Seçimlerimiz

Muhammed Ali Okutan

Dünya hayatı bizlere yaptığımız işlerde, sürdürmeye çalıştığımız hayatımızda belirli seçenekler sunmaktadır. İnsan olarak seçimlerimiz daha iyi bir hayat yaşamak maksadı ile tecrübeler ışığında olmaktadır. Yaptığımız hemen hemen her şeyde risk almadan yararımıza olana ulaşmaya çalışıyoruz.

Müslüman olarak seçimlerimizde dinimiz ne kadar etkili? Kendimiz tanıtırken dahi Müslüman kimliği ile tanıtmaktayız. İslam dini bizlerde ne kadar var?

İnsana bu dünyada verilen en büyük nimet hiç şüphesiz iman nimetidir. Ellerimizde iman ölçer olmadığına göre bizlerin Müslüman kimliği oluşmasında en etkili olan ibadet namazdır.

Namazdan bahsetmeden önce “biz namaza değil haram yemeyene, adam kayırmayana bakarızcı” gruplara laf vermeden bahsettiğimiz namazın ne olduğunu dile getirelim; Kur’an-ı Kerimde; “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor.”(Ankebût Suresi 45. Ayet)

Konumuza dönersek namaz bizlerden çıktığı zaman Müslüman kimliğimizi vücuda getirecek elimizde ne kalıyor? Müslümanım diyen şahsın hangi kararında İslam var ki onun kimliği olsun. Ev seçerken kişi Müslüman kimliği ile mi ev seçiyor? Müslüman kimliği ile ev seçmek… yazının konusu bu değil belki başka bir yazı konusu..

Evlenecek eş seçerken kişi kadın-erkek fark etmeksizin Müslüman kimliğinin gereği olan şekilde mi eş seçiyor, parasına, işine, mal varlığına, güzelliğine göre mi eş seçiyor..

İş seçerken Müslüman kimliğimizin gereğini ne kadar yerine getiriyoruz? Kazandığı para haram mı helal mi? Çalıştığı ortam Müslümanın çalışması için uygun ortam mı? Çalışma arkadaşları karşı cinsten mi? Çalıştığı kurum hayra mı çalışıyor şerre mi çalışıyor?

Bizler dini sadece camide, haftada cumada, senede bayram ve kandil gecelerinde yaşamaya alışmış eskiden(yeni kimlikte yazmıyor..) kimliğinde Müslüman yazan bir toplumuz.

Müslüman kimliği bizlere tek başına bu seçimlerde yardım etmiyor. Çare; şuurlu Müslüman olmaktır. Şuur nedir? Şuur; hayatı İslam ile okumaktır.

Dünya hayatı bizleri öyle içine aldı, öyle kendinden yaptı ki bizler besmele çekip beni yaratan Rabbim benden emir ve yasaklarına uymamı istiyor, bunu isterken bana seçim hakkı tanıyor, gayret etmemi istiyor, diyemiyoruz.

Mazeretimiz olmayacak. Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri “ben emretmiştim” diyecek. “Ama Ya Rabbi” diyemeyeceğiz.

Geh namâz ü geh tasadduk geh duâ

Leyse li’l-insâni illâ mâ sa’â

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.