Geçtiğimiz Pazartesi günü Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın misafiri olarak Bursa’ya günübirlik bir seyahatimiz oldu…
Sabah gün ağarmadan ayrıldığımız Konya’ya aynı günün gecesinde, yine karanlık bir vakitte, yeni bir güne ramak kala döndük.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın yanı sıra Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Düz, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Zafer Kemal Şahin, belediye meclis üyeleri, belediyenin üst düzey yöneticileri ve gazeteciler olarak “Selçuklu’nun Torunları Osmanlı’ın İzinde” mottosuyla düzenlenen gezi kapsamında yoğun bir programla Osmanlı topraklarında adımladık…
Bursa’daki ilk durağımız, bizi bugünden adeta yüz yıllar öncesine götüren Cumalıkızık köyü oldu… Hakikaten canlı bir tarih var burada… Baktığınız, gördüğünüz her yer tarih. Osmanlı’nın simgesi olan çınar ağaçlarının arasında, yemyeşil tabiatın içinde bulunan, geçmişi geleceğe taşıyan, dünün tanığı olan bu güzel beldeye giren sanki yüzyıllar öncesine ışınlanıyor.
Bu güzel belde birçok dizi ve filme de ev sahipliği yapmış. Doğal bir film platosu gibi olan bu şirin köy, özellikle tarih ve kültür ile ilgili sinema, dizi ve benzeri yapımlarda kullanılabilecek en tabii alan olagelmiş.
Pazartesi günleri kapalı olsa da bizim için özel olarak açılan ve Bursa’nın yeni dönemdeki önemli simgelerinden biri olan Panorama 1326 Fetih Müzesi’ni ziyaret ettik. Nasıl ki Cumalıkızık’ta tarihe tabii ortamda canlı canlı tanıklık etmişsek, burada da modern sanatların ve teknolojinin kullanılması sonucu ortaya çıkan panoramik bir ortamda kendimizi buluverdik. Dünyanın en büyük panorama müzesi olma özelliğini taşıyan bu alanda Osmanlı’nın kuruluşunun hikayesine tanıklık ediyorsunuz. Osman Gazi’nin idealleri ve hedefleri, oğlu Orhan Gazi’ye vasiyeti, Bursa’nın 1300’lü yıllardaki hali, o dönemde yaşayan ecdadın günlük hayatı, bugün halen varlığını sürdüren birçok tarihi eser güzel bir şekilde burada tasvir edilmiş.
Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi ve onun ardından padişah olan, Bursa’yı başkent yapan Orhan Gazi’nin türbelerini ziyaret edip ecdada birer fatiha okuduktan sonra, Tophane Saat Kulesi’nin önünden adımlayıp Tarihi Kapalı Çarşı’nın kıyısından geçerek Bursa Ulu Camii’ne ulaştık. Bursa Ulu Camii’nin hakikaten çok farklı bir ambiyansı var. İnsan bu camiye girdikten sonra kolay kolay çıkmıyor, çıkmak istemiyor. Hele bir de sizi etkileyebilecek, alanında uzman, işinde mahir, hilafsız ama etkileyici bir dil kullanan, tarihi okuyabilen bir rehberiniz varsa zaten caminin içerisinde vaktin nasıl geçtiğini hiç anlayamıyorsunuz. Zira Ulu Cami’de Konya’dan ve Mevlana’dan bile izlere rastlamak mümkün. Tabi bunu görebilmek için sadece bakmak yetmiyor… Dediğim gibi işin uzmanının baktığı açıdan bakmak ve onun işaret ettiği gibi görmek gerekiyor.
Tarihe yaptığımız yolculukta Konya’nın yakından tanıdığı ve bildiği, gazetemizde halen kalem oynatan, Tarihçi Yazar Erol Sunat hocamızla da hasbihal etme fırsatımız oldu. Erol Hoca, yaklaşık bir yıl önce Konya’dan Bursa’ya göç etti. Ama Konya’dan hiç kopmadı. Sağolsun gazetemiz aracılığı ile Konyalılarla buluşmaya, dertleşmeye devam ediyor. Kendisinin tüm Konya’ya ve Pusula okurlarına çok selamları var, üzerimde kalmasın.
Belki başta söylemek gereken konuyu da en sona bırakmış oldu… Selçuklu Belediyesi geçtiğimiz yıllarda yaptığı gibi bu dönemde de kültür turlarını devam ettiriyor. Daha önce Osmanlı’nın temellerinin atıldığı Söğüt’e ve geçilmez olan Çanakkale’ye on binlerce Konyalıyı götüren Selçuklu, şimdi de Bursa’ya tarih ve kültür dolu turlar düzenliyor. Bu turlara katılım ücretsiz. Selçuklu Belediyesi’ne internet ortamından başvuru yapan ve sırası gelen hemen herkes Bursa kültür gezisine katılabiliyor. Şu ana kadar plan dahilinde 1440 kişi Bursa’ya gitmiş, gidiyor. Tabi Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, ilginin yoğun olduğunu görünce bir de müjdeyi paylaştı. Hava şartları el verdiği sürece başvuran herkesin Bursa turuna katılabilmesi için ellerinden geleni yapacaklar. Başta Ahmet Başkan olmak üzere bizi biz yapan değerleri yerinde görüp, kalıcı bir şekilde öğrenebilmemiz adına önemli olan bu organizasyonda emeği geçenlere şükranlarımızla…