Faydaları saymakla bitmeyen sakatat, yaşanılan zamlardan etkilenerek geçen seneye nazaran fiyatı yüzde 20 artarak tüketicisini üzdü. En fazla zamdan etkilenen sakatat ise kuzu ciğeri oldu.
Her besin maddesinin en yoğun kaynağı olan sakatatlar, yüzde 20 mi zamlanarak sevenlerini üzdü. Yaşanılan fiyat artışlarından kaynaklı talebin azlığı ise sakatat işiyle uğraşan esnafları kara kara düşündürmeye başladı.
30 yıldır sakatat işi yapan Yunus Ayyıldız, Konyalıların sakatatı sevdiğini fakat yaşanılan zamlardan dolayı alımların giderek düştüğünü söyledi.
KONYALILAR EN ÇOK PAÇA, İŞKEMBE TÜKETİYOR
Ayyıldız, “Fiyat artışı satışları etkiledi. Fiyatlar nedeniyle sakatat satışları düştü. Fiyat noktasında ciddi bir artış var bundan kaynaklı da satışlar yok. Konyalılar sakatatı seviyor ama yaşanılan fiyat artışlarından dolayı alamıyor. Hemşehrilerimiz en çok paça ve işkembe tüketiyor. İşkembe, kelle, kuzu ciğer ve paçayı yaşlılar daha çok tüketiyor. Dışarıdan gelen ithal etten kaynaklı da fiyatlarda artış var. İthal et tamamen sakatatsız geliyor o da bizim ithalden faydalanamamamıza neden oluyor” dedi.
SAKATATLARIN ÇEŞİTLİ MİNERAL MADDE İÇERİĞİ ETTEN DAHA YÜKSEK
Sakatatların, kırmızı ete kıyasla daha az yağ içerdiğini ve kalori değerlerinin düşük olduğunu belirten Ayyıldız, “En fazla enerji değerine sahip olan organ dildir. Protein miktarı ise beyin hariç diğer iç organlarda çizgili kas dokusunun protein miktarına yakın düzeydedir. Kırmızı etin çok az karbonhidrat içermesine karşılık, sakatatların çoğu yüksek oranda karbonhidrat içermektedir. Bu karbonhidratların büyük bir kısmı glikojen olarak karaciğerde bulunur. Sakatatların çeşitli mineral madde içeriği etten daha yüksektir” diye konuştu.
SAKATAT FİYATLARI İSE ŞÖYLE:
“Dana Ciğer 25 TL, Dana Yürek 12 TL, Dana Böbrek 8 TL, Zıpkın 18 TL, İşkembe 10 TL, Baş Eti 20 TL, Kuzu Ciğer 40 TL, Kuzu Yürek 22 TL, Kuzu Kelle 15 TL, Kuzu Takım 35 TL.”