Şaka değil gerçek! Konya’da bu mesleği bir kişi yapıyor!

Konya’da uzun yıllardır hayvan derisi satıcılığı yapan İbrahim Çokuçar, mesleğin altından eleman yetişmediğini ve Konya’da bu sektörde tek başına kaldığını söyledi

Baba mesleğini devam ettiren işletme sahibi İbrahim Çokuçar, "Hayvan derilerinin koyun, keçi ve büyükbaş hayvanların derilerinden post yapıp satıyoruz. Babadan aldığım mesleği çocuklara bıraktım. Yeni nesilin bu sektöre merakı yok, eleman yetiştirmek oldukça zorlaştı. Konya’da bu mesleği yapan bir ben kaldım" dedi.

‘DERİ İŞÇİLİĞİ ÇOK ZORDU’

Hayvan postu işçiliğinin emekli bir iş olduğundan bahseden İbrahim Çokuçar,”Hayvan postları 50 sene önce şap ve tuzdan yapılırdı, işçiliği çok zordu. Satırlarla sıyırılırdı, emeği çok zordu. Deride kalan et alınır, temizlenir, şap ve tuza yatırılır bekletilirdi. Çeşme başlarında yıkanır, tekrar sıyırılırdı. Eski dönemlerin deterjanı fay ile temizlenirdi. Şap beyazlatırdı ve iyice temizlenirdi. Artık günümüzde postlar 18 defa elden geçiyor. Benzin, talaş ve deri sanayinde kullanılan krom vb. ürünler katılıyor ve daha kaliteli ve güzel oluyor. Fakat eski dönemlerin işçiliği ve atmosferini günümüzde bulamıyoruz. Makine teknolojisi daha iyi oldu. Eski dönemlere göre daha kaliteli postlar, farklı tasarımlar meydana çıkıyor” dedi.

‘KONYA’DA BU MESLEĞİ YAPAN BİR BEN KALDIM’

Sektörün en fazla 50 sene daha gideceğini belirten Çokuçar” Bu sektör bitti diyebiliriz, işçiliğini bilen adam kalmadı, nasıl yapılır kimse bilmez. Yeni nesilin bu sektöre merakı yok, eleman yetiştirmek oldukça zorlaştı. Konya’da bu mesleği yapan bir ben kaldım. Sevenler ve kullananlar gelir alır. İhtiyaç duyan Konyalılar gelir alışveriş yapar veya merakı olan adam geçerken bir bakar. Koyun postları özellikle hasta, yatalak hastaların kullanabileceği bir seçenek. Yaraları olan hastalara ve yatalak olan hastalara gayet iyi gelir, yattıkları yerin altına serilir. Kuzu derilerinde halılarımız mevcut. Kuzu derileri sıcakta soğuk, kışın sıcak tutma özelliğine sahiptir. Atalarımız bu postların üzerinde yatmış, bu postların üzerinde namaz kılmışlar. Tüylere ellerinizi dokunduğunuz zaman negatif enerjiyi alır. Fiyatları 1000 liradan başlar, en yükseği 10.000 liraya kadar değişkenlik gösterir. Koyun postları 1000 liradan başlar, 5000 liraya kadar çıkar. Büyükbaş hayvan postları 10.000 liradan başlar, halılar ise 25.000 liraya kadar değişkenlik gösterir. Sağlık ve görüntü açısından Konyalılar gelip bakıp uygun buldukları postları zevklerine göre alırlar" ifadelerini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KONYA Haberleri