Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Selçuklu devlet yönetiminde önemli bir yere sahip olan Emir Muînüddin Süleyman Pervâne’nin hayatı ve icraatlarını ele alan “Selçuklu Emiri Muînüddin Süleyman Pervâne Konferansları”na ev sahipliği yapıyor.
KONFERANSLAR KİTAPLAŞTIRILIYOR
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi, “Sahip Ata Fahrettin Ali ve Sadreddin Konevi Konferansları”nı kitaplaştırarak önemli bir adım attı. Programın açılışında konuşan Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 4 yıl önce başlatılan konferans serisinin bu zamana kadar üç diziyi kapsadığını, ikisini kitap olarak yayınladıklarını belirtti. “Sahip Ata Fahrettin Ali ve Sadreddin Konevi konferanslarını kitap haline getirdik. Celalettin Karatay Konferansları ile ilgili kitabı da yakın zamanda bastıracağız” diye ekledi. Çaycı, bu tür önemli programların düzenlenmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti.
Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç da, 2021 yılında başlayan konferans serisinin paydaşı olmaktan duyduğu onuru dile getirerek, etkinliklerin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve programın hayırlara vesile olmasını diledi.
Konferans dizisinin ilk konuşmacısı olan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Kesik, “Türkiye Selçuklu Devleti’nin Gizli Sultanı: Muînüddin Süleymân El-Pervâne” başlıklı bir sunum yaptı. Kesik, Süleymân El-Pervâne’nin, 1262-1277 yılları arasında Selçuklu Devleti’nin Moğol tahakkümü altında bulunduğu dönemde önemli bir devlet adamı olduğunu vurguladı. Moğolları iyi tanımasının onun en büyük avantajı olduğunu belirten Kesik, babasının devlet veziri olması nedeniyle elde ettiği eğitim ve deneyimlerin de önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Kesik, Süleymân El-Pervâne’nin vezirlik makamına yükseldiğini ancak pervane pozisyonunda kalmayı tercih ettiğini belirtti. Pervane makamının toprak idaresi ve bayındırlık gibi görevleri olduğunu kaydeden Kesik, “Bu mevkinin yetkileri sınırlı olmasına rağmen, Süleymân El-Pervâne bu görevde, hatta vezirlikte bile önemli bir konumda yer almıştır” dedi.
Moğollarla olan ilişkilerine dikkat çeken Kesik, Süleymân El-Pervâne’nin, Moğolların isteklerini harfiyen yerine getirdiğini ve Türkmen akınlarının önünde bir engel oluşturduğunu belirtti. Moğolların, Süleymân El-Pervâne’ye kıymet verdiğini ifade eden Kesik, onun, 4. Kılıçaslan’ı tahta çıkarmak ve onu yönlendirmek için büyük çaba harcadığını vurguladı.
Konferansın ardından, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim elemanlarının hat, tezhip ve kalem işi gibi sanat eserlerinin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.