Erken seçim gündeme geldi, kabul gördü ve Meclis'ten kanunlaşarak çıktı. Tam 2 ay sonra 24 Haziran'da sandığa gideceğiz. Kimilerinin aklında oldu bittiye mi getirildi ya da piyasalar ne olacak? Ekonomi bu durumdan ne kadar etkilenecek? soruları yer aldı.
Erken seçime gitmenin gerekçeleri arasında güvenlik, dış politika sayıldı ama ekonomik zorunluluklar yer almadı. Ancak seçimin erkene alınması ekonomiyi ve finansal piyasaları sevindirdi. Çünkü 1.5 yıl sonrasının büyük belirsizliğinden ve ekonomiyi tamamen domine etmesinden iki ay sonra kurtulma fırsatı doğdu.
Seçimler iktidarları teşviklerde, kamu harcamalarında, kredilerde artışa yönlendiriyor. Bu evrensel bir genel olgu. Seçim süreci ne kadar uzarsa kamudan kaynaklanan ekonomiyi canlandırma ivmesinin seçim sonrası neden olduğu yan etkileri de o kadar derinleşiyor. Uzun bir seçim döngüsü enflasyonda artış, kamu maliyesinde bozulma ve alınması gereken önlemlerin geciktirilmesinden doğan denge bozucu sonuçlara yol açabiliyor. Bu, elbette seçim süreci başlarken her şeyin dengede olduğu anlamına gelmiyor. Sistem dengedeyse denge bozulabilir, dengede değilse dengesizlik daha da artabilir. Gibi bir çok değerlendirmede bulunabiliriz. Ancak biz kısa dönem seçim sürecinde çok dengeleri bozacak durumlarla karşılaşacağız demiyorum. Fakat yukarıda saydığım bir çok şey de kısa dönemde de gerçekleşse seçimler üç aşağı beş yukarı bunlar yaşanacaktır.
İki ay gibi kısa süre içinde seçimleri geride bırakacak olmamız ve kamu maliyesindeki bozulmanın sınırlı olması piyasalar için iyi haber. Ama yeterli değil. Türkiye varlıklarının dünyaya göre iskontolu işlem görmesi politik belirsizliklerden kaynaklanmıyor. Dolayısıyla erken seçim kararıyla ortadan kalkacak bir politik risk söz konusu değil.
Öte yandan, 25 Nisan'da yapılacak Merkez Bankası toplantısında yapılacak faiz artışı uygulanan ekonomi politikalara yönelik belirsizliği azaltarak Türkiye varlıklarındaki risk priminin azalmasına katkıda bulunacaktır.
Şunun şurasında seçime iki ay kaldı. Ankara toz duman. Kimileri baskın seçim, kimileri erken seçim dese de kısa sürede gerçekleştirilecek olması ekonomik açıdan son derece olumlu. İttifaklar, muhalefetin attığı son adımlar her şey bir matematiğe dayanıyor ve bu siyasi matematiğin kazananı kim olacak kısa süre sonra göreceğiz. TL’nin son dönemde yitirdiği değeri kazanması, piyasaların ve ülkenin bu durumdan en az zararla çıkması dileğimiz. Evet bir çok sorundan haberdarız ve kötü düşünmek istemiyoruz. İyi olacak diyelim ve umutvar olalım. Bu ülke neler atlatmadı.
Bunu da atlatacak.