Enfeksiyon sonrası öksürükler kendiliğinden geçecektir. Ancak reçetesiz satılan ilaçlar semptomlarınızı hafifletebilir.
Soğuk algınlığı geçirip diğer tüm belirtileriniz düzeldikten sonra haftalarca devam eden öksürüğünüz olabilir. Bu durum oldukça yaygındır.
Tüm yetişkinlerin yaklaşık %11 ila %25'inin solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra enfeksiyon sonrası öksürük yaşıyor. Semptomlar üç ila sekiz hafta sürebiliyor.
Enfeksiyondan sonra öksürük neden oluyor?
Hastalık sonrası öksürük olarak da bilinen enfeksiyon sonrası öksürük, solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı gibi bir virüsün neden olduğu bir durumdur.
Virüs sonrası öksürük tipik olarak burun, boğaz, ses kutusu ve akciğerler de dahil olmak üzere solunum sistemindeki artan iltihaplanmadan kaynaklanmaktadır.
Bu iltihaplanma, bronşiyal tüplerin duyarlılığının ve mukus üretiminin artmasına neden olurken aynı zamanda mukus temizliğini de azaltabilir.
Enfeksiyon solunum yollarının şişmesine neden olabilmektedir. Hastalıktan dolayı boğaz ve ses telleri de tahriş olabiliyor. Bu faktörlerin her ikisi de enfeksiyon sonrası öksürüğe sebep olabiliyor.
Enfeksiyon sonrası öksürüğünüz varsa ne yapmalısınız?
Uzmanlar, COVID-19 salgınınından kalan etkilerinden birinin de uzun süreli öksürük olduğunu söylüyor.
Uzmanlar, enfeksiyon sonrası öksürüğün iyi huylu olduğunu ama fiziksel olarak rahatsız edici ve sosyal bir sıkıntı olabilmesine rağmen genellikle endişelenecek bir şey olmadığını belirtiyor.
Bu öksürük için konservatif tedaviler öksürüğü en aza indirmeye yardımcı olabilir. Konservatif tedaviler arasında reçetesiz satılan öksürük bastırıcılar, nazal damlama için reçetesiz satılan intranazal steroidler, nemlendiriciler ve pastiller yer alabilir.
Uzmanlar, enfeksiyon sonrası öksürüğe yardımcı olmak için antibiyotik veya steroid kullanımını destekleyen hiçbir kanıtın olmadığını belirtiyor.
Araştırmalar, insanların öksürüklerinin ilaç kullanılmadan zamanla düzeldiğini gösteriyor.
Araştırmalar ayrıca enfeksiyon sonrası öksürük tedavisinden kaçınmanın daha doğru olacağını yönünde.
Öksürüğünüzün daha ciddi bir şey olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Enfeksiyon sonrası öksürüğü daha ciddi bir durumdan ayırmanın bir yolunun, enfeksiyon sonrası öksürüğün tipik olarak kuru, şiddetli bir öksürük şeklindedir.
"Nefes darlığı veya göğüs ağrısıyla birlikte görülen ıslak öksürük" dikkate alınmalıdır.
"Öksürüğün dikkate alınmasını gereken diğer semptomlar arasında mukozada kan, yutma güçlüğü, ağrı, ateş, nefes almada zorluk ve gürültülü nefes alma da yer alıyor"
Uzmanlar, böyle bir durumda göğüs röntgeni çekilmesi gerektiğini öneriyor.
Öksürüğü dikkate almanızı gerektiren diğer durumlar arasında, tekrarlayan zatürre öyküsü veya uzun süreli sigara kullanımı da yer alır.
Sekiz haftadan uzun süren öksürüğün olması da potansiyel bir sorun göstergesidir. Bu noktada kronik öksürük olarak kabul edilir ve astım veya KOAH'ı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi hastalıklar için bir solunum fonksiyon testi yapılması gerekebilir.
Soğuk algınlığı gibi bir solunum yolu enfeksiyonunun ardından devam eden öksürüğe sahip olmak oldukça yaygındır ve yetişkinlerin %11 ila %25'inde görülür.
Enfeksiyon sonrası öksürük, kişinin solunum yollarındaki iltihaplanma ve şişme nedeniyle oluşur. Artan mukus üretimi nedeniyle geniz akıntısı da buna katkıda bulunur.
Semptomlar yaklaşık üç ila sekiz hafta sonra ortadan kalkmalıdır. Reçeteli tedavilere gerek yoktur, ancak reçetesiz satılan ilaçlar semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ancak belirtileriniz sekiz haftadan uzun sürerse veya ıslak öksürük, kanlı mukus, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ateş veya yutma sorunları gibi başka kırmızı bayrak belirtileriniz varsa, değerlendirme için mutlaka bir doktora görünmelisiniz.