Şeffaflık

Ahmet Öztemel

       Belediye’de Sağlık Müdürlüğü ve Encümen Üyeliği yaptığım dönemlerden bir anı;  Meclis Üyelerinden zamanın yönetmeliklerine göre Encümene gelmesi gereken dört üyenin ikisinin iktidar, diğer ikisinin ise muhalefet partilerinden seçilmesi uygulamasına geçilmişti başkanımızın ikinci döneminde. Bu uygulamadan muhalefet meclis üyeleri de çok memnun kalmışlar hatta “biz kapalı kapılar ardında belediye’yi alıp satıyorsunuz sanıyorduk, titizliğinizi de görmüş olduk, “ sözleriyle teşekkür etmişlerdi. Ancak kararlara muhalefet şerhi koymadıkları için partilerinden tepki çekmelerine neden olmuştu bu hoş uygulama. Muhalefet partisinin bütçe oylamalarında red oyu vermesini de önleyememişti.

       Kamu harcamalarında şeffaflık ve paylaşım bence vazgeçilmezdir. Akçalı konular hassastır. Şeffaflık hem yöneticileri rahatlatır hem de halkın denetlemesini sağlar. Belediyelerimiz yasa gereği ihaleleri internet sitelerinden duyuruyorlar. Keşke ihale sonuçlarını da duyursalar. Biz vatandaşlar hangi ihaleye kimler ne teklif vermiş ve ihale kimde kalmış bilsek. Böyle bir uygulamanın Belediye Başkanlarımızın popülaritesini artıracağı ve kendilerini rahatlatacağına da inanırım. Önermek nacizane benden, takdir Başkanlarımızdan. Saygıyla.

 

İKİNCİ KILIÇASLAN KÖŞKÜ İHALESİ

       Haziran ayı başında “2. Kılıçaslan Köşkü’nün koruma altına alınması, çevre düzenlemesi, arkeolojik kazının devamı” ihalesi yapılacak Büyükşehir Belediyemizce. 2009 yılında bir ihale itirazla sonuçlanmış. 2012 yılında kazının başlayacağı duyurulmuş ama bugüne kadar pek de yol alınamamış. Önemli ve yapılabilecek hataların telafisinin olmadığı bu kültür mirasımızın bizlerle buluşması varsın  geç olsun da sorunsuz olsun inşallah.

       Restorasyon esnasında Haydarpaşa Garı’nda yangın çıkarmayı başarmış bir milletiz. Muğla Yatağan Lagina antik kenti kazısında alana  iş makinelerinin dalması  sorunlara neden olmuş. Bir Sanat Tarihi Profesörü dostumun “bizdeki restorasyonların çoğu keşke hiç yapılmasa” sözünü unutamam. İhalemizde “son onbeş yılda sözleşme bedelinin en az % 80’i kadar benzer iş yapma” “eski eserde beş yıl deneyimli mimar” ”3 yıl deneyimli arkeolog” bulundurma gibi genel hükümler bulunmakta. Önceki benzer ihale kazananının “….Temizlik, İnşaat, Taahhüt, Nakliyat ltd.şti” olduğunu  görünce Belediyemiz adına arkeolojik kazıya kimlerin nezaret edeceği kafama takıldı açıkçası. Keşke bir Sanat Tarihi hocası koordinatörlüğünde veya Selçuklu dönemi Sanat Tarihçisi nezaretinde yapılsa çalışmalar. Dahası keşke restorasyonlarda bu kadar yoğun olan belediyelerimiz kadrolarında Sanat Tarihçi  bulundursa. Malumunuz bir başka Kılıçaslan köşkü yok.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.