Sınavlar ve gelecek..

Nimet Dönmez

Bu yıl üniversite sınavında yaşanan rezillikler diz boyu. Eğitim sistemimiz çöktü… Eğitim sistemimiz çocuklarımıza yeterli eğitimi veremiyor… Destek eğitimlerinde fiyatlar yüksek, veliler isyanda derken, bu yıl üniversite sınavında öğrencilerin sınava bir dakika bile gecikse alınmamaları ve yerlerde sürünerek yalvarmaları içimizi yaktı.

Tüm anne ve babaların çocuklarını geleceğe hazırlamak adına üniversite hayallerinin nasıl suya düştüğüne şahit olduk. Bu sınavın yapıldığı hemen hemen her ilde yaşandı.

Konya’da da trafikte takılıp sınava yetişemeyen, hayalleri suya düşen öğrenciler oldu. Sınav başlamadan 15 dakika önce kapıların kapanacağı duyurulmuştu ancak, öğrencilerin yerleşim yerlerinden oldukça uzak yerlerde sınav yerlerine yerleştirilmeleri sorunları artırdı. Toplu ulaşım araçlarını kullanarak ve üstelik çift araç değiştirmek zorunda olan öğrenciler bir hayli zorlandılar. Özellikle Selçuk Üniversitesi Kampüs alanına yetişmeye çalışan öğrencilerin işi bir kat daha zordu. Daha önceden trafik sıkışıklığı olacağı düşünülmemiş miydi bilemiyorum ama o trafik neydi öyle? Aman Allah'ım burun buruna giden araçlarda anne ve babalar çocuklarını sınava yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu sınav sistemi ne zaman bir ayarına girecek? Hep mi sorun yaşanır. Soğuk sınav salonlarında soruları cevaplandıracak ve geleceğe adım atacak bu çocuklardan çok da bir şey beklememek lazım…

Özel okulların bursluluk sınavları, bir üst okula geçmek için yarış halinde olan çocukların sanal ortamlara kaymalarını da çok görmemek gerekiyor gibi geliyor. Sınav üstüne sınav… Okuldan eve gelince şu gün şu sınavım, bugün şu sınavım var diyen çocukları anlamak da lazım. Bu eğitim sisteminde uygulamaya yönelik çalışmaların çocukları geleceğe daha çok hazırlayacağını düşünüyorum.

Eğitim sistemi yüzünden genecik çocukları görünce içim parçalanıyor. Hangi okul daha iyi, komşunun oğlu bilmem kaç puan aldı, şu kızdan neyin eksik, özel dersler alıyorsun diye çocuklarına yüklenen aileler var. Bir diğer tarafta, çocuğumun hangi okulu kazanıp kazanmadığı önemli değil onun yaşamı daha önemli diye bastıra bastıra söyleyen aileler var. Tabii ki her ikisi de yanlış fakat aileleri de böyle düşünmeye iten bir eğitim sistemimiz olunca bize de söylenmekten, yorumlamaktan başka da iş düşmüyor.

Burada önemli olan ailelerin çocuklarına onun özel olduğunu hissettirebilmesi, sınavlardan daha mühim olanın kendisi olduğunun söylenmesidir. Çocukların sınavla bütünleşen yaşamları, umalım ki onlara iyi bir geleceğin kapılarını açsın. Bu gidişle zor görüyor ama sisteme ayak uydurmak diye bir şey var ya işte o…

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.