Geçtiğimiz haftaya Rusya damgasını vurdu. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı hızlandı. Rubledeki sert satış sonrası gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türk Lirasında da kayıplar hızlandı. Dolar/TL hafta içinde 2,410 seviyelerine kadar yükseldikten sonra hızla 2,315 seviyelerine düştü. TCMB’nin sözlü müdahaleleri sonrası doların ateşi, Rublenin de değer kazanması ile birlikte durdu.
Geçtiğimiz hafta önemli gelişmeler yaşandı. FED toplantısında uzun zamandır tartışılan faiz artırımları yaklaştı mı? Yoksa daha beklenilecek mi? Tartışmaları gündemi vurdu. FED toplantısında “sabırlı olunacak” ibaresi geldi. Yani faiz artırımları için FED sabırlı olmaya devam edecek. Bu açıklamalar gelişmekte olan ülkeleri rahatlattı. Daha sonra Rusya’daki Ruble krizi gündemi sarstı. Rusya Merkez Bankası Rubleyi korumak adına döviz piyasalarına müdahalede bulundu. Bu yeterli olmayınca faizlerde %6 seviyelerinde sert faiz artırımları yaptı. Şimdilik Rubledeki kayıplar durmuş gibi görülüyor. Fakat Ruble üzerindeki baskı devam ediyor. Çünkü Rusya’ya uygulanan ambargolar devam ettikçe yeni dalgalanmaların yaşanması muhtemeldir.
Yine geçtiğimiz haftaya damgasını vuran olay Polisin yapmış olduğu operasyon, paralel yapıyla mücadele adıyla yapılan operasyonlar sonucu bazı gazeteciler ve eski polis müdürleri gözaltına alındı. Akabinde tutuklamalar oldu, bu operasyonlarda piyasaların ateşinin yükselmesinde önemli rol oynadı.
Dolar/TL’de 2,410 seviyelerini gördükten sonra 2,315 seviyelerinde hareket ediyor. Euro/TL 3,020 seviyelerini gördükten sonra 2,840 seviyelerinde hareket ediyor. Borsa İstanbul ise 86 bin seviyelerinden düşüşle 79 bin seviyelerini test etti. Daha sonra Rusya’da atılan bir dizi adımdan sonra Rubledeki baskı şimdilik kaydıyla azalınca Borsa İstanbul’da toparlandı. 84-85bin bandında hareket yaşıyoruz.
Altın fiyatlarında doların yükselmesiyle birlikte 92 TL seviyeleri görüldü. Doların ateşinin düşmesi ile birlikte altında da düşüşler yaşandı. Şu sıralar 89 TL. Seviyelerinde seyrediyor.
Bugün saat 14,00’de TCMB Para Piyasaları Kurulunun toplantısı var. Faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. Merkezin faizlerde indirime gitmesi bulunduğumuz bu ortamda ateşe benzin dökülmesine benzer. Onun için Merkezin temkinli duruşa devam edeceğini, şimdilik de olsa hükümet kanadından gelen faiz indir baskısına uymayacağını bekliyorum. Evet, faizler yüksek olduğunda hemfikiriz Cumhurbaşkanımızın bakanlarımızın faiz indirimi olmalı serzenişini doğru bir cümle fakat zaman olarak hiç de uygun bir zaman olmadığını söyleyebilirim.
Geldiğimiz noktada dövizin yönünü TCMB’nin kararı ve Rusya’da Rublenin durumu belirleyecek. TCMB’den faiz indirimi beklemediğimizi söylemiştik. Rusya’da da Rublenin bir miktar değer kazanması gerilimi azalttı. Fakat gerilimin bittiği anlamına gelmez.
ABD tarafından gelecek verilerde çok önem arz edecek. ABD Kasım’da büyüme verisi 4,2 bekleniyor. Gelen veri bunun altında olursa dolarda rahatlama, üstünde olursa dolara tekrar alım gelecektir. Olumlu gelecek veri ve haberler sonrası Dolar/TL 2,280 seviyelerine, Euro/TL’de 2,780-2,800 aralığına kadar düşebilir. Benim beklentim de budur. Olumsuz gelecek her haber ve veri ise Dolar/TL’yi 2,350-2,380 aralığına, Euro/TL’yi de 2,900-2,980 aralığına kadar götürür. Yatırımcıların dikkat etmesi gereken budur.
Daha önceki yazılarımda Dolar/TL ve Euro/TL’deki yükselişini önceden yazıp sizleri uyarmıştım. Benim beklentim Dolar/TL’de 2,300’e kadar bir yükselişti. İşin içine Rusya ve paralel yapı operasyonu girince yükseliş daha sert oldu ve 2,410 seviyeleri görüldü. Daha sonra buralardan sert satışlar sonrası 2,315 seviyesine geri geldik. Ben önümüzdeki haftalarda iyi haberler sonrası dolar ve Euro’da düşüşler olabileceğini düşünüyorum. Fakat 2015 yılı boyunca dolar da dalgalanmalar olacaktır. Fed’in faizlerle ilgili atacağı her adım doların ateşini yükseltecektir.