Siyasi başarıda önemli bir unsurda iyi bir aile düzeninin olmasıdır. Siyasette aile ve özellikle eşler ve çocukların yeri hep tecrübeli siyasetçiler tarafından vurgulanır. Her başarılı siyasetçi söylemlerinde bunu vurgular. Benim başarımın arkasında eşim veya ailem vardır…
Aile üyeleri arasındaki ilişkiler ve aile ortamı, psikososyal yönden gelişen bireyin en çok etkileşime uğradığı yerdir. Bu ilişkiler, bireyin kendine güvenmesini, kendine ve diğer bireylere sevgi duymasını, kimlik kazanmasını, kişilik gelişimini, sosyal beceriler geliştirmesini ve topluma adaptasyon sürecini olanaklı hale getirir.
Siyasette çok yoğun geçen zaman sürecinde genellikle aileler unutuluyor veya yük diğer aile fertlerine geçiyor. Sonra geriye dönük baktıklarında ben nerde yanlış yaptım diyerek hayıflanıyor. Aslında cevabı çok basit olan bu durumun cevabını bilmesine rağmen cevabı başka yerlerde arayıp duruyor.
Siyasetçilere verdiğim eğitimlerden birinde başıma geleni paylaşmak istiyorum. Eğitime ara verdiğimizde salonda çok cici bir kız çocuğuyla karşılaştım. Sevme ve ilk tatlı konuşmalardan sonra baban ne iş yapıyor senin biliyor musun? Klasik soruyu sordum ki aldığım cevap beni nakavt etti. Benim babam toplantıcı. Anlayamadım ne iş yapıyor diye birkaç vurguladım ama cici kız aynı şeyleri birkaç kez vurguladı. Gülme başladı tabi o ortamda olan herkes tarafından. İşi o anda gırgıra vurduk. Ama gerçekte bu cici kızın babası bir partinin il başkan yardımcısıydı. Akşamları her sorulduğunda toplantım var veya toplantıdayım sonucunda cici kızda böyle bir anlam yüklemesi oluşmuş. Acı ama gerçek olan bu durumda haklı kim sorusunu aramaya gerek yoktur.
Hayatımızda bazı şeyleri bakıma ve tamire alırız. Siyasetçiler bunu düşünerek bence önce bir ailelerinin ilişkilerini giden durumu bir tamire alsınlar. Doğru teşhis ve tedavi burada çok önemlidir. Yoksa ben koskoca siyasetçi veya ben ki birçok insanı idare ediyorum evde bir eşime söz geçiremiyorum klasik kelimelerin arkasına sığınmamalıdır. Diğer aile fertlerinin de senin siyasetin evde sökmez klasik kelimeden vazgeçmesi gerekir.
Ailede ilgi, şefkat, iletişime açık olmak, hatalarla sevebilmek, arkadaşça yaklaşmak, güler yüz, sorunları ve problemleri fazlaca uzatmamak gibi unsurları önemsemesi gerekir. Sizler nasıl partiniz için olağan ve olağanüstü toplantılar yapıyorsunuz ve davanız için önemli kararlar alıyorsunuz siz işte aslında tecrübelisiniz.
Siyasetçi ailede şu iki şeyi unutmamalıdır. Hayatta iki şey geri alınmaz. Biri zaman diğeri ise söylenen sözdür. Zaman çok önemlidir. Belediye başkanlarıyla karşılaştıklarımda inanın ilk söyledikleri bizde aile diye bir şey kalmadı. Bütün yükü eşimizin sırtına attık. Biz bu kutsal dava da vatandaşa 24 saat hizmet ediyoruz. Başkan kutsal hizmetin önceliklerinden veya sıralamasını unutmamak gerekir. Uzun yaşamanın formülünü açıklayanlar güçlü aile yapısından bahsederler.
Ailede savunma dürtüsü yerine sorumluluk dürtüsünün geliştirilmesi de önemlidir. Empati yapmak ve sempatik olmak ne kadar güzel olacaktır. Bu evin hali ne böyle ne dağınık insansın yerine ev dağınık olunca kendimi kötü hissediyorum demeniz bile farklıdır. Söyleyiş biçimi de burada önemlidir.
Siyasetçilerin yorgunluğunu atmaları için uzmanlar birde şu çalışmayı önermektedirler. Her sabah 5 dakika eşinize o ilk gündeki gibi bakışınız. Her gün zor diyenlere ben haftada bir gün Pazar günü hiç olmasa bunu denemelerini tavsiye ediyorum. Muhabbet saygı ve paylaşımı artırır.