Çoğumuzun sürekli hasta olduğu ve hastalığın geçmediğinden bahsettiği bu aylarda salgından korunmak ve de ağır atlatmamak için hala baş şart hijyen ve mesafe olsa da vücut direncini arttırıcı besinler tüketmek de şart.
√√ Tabağınız rengarenk olsun. Çeşitli beslenin, hafta da 25-30 çeşit sebze yiyin. Günde de en az 7
porsiyon sebze ve meyve tüketin. (5 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve). Kükürt içeren bileşikler
kronik hastalıklara karşı korur. Brokoli, karnabahar, lahana, hardal ve yaban turplardır bunlar.
√√ Bitkiler ve baharatlar da fitokimyasallar bakımından zengindir. Günlük beslenmenize eklenmesi önemli. Özellikle; zerdeçal, kakule, acı biber, tarçın, zencefil, biberiye, kakao, sarımsak
√√ Düşük glisemik indeksli beslenin. Kan şekerinizin ani yükselmesi inflamasyona neden olur ve bağışıklık sisteminize zarar verir. Düşük glisemik indeksli beslenmenin ilk adımı beyaz un ve beyaz unla yapılan yiyecekler, tatlılar, şekerli içecekleri beslenme planınızdan çıkarmak ya da azaltmak
√√ Sağlıklı yağları tüketin: Balık tüketimini arttırın. Yağlı tohumlara beslenmenizde yer verin. Fındık, ceviz, kabak çekirdeği, badem vb en iyi yağ kaynaklarındandır. Soğuk sıkım zeytin yağ kullanın.
√√ Yulaf, kinoa ve diğer tam tahıllardan yeterince tüketin, lif bağırsak mikrobiyatası aracılığıyla bağışıklık sistemini destekler hem de beta glukanın en iyi kaynaklarındandır.
√√ Protein kaynakları günlük beslenmenizde, menülerinizde mutlaka olsun. Yumurta, kurubaklagiller, yoğurt/kefir, et, tavuk, hindi, balık vb
√√ Yeterince hareket edin: mümkünse temiz havada yapılan 30 dakikalık yürüyüş, hafif bir enfeksiyonun stresini ve şiddetini azaltırken, lenfleri, bağırsak sağlığını ve bağışıklığı destekler. Ayrıca düzenli egzersiz stres azaltıcıdır ve başarılı bir stres yönetimi de dengeli bağışıklık için çok önemlidir
√√ Yeterli suyu tüketin: Kilo başı en az 30ml
√√ Yeterince uyuyun: Bir çok çalışma uykusuz bir geceden sonra veya uzun süren uyku yoksunluğundan sonra bağışıklıkta önemli azalma olduğunu göstermiştir
√√ D vitamini takviyesi alın