Türkiye Cumhuriyeti tarihinde genel seçim havasında geçirilen belki de ilk yerel seçimleri yaşadık oldukça gergin, hararetli, suçlayıcı, yer yer hakaretlere varan konuşmalara, yaygın bir reklam kampanyalarıyla desteklenen yerel seçim artık bir genel seçimdi sonuçlara da bu açıdan bakalım.
Konya AKP’nin oy depolarından bir şehir unvanını kaptırmadı aynı oy oranlarını korudu hatta bazı rekorlara bile ulaştı ayrıca MHP’nin yönettiği bazı ilçeleri tekrar kazandı bazı ilçelerde ise kaybetti ana muhalefet partisi CHP cephesinde yeni bir şey yoktu. Her zaman olduğu gibi yine sadece Tuzlukçu ilçesiyle züğürt tesellisi bulmuş oldu. CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan olduktan sonra Konya ilçe örgütlerinde değişimi gerçekleştiremedi ve 31 ilçenin 4’ünde ilçe örgütü bulunmayan 27 ilçesindeki örgütlerin büyük çoğunluğu siyasi partiler yasasının ve CHP tüzüğündeki delege sistemi nedeniyle ilçe örgütlerinde Baykal döneminden kalan yönetimler hakimdir. Sayın Kılıçdaroğlu’nun ilçelere damgası vurulmamıştır.
CHP Konya’nın 7 ilçesinde aday bulamamış, Konya’da dördüncü parti durumuna düşmekten kurtulamamıştır. Konya ilçe örgütleri çalışmamış, üretmemiş, ilçeleri politik açıdan okuyamamıştır. Konya’nın değişime ihtiyacı olan AKP’ye oy vermeyecek ilçeleri alması muhtemelken aday yanlışlıkları yüzünden kaybetmiştir. Örneğin 2009 seçimlerinde 13.320 oy almış, 2011 seçimlerinde CHP’den ikinci sırada Ereğlili aday varken, 21.850 oy almış olduğu halde seçmen sayısı artmış ve Ereğli’de 2014 seçimlerinde 12.579 oy almışsa CHP Konya örgütlerinde bir özeleştiri yapma zamanıdır.
Konya’nın önemli bir ilçesi Çumra bir dönem efsane milletvekili Durmuş Ali Çalık’ın ilçesidir. Bu gün Çumra’da hangi kapıyı çalsanız rahmetli milletvekilinden bahsedilir; ancak CHP örgütü Çumra’da aday dahi gösterememiştir. Türkiye’deki ana muhalefet partisi Derebucak, Çumra, Çeltik, Altınekin, Ahırlı, Yalıhüyük ve Yunak’ta aday çıkaramamıştır. Şehir merkezindeki Meram ilçesinde yarı yolda aday değiştirilmiş, Karatay’da sabıkalı aday olunca aday yenilenmiş olup CHP Selçuklu ilçesinin haricinde şehir merkezinde çalışan CHP örgütü görülmemiştir.
Şehir merkezinde Meram ve Karatay ilçelerinde yüzlerce sandıkta sandık başında CHP görevlileri bulunmamıştır. Genel merkezin onca sandığa sahip çıkalım mesajına rağmen şehir merkezinde sandık görevlisi bulamayan CHP örgütünün tembel, çalışmayan, üretmeyen örgüt yöneticilerinin halkı okuyamayıp, halka CHP belediyeciliğini anlatmayıp, sadece seçim döneminde adet yerine gelsin diye ortaya çıkmalarını politika zannederek oy alacaklarını zannetmeleri. Oy alamayınca Konya halkına kabahat bulmalarının hiçbir haklı yanı yoktur.
CHP örgütleri hızla yeni bir anlayışa, yeni bir örgüt yapısına, yeni bir çalışma disiplinine başlamaları ve bu tembel, üretmeyen, üye kaydetmeyen, sandık başına görevli bulamayan delegeliğin getirdiği bu yapıyı değiştirmeleri gerekmektedir. Unutulmasın evet liderlik önemli bir oy getirir ancak seçim asla Ankara’da kazanılmaz seçim Anadolu’da kazanılır.