OTİZMLİ ÇOCUKLARIN MUTLU YUVASI
Selçuklu Belediyesi tarafından Türkiye’de bir ilk olan ve faaliyetlerini Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) adıyla sürdüren Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’ne ilgi her geçen gün artıyor.
Selçuklu Belediyesi’nin, otizmli bireylerin eğitimi için Yazır Mahallesinde geçtiğimiz yıl ağustos ayında hizmete giren Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE), otizmli bireylere ve ailelerine umut ışığı olmaya devam ediyor. Türkiye’de bir ilk olan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi, Konya ve çevre illerden büyük ilgi görüyor. 52 adet otizmli öğrenciye spor eğitimleri, spor salonlarında, yüzme havuzlarında hidro terapi eğitimi ve binicilikte de hipo terapi eğitimi alanında uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Derslerin bire bir yapıldığı eğitimlerde aileler de bu sayede birbirleriyle tanışma fırsatı buluyor. Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi, aynı zamanda otizm alanında yapılan Türkiye’nin en kapsamlı eğitim merkezi durumunda bulunuyor. Otizmli bireylerin eğitimi yaz ayları da dâhil yılın 12 ayında devam ediyor.
OTİZMLİ ÇOCUKLARIN İKİNCİ YUVASI
Selçuklu Belediyesi Türkiye’de ilk olarak yapılan otizmli çocuklar için rehabilitasyon merkezi olan SOBE merkezini otizmli çocuklar çok seviyor. Otizm konusunda dünyadaki gelişmeleri Türkiye’ye getiren ve diğer kurumlara öncü olan bir kurum olmak SOBE’de, Otizmli bireyler ve bu bireylerin ailelerine normal bir gündelik yaşam sürebilmelerini kolaylaştıracak hizmetler sunuluyor. Burada aynı zamanda otizmli çocuklar kendileri gibi otizmli yaşıtları ile birlikte oluyor. Bu yöntem çocukların rehabilitesinde de önemli bir adımı oluşturuyor.
3 KISIMDAN OLUŞAN TESİS
Türkiye’de bir ilk olan ve dünyadaki pek çok ülkeye örnek olan SOBE Merkezi projesinde 3 ana başlık altında planlandı. Merkezin birinci kısmında eğitim ve rehabilitasyon birimleri, ikinci kısmında sosyal hayata yönelik birimler ve son kısmanda ise spor ve binicilik tesisleri bulunuyor. Çocuklar için eğitim sınıfları, sosyal yaşam alanları, beceri sınıfları, sinema salonu, yüzme havuzları, spor alanları, binicilik, müzik alanları gibi çok amaçlı bölümler bulunuyor.
OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN SPORUN MERKEZİ
3-15 yaş arasındaki otizmli çocuklara eğitim ve rehabilitasyon hizmeti sunulan bu merkezde 15 yaş ve üzeri çocuklar da spor salonu, yüzme havuzu, ata binme, aktivite birimlerinden yararlanıyorlar. 4 adet çeşitli büyüklüklerde spor salonunun bulunduğu merkezde, duyu algılamalarında farklılık olan otistik çocukların, doğru tepki verebilmeleri, kendilerini tanımaları, algılarını güçlendirmek için hazırlanan Duyu Bütünleme salonu, Küçük çocukların yüzme eğitimi için 80 santimetre derinlikte 25 metrekare yüzme havuzu, bay- bayan soyunma odaları, duş, bireysel soyunma odaları, öğretmen soyunma odası, müzik ve ritim odası, resim ve fotoğraf odası, 2 adet el sanatları odası, rahatlama odası, bilgisayar ve atari odası, uygulama evi bulunuyor. Bunların yanında merkezin bahçesinde ise,Futbol, basketbol, tenis, voleybol tek sahada düşünülerek yapılan açık spor alanı, tarım ve toprakla oynama alanı, kümes hayvanları barınağı, trafik eğitim pisti yer alıyor. Otizmli çocuklara burada bahçe terapisi, duyu bütünleme, ergo terapi, evcil hayvanların kullanıldığı terapi, görsel ve işitsel terapi, müzik terapi, yüzme terapisi uygulanıyor.
Binicilik En Güzel Faaliyetler Arasında
Otizmli çocuklara yapılan eğitim ve terapiler arasında en dikkat çeken Ata binme eğitim ve terapisi yani ‘Hippoterapi’, uygulanan en iyi terapiler arasında yer aldı. Atların terapide kullanılmasının en önemli sebeplerinden biri olduğunu anlatan terapi uzmanları, atın ritmik hareketlerinin, insanınkine çok yakın olmasından bu yöntemi kullandıklarını söylüyorlar.
Binicilik eğitimleri burada Pazartesi ve Perşembe günleri gerçekleştiriliyor. Binicilik ile tanışan 80 öğrenciye 4 adet pony cinsi at ile 1 baş antrenör, 1 yardımcı antrenör ve 4 tane de at lideri (öncü lider) eşliğinde eğitimler veriliyor. Binicilik sporunun amaçları, ekipmanları ve temel bilgilerinin anlatıldığı eğitimlerde binicilik sporu üzerine kendini geliştirmek isteyen öğrencilere temel eğitim sağlanıyor. Eğitimlerle ayrıca hayvanlarla yakından temas ve iletişim kurma fırsatı bulan çocukların hayvan sevgileri de pekişmiş oluyor.
(Haber: Ebrar Küçükakın)