Şehirler kimliğini arıyor?

Namık Ceyhan

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,ülke çapında tüm yerleşim birimlerine ilişkin gelecek vizyonu ve alt yapısını oluşturmak üzere, “Mekansal Planlama” sürecini yönetirken; şehre şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmayı sağlayacak  “çalıştay”lar organze etmeyi zaruri bir ihtiyaç olarak görmüş ve 81 vilayetimizde “Şehir Kimliği” çalıştayları yapıyor.

Geçtiğimiz yılın son hafta sonu Konya da yapılan çalıştay tanıtım toplantısı ile önümüzdeki hafta yapılacak“Konya Şehir Kimliği Çalıştayı” için bir hazırlık başlatıldı.Ancak bu tanıtım toplantısına beklenen katılım olmadı.Çalıştay Başkanı Bakanlık danışmanı sayın İbrahim ACAR Bey, “Ordu ilinde yapılan tanıtıma 2000 kişi katılmıştı Konya’da bu kadar az katılım beklemiyordum şeklindeki serzenişi haklı idi.Burada, kendisine de ifade ettiğimiz gibi hem zamanlama yanlış seçilmişti, hem de duyuru yöntemi yanlıştı.

Bir kere aynı gün AK Parti Kongresi vardı ve kamuoyu Sayın Başbakanımızın iştirak edeceği bu toplantıya odaklanmıştı.Toplantı paydaşı olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tahir Akyürek’in açılış konuşmasının ardından hemen ayrılması da aynı gerekçedendi. Ayrıca toplantı İller Bankası Bölge Müdürlüğü tarafından duyurulmuştu.  Bazı katılımcılarında ifade ettikleri gibi katılımcı sayısı iştirakçilerde sayılı tutulmuştu ki bu yüzden tanıtıma katılım azdı. İnşallah Çalıştay’ın kendisine katılım istenen düzeyde olur.

Çalıştayların içeriği Bakanlık bünyesinde gönüllük esasına göre kurulan “Sempozyumlar e Çalıştaylar Heyeti” tarafından belirlenmiş olup, içerik üç temel aya üzerine inşa edilmektedir. Bunlar:

*Şehir Kimliği;şehrin tarihikültürel coğrafi,ekonomik,sosyal,akademik,yapısal,jeolojik vb. açılardan sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi kısa orta ve uzun vadede olması gereken konumun öngörülmesi,

*Çevre Bilinci;şehrin havasının suyunun,toprağının,güneşinin,bitki örtüsünün,hayvan türlerinin, kültür ve tabiat varlıklarının,çevresel açıdan değerlendirilmesi kısa,orta ve uzun vadede olması gereken konumunun görüşülmesi

*Mekansal Planlama;şehir kimliği ve çevresel unsurlar da dikkate alınarak şehrin geleceğinin tasarlanması, bu tasarıya uygun olarak büyük, orta ve küçük ölçekli mekansal planların yapılması. Ola belirlenmiştir.

Çalıştay tanıtım toplantısında Bakanlık adına bu çalışmaları yürüten İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyelerinden SayınProfDr Seyfettin ERDOĞAN hoca katılımcıları öğrenci yerine koyup, soruları şimdiden dağıtıyoruz sözü ile bizleri öğrencisi yerine koymasını bir espri olarak algılıyorum.

Burada dağıtılan anket formlarındaKonya ili için “Güçlü,Zayıf yönleri,Fırsatları ve Tehditleri /GZFT Analizi”,ile şehrimizin yukarıda belirtilen içeriğe uygun olarak öne çıkan tanıtıcı simgeleri ve parametrelerini önceden çalışılması ve toplantıya hazırlıklı gelinmesi istenmektedir.

Konya ilimiz için geçtiğimiz son 3-5 yıl içinde zaten bu tür alışmalar yapıldığı için bu konuda fazla zorluk çekilmeyeceğini ümit ediyorum.

KOP İdaresi ve MEVKA tarafından yürütülen bir proje ile “10.Kalkınma Planına “esas olarak yapılançalışmalarda bu GZFT analizleri kaç kez yapıldı. Hazır var. Hatta Plan çerçevesindeÇevre ve Şehircilik Komitesi’ninortaya koyduğu analizlersorunlar ve çözümlere yönelik eylem planları bu konuda iyi bir altlık teşkil edebilir.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlatılan ve 2040’lı yılları hedef alan 1/100000’lik Çevre Düzeni Planı hazırlık çalıştayı raporunda da bu konuda çok önemli bilgiler yer almaktadır.

Kısa adı SÜÇEV olan Sürdürülebilir Çevre Derneği’ningeçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği “Konya Çevre Çalıştayı” raporunun yer aldığı kitapçıktan da yararlanılabilir.

Bugüne kadar 7-8 vilayette yapılmış olan ve her ay yine 7-8 vilayette yapılması planlanan çalıştaylara o şehrin yöneticileri, bürokrasi temsilcileri,sivil toplum temsileri,Üniversite temsilcileri,sanayi,ticaret ve meslek odaları sektör temsilcileri, kültür sanat ve spor öncüleri, toplumun kanaat önderleri ile medya mensuplarının gönülden bu işe inanmaları ve katılım sağlamalar ile başarılı sağlanacaktır.

Hoş gürü ve sevginin kadim Başkenti olarak lanse edilen Konya vilayetinin çevre ve şehircilik kimliğinin belirlenmesinde benim de iki çift sözüm var diyen herkes  bu çalıştaya katılmalıdır.Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler www.sehirkimligi.com  adresini ziyaret edebilirler. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRE SÖZÜ; Çevremiz Çehremizdir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.