Şehre Yeni Projeler, Su ve Ulaşım

Emrullah Nergiz

Dün yerel gazetelerimizin birçoğundan takip ettiğiniz üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehir için önemli müjdeler verdi. Şehir Kütüphanesi’nden, Akyokuş Kasrı’na, Kapsül Teknoloji Platformu’na merkezde hızla yükselecek projelerin yanına taşra ilçelere yapılan yatırımlardan da bir özet sundu.

En basitinden, Konya’nın en büyük Millet Bahçesi’nin Ereğli’de yapılıyor olması ilçelere verilen önemi gösteriyor. GastroFest’i de birkaç cümle ile andı başkan. Katılımcı ilgisi yüzünü güldürmüş. Gelecek yıl daha iyi olacağını söyledi.

Ekim ayı şehir için yoğun. Bu hafta sonunda Bilim Merkezi’nde Bilim Festivali’ne katılacağız. Ardından Selçuklu Kongre Merkezi’nde Kitap Fuarı’nı gezeceğiz. Ah şu pandemi olmasa kim bilir daha ne hoş organizasyonlar görecektik.

Dağıtmayalım. Tek tek başkanın anlattıklarına girmeyeceğim. Şehir adına hayırlı olanları destekliyoruz. Soru cevap kısmında dikkatimi çeken ve haber metinlerine konu olmayan meselelerden bahsedeyim.

Başkan Altay’a ulaşımda herhangi bir indirim düşünüyor musunuz diye soruldu. Başkan 2017’den beri ulaşıma zam yapılmadığını belirtti. Yeni bir güncellemenin dengeleri bozmama adına düşünülmediğini, bir kısmı hibe olmak üzere 100 yeni otobüs alınacağını söyledi.

500 otobüs çalışıyor şu an ulaşımda. %20 artırım iyi oran.

Şehir içi ulaşım konusu ince bir konu. Daha dün dolmuş ücretlerine zam yapıldı. Akaryakıta sürekli zam geliyor. Bu ortamda bir indirimden söz etmek zor. Şahsen ben zam yapılmasa da böyle devam etse ona da razıyım. Zaten Başkan da yeni güncelleme düşünmediğine göre zam yok diyebiliriz.

Defalarca köşemde ve gazetemizde konu ettiğim su sorunu Başkan Altay’ın da gündeminde idi. Soru üzerine özellikle dış havzadan su gelmesi konusunun zorluğundan bahsetti. Zira son yıllarda dış havzalarda da su sıkıntısı çekiliyor. Başkan Altay:

‘Hadim ve Bozkır Barajları tamamlandı. Ancak şu anda doluluk oranları yüzde 30 civarında. Dış havza dediğiniz yerde de su yok zaten. Bu kuraklık iklim değişikliğiyle tüm planlamaların tekrardan yapılması gerekiyor. Ermenek ve Kızılırmak gündemde ama oradaki su varlığı bile, oradaki çiftçiye yetmiyor’ dedi.

Ermenek ve Kızılırmak’tan Konya Ovası’na su taşınması ile ilgili projeler üzerinde çalışıldığını daha evvelden biliyoruz. Şimdi bu durumda dış havza meselesi imkânsız gibi bir hal aldı.

Evet, toplantı yeni projelerin gösterimi için düzenlenmişti. Lakin Başkan bence bu kez su sorunu ile ilgili en cesaretli cümleleri kurdu: ‘Duşlarda sıcak suyu beklerken, mutlaka kovaya su doldurmak gerekiyor. Diş fırçalarken ve tıraş olurken mutlaka o suyu kapatmak gerekiyor. Daha tasarruflu cihazlara geçmek gerekiyor. Tarımda da aynı şekilde. Çünkü bu su, sonsuza kadar devam edecek bir su değil. Bu projelerin yapılıp tamamlanması bugün yarın olacak iş değil. Öncelikle mevcut su varlığımızı iyi kullanmalıyız. Dünya böyle giderse işimiz çok zor gibi gözüküyor. Bu kuraklık sadece geçtiğimiz yıla ait değil, ilerleyen dönemlerde içme suyumuz dahi olmayacak"

İçme suyumuz olmazsa ne yapacağız? Atalarımızın yaptığı gibi suya doğru göç mü edeceğiz? Maalesef bizler yaptırım olmadan kurallara uymuyoruz. Suyla ilgili ciddi bir kanun ve buna bağlı yaptırımlar olması gerektiğini daha evvel defalarca bu alanda belirttim. İnşallah yarın çok geç olmaz.

PAZARTESİ AKŞAMI YAŞANANLAR

Her birinin önemi bizlere göre değişiyor. Facebook, WhatsApp ve Instagram. Pazartesi akşam saatlerinde dünyamızdan bir anda çıktı. 90’lı yılların çocukları bilir. Akşam evde elektrik yoksa tek eğlence olan televizyonun başında toplanılmazdı. O burukluk neyse birçok kişi de dün akşam aynı hisleri yaşadı. Bu kesinti iyi oldu. Yürüyen bir aracın durması gibi. Düşüneceğimiz çok şey var. Özellikle medyamıza sahip çıkma adına alacağımız çok ders var…

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.