Konya bu kavuşma anını çok bekledi. Vuslat 2020 yılınaymış demek ki. Mekanı cennet olsun, Seyit Küçükbezirci Ağabey, Miryakefalon’u bu şehre yeniden kazandırırken, bugünlerin yaşanacağının başlangıcını yapmıştı.
Bugünleri görmek ona nasip olmadı, lakin o günün yöneticileriyle bu işi başarmış, kapıyı ilk aralama şerefine erişmişti.
Sonra Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Direniş Karatay’la bir pencere açtı Selçukluya…
Direniş Karatay, dalga dalga Direniş Konya oldu!
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdürü İbrahim Genç’in başarılı çalışmalarıyla, Selçuklu eserlerinin restoresine ve ihyasına hız kesmeden devam etti.
Konya, üzerine örtülmüş kalmış külleri aldığı rüzgarlarla atmaya çalıştı. Küller uçup gitmeye başladıkça, kıvılcımlar, korlar yüzünü göstermeye başladı.
Çok şükür ki Konya, yüzünü Selçukluya döndü.
Olması gerekeni, yapması gerekeni yaptı.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Türkiye Selçuklu Devleti Başşehri Konya” Çalıştay’ı sonrasında yayınlanan sonuç bildirileri inanın bu şehrin rüyalarının gerçeğe dönüşmesinin kapılarını ardına kadar açmış durumda.
Bizler bu rüyanın gerçekleşmesini çok bekledik.
Konya bu çalıştayla, aslına geri dönmüştür.
30 yıldır ıskaladığı,
Pas geçtiği,
Konuşmaların ve açıklamaların dışında hayata geçirmediği,
Geçirmeyi düşünmediği,
Miryakefalon’la bir başlangıç yaptığı Türkiye Selçuklu Devletinin Başşehrine, kesin dönüş yapacağının sinyallerini vermiştir.
Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait olan,
“Bir Başkent daima Başkenttir”
Sözünü slogan haline getirerek, bu çalıştayla birlikte hayata geçirilmesi de hoş olmuş!
Olması gereken inanın buydu.
“TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ”
Bu rüya gibi çalıştayla, şehrin özüne ve ruhuna hitap edecek gelişmelerinde önünün açılacağını düşünüyorum.
Konya, bu çalıştayda alınan kararların hayata geçmesiyle birlikte, kültür anlayışında, tarih anlayışında yepyeni bir sayfa açacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı ve çalıştaya katılan Akademisyenleri kutluyorum.
Başkent’i Konya olan, bizlerin öğrencilik yıllarında “Anadolu Selçuklu Devleti” diye öğrendiği ve öğretmen olarak aynı şekilde öğrencilerimize aktardığımız, devletin isminin,
Selçuklu Tarihinin tartışmasız en büyük isimlerinden biri olan rahmetli Prof. Dr. Osman Turan’ın, söylediği ve yazdığı şekilde,
“Türkiye Selçuklu Devleti” olarak uygun görülmesi yıllar sonra da olsa,
Bir hakkın teslimi olmuştur.
Evet, Anadolu’da kurulan bu devletin adı, kesinlikle, “Türkiye Selçuklu Devleti”dir.
Yakışanı da, yakışığı da budur!
Ve Başkenti Konya’dır.
BU ÇALIŞTAY KONYA İÇİN YENİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR!
Çalıştay’da, Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından, Malazgirt’ten iki yıl sonra ve ilk olarak Konya’yı fethetmesi ve fetih tarihinin 1073 olarak net bir şekilde tespiti,
Ayrıca I. Haçlı Seferinden bir yıl sonra, 1097’de I.Kılıçaslan’ın Konya’yı Başkent yapma tarihinin yine net bir şekilde 1097 olarak ortaya konması,
Konya için yeni bir dönüm noktasıdır.
Bu sütundan, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay olmak üzere, Mevlana Kültür Merkezindeki çalıştaya katılan;
Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı, Prof. Dr. Aydın Usta, Prof. Dr. Ayşe Dudu Kuşçu, Prof. Dr. Erkan Göksu, Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Prof. Dr. Muharrem Kesik, Prof. Dr. Mustafa Fayda ile Büyükşehir Belediyesi Kültür, Turizm ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Yücel Güleç’e kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.
ALAEDDİN TEPESİNDE SEKİZ SULTAN YATIYOR
Konya, taşıyla, toprağıyla, kültürüyle, sanatıyla, medeniyetiyle, ihtişamıyla, Türkiye Selçuklu Devletinin bütün izlerini taşıyor!
Diyarı Mevlana dediğimiz şehrimiz,
Hz. Mevlana ve gönül erlerinin manâ postlarını aldıkları manevi işaretler sonrasında bu şehre serdiği, yüzyıllardır şehirde yaşayanları irşat ettiği bir şehir.
Enbiyalar ve Evliyalar şehri.
Bu şehir dünyanın kadim Başkentlerinden birisidir.
Bu şehir Sultanlar şehridir.
Alaeddin tepesinde sekiz sultan yatıyor;
Alaeddin tepesinin koynunda yatan Sultanlar, Türkiye Selçuklu Devletinin Sultanları. İşte onun içindir ki, bu şehre “Sultanlar Şehri” tabiri, her geçen gün daha da yakışıyor!
Türkiye Selçuklu Devletinin, Başşehri Konya’da yatan Sultanlar;
I.Mesud, II. Kılıçarslan, II. Rükneddin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. Alaeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, IV. Rükneddin Kılıçarslan ve III. Gıyaseddin Keyhüsrev.
MADEM Kİ….
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Türkiye Selçuklu Devleti Başşehri Konya” Çalıştay’ında, “Bir başkent daima başkenttir” sloganıyla yıl içinde kutlama programları organize edilerek Konya’nın hak ettiği başkent değerini kazandırılması amaçlanması oldukça güzel ve yerinde bir bakış açısı.
Madem ki, Türkiye Selçuklu Devletinin Başkentiyiz,
Madem ki, Kutalmış oğlu Süleymanşah tarafından fetholunma tarihimiz 1073.
Madem ki, I. Kılıçaslan tarafından Başkent oluşumuzun tarihi 1097
Madem ki, yıl 2020…
O halde;
2020, Kutalmışoğlu Süleymanşah tarafından şehrimizin fetholunmasının 947 yılı.
O halde;
2020, I.Kılıçaslan tarafından Başkent oluşumuzun 923.yılı.
Kutlanmaya değmez mi?
SEVGİLİ OKURLAR!
Yıllardan beri, Konya’nın fethi ve Başşehir oluşuyla ilgili bir şeyler yapılması noktasında yazanlardan biri olarak, gelinen noktaya en çok sevinenlerdenim.
Zararın neresinden dönersen kârdır diyebilirsiniz!
Biraz buruk ve hüzün verici de olsa, bu noktaya gelinmesi dahi her şeyin üzerinde!
Uğur İbrahim Altay’la birlikte bu şehirde bazı şeylerin değişmeye başladığını, olumsuz havaların, olumluya dönmeye başladığını, yazmıştık.
Konya Büyükşehir bu çalıştayla Selçukluya, Türkiye Selçuklu Tarihine ve onun Başkentine olan yolculuğu başlatmıştır.
Hayırlı olsun!