Elime mart ayında Konya merkezde yaklaşık 1000 kişi ile yüz yüze teknikle yapılmış bir anket geçti. 100 sayfayı aşan raporu detaylı şekilde inceledim. Şehirle ilgili ilginç bulgular var. Bugün seçim olsa Konya’da hangi partinin ne kadar oy alacağı, Cumhurbaşkanlığına verilecek oylar, sosyolojik durum, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının başarı oranları ve daha birçok şey sorulmuş.
Neticelerine birazdan geleceğim.
Türkiye gündeminden erken seçim ve adaylık tartışmaları düşmüyor. En son Sayın Kılıçdaroğlu kendine adaylık ile ilgili sorulan bir soruya “Millet İttifakında ortak görüş olursa cumhurbaşkanı adayı olurum” demişti. Biliyorsunuz aylar önce Sayın Devlet Bahçeli Cumhur İttifakı’nın adayını açıklamış, Millet İttifakı’na da önce adayınızı açıklayın diye seslenmişti.
İYİ Parti lideri Meral Akşener bu konuda ‘Kılıçdaroğlu aday olmayı düşünebilir. Seçime daha çok zaman var. O zamana kadar ne olur, ne biter, hepimiz görürüz’ şeklinde bir yanıt vererek topu taca atmayı tercih etti.
Millet İttifakı seçimlere yereldeki gücüyle girebilecek mi bekleyip göreceğiz.
Siyasetin gündeminde her daim seçim tetikte bekler. Zaman zaman yapılan bu tür çalışmalar halkın gündemiyle ilgili bizleri bilgi sahibi yapsa da seçim havası oluşmadan tam olarak bir şeyleri kestirmek zordur.
Konya’da yapılan çalışmada bugün genel seçim olsa Cumhur İttifakı’nın oyu %49 bandında görünüyor. Çalışma yapılırken kararsızlar özellikle dağıtılmamış ama anketteki oranı %25’in üzerinde. Yani orantılı dağılım olursa Cumhur İttifakı’na 12-13 puan daha eklenecek anlamı taşır bu. Konya için %62-63 oranından söz edilebilir. 24 Haziran’daki son genel seçimlerde AK Parti ve MHP’nin Konya’daki toplam oyu %75 civarındaydı. Evet, bir seçim havası yok lakin ankete göre 10 puanın üzerinde bir kayıp görünüyor.
Peki, bu kayıp en çok hangi partilere gitmiş? Yine kararsızlar dağıtılmadan baktığımızda ankete katılanların %11,3’ü CHP, %6,4’ü İYİ Parti, %1,8’i BBP, %1,6’sı Saadet Partisi, %1,1’i HDP, %0,5’i Deva Partisi, %0,2’si Vatan Partisi, %1,8’i Gelecek Partisi, %1’i Yeniden Refah Partisine oy vereceğini söylemiş.
Belediyelerle ilgili verilen oranlar da aşağı yukarı yakın.
Görüleceği üzere Konya seçmeninde çok büyük değişikliklerden bahsetmek söz konusu değil. Seçimlere kadar daha neler olur bekleyip göreceğiz.
Dousam şirketinin yaptığı anketle ilgili 2 hususu daha belirtmem gerekiyor. Araştırmaya katılanların Konya’nın en önemli sorununa yönelik görüşlerine baktığımızda hayat pahalılığı ve enflasyondan sonra ikinci sırayı göç/mültecilik almış. Bu biraz garip geldi bana. Son aylarda herhangi bir olay yaşamasak da Suriyeliler demek ki hala halkın gündeminde yer alıyor.
Belirteceğim ikinci husus da Konya milletvekilleri içinde en başarılı vekil ile ilgili verilen cevaplar. Burada %41,6 ile Tahir Akyürek birinci, %8,2 ile Ahmet Sorgun ikinci, %5 ile Fahrettin Yokuş üçüncü sırada yer alıyor.
Tahir Akyürek Bey’e seçim döneminde doğrultulan sosyal medya silahı aklıma geliyor. Demek ki halkın büyük çoğunluğu onu hala seviyor.
Tekrar etmemde fayda var. Bu anketler bugün için kesin hüküm cümleleri değil. Lakin yol gösterme, tünelin ucuna ışık tutma anlamında önemli. Sonuçlar hoşuna gitmeyen kesim ciddiye almaz; hoşuna gidenler de alkışlarsa amacına ulaşmaz. Bu yüzden dikkatle incelemek gerekiyor.