Hayvan sevgisi, insandaki yardımlaşma, iyilikseverlik ve sevgi gibi duyguları geliştirir. İnsanların gelişiminde, hayvanların ve doğanın, özellikle de evcil hayvanların sanıldığından fazla olumlu etkileri vardır. Çocuklarımızın sosyalleşebilmeleri ve gelecekte iyi bir insan olabilmeleri için batı ülkelerinde olduğu gibi hayvan sevgisi aşılanması şarttır. Canlılar dünyası insanlardan, bitkilerden ve hayvanlardan oluşur. İnsanlar eskiden beri hayvanlarla ilgilenmişlerdir. Çünkü hayvanların, insan yaşamında büyük önemi vardır. İlk evcilleştirilen hayvanın köpek olduğu sanılıyor. Başıboş dolaşan ve insanlara saldıran hayvanlar son günlerde vatandaşlarımıza saldırılarını artırdı. Yeterli önlem almayan belediyeler ise Hayvan Hakları Yasası'nın kendilerini engellediğini öne sürüyor. Gruplar halinde dolaşan ve insanlara saldıran başıboş köpekler, halkın büyük korku yaşamasına yol açıyor. Konya'da tehlike saçan insanlara saldıran köpekler, vatandaşların adeta korkulu rüyası haline geldi. Belediye başkanları, "Sokak hayvanını kısırlaştır ve aldığın yere bırak" diyen Hayvan Hakları Yasası'nı gerekçe göstererek sokak köpeklerini toplayamadıklarını belirtirken vatandaşlar da sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.
Üç yıl önce çıkan Hayvan Hakları Yasası'nın sokak köpeklerine getirdiği özgürlük, köpek çeteleri oluşmasına neden oldu. Sokak köpeklerinin barınaklara yerleştirilmesi yerine veterinerler tarafından kısırlaştırılarak sokağa bırakılmasını öngören yasa, vatandaşı perişan etti. Bir kısmı kısırlaştırılan başıboş köpekler Konya merkez ilçelerinde vatandaşa korku saldı. Konya' da vatandaşlar, sabahları camiye, işe, öğrenciler okula giderken ve akşam dönerken köpeklerin sürü halinde dolaşmalarından dolayı tedirgin olduklarını söylüyorlar. Korktukları için gittikleri istikameti bile değiştiren vatandaşlar, bu konuda biran önce çözüm bulunmasını istiyorlar. Belediyenin bu konuda çalıştığına inanmakla beraber çalışmaların yetersiz olduğunu düşünmekteyim. Ben canlıların incitilmemesi ve insani yollarla barakalara yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
KONYA'DA BİR AY ÖNCE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ KIZA SOKAK KÖPEKLERİNİN SALDIRISI
Üniversite öğrencisi genç bir kız memleketinden otogara geliyor. Raylı sistem tramvay ile Kule Site Alışveriş merkezi önünde duraktan saat sabaha karşı 06 civarında iniyor. Park oteli yanı Hülya sitesi önünden Nene Hatun Parkı karşısındaki evine valizi ile giderken İnönü Parkı içinde yatan plakalı veya plakasız köpeklerin saldırısı ile karşı karşıya kalıyor. Sesinin çıktığı kadar imdat, imdat diye bağırmaya başlıyor ama, o kadar köpek sesinin içerisinde sesini pek duyuramaz. Ancak Hülya sitesi sakinleri kızın bağırmasını duyarlar giriş kapısını açarlar kızcağız kendisini içeriye zor atar valizi dışarda kalır. Apartman giriş kapısının dışında köpekler avımızı kaçırdık diye avazları çıktıkları kadar bağırmaya devam ederler. İçeride üniversite öğrencisi genç kız bağırır bana yardım edecek yok mu diye. Benim damat aşağıya iner ama dışarıya çıkmak ne mümkün köpekler sanki kızcağıza ve aşağıdaki insanlara koyuna saldırmış kurt görmüş gibi saldırıyorlarmış. Hemen 155 Emniyet'i ararlar durumu izah ederler yardım isterler. Emniyetle binanın arası 400 metre hemen gelmişler ama aynı köpekler bu sefer polislere saldırmaya başlamışlar. Polisin belinde tabancası var ama elinde ne sopası nede köpeklere atacak taşı var. Onlarda zor durumda kalmışlar neticede İnönü parkına doğru köpekleri kovalamışlar. Polislerimize saldıranlar terörist değil ki tabancalarına sarılsınlar havaya veya ayaklarına ateş etsinler. Belediyelerimizin koruması altında geçiş üstünlüğüne haiz plakalı köpekleri dokunulmazlıkları var.
Bu köpekler vatandaştan ne taş, ne de sopa yemişler. Çünkü sırtlarını Belediyelere dayamışlar. Şehrimizin plakalı köpekleri istedikleri caddeden ışığa bakmadan geçerler. Vasıtalar onlar geçerken durması gerekir. İstedikleri meydanda, yolda nereyi bulurlarsa orada koyuna gitmeyen yoz köpeği gibi yatırlar. Köy yerindeki köpekler taştan korkarlar yerden taş alır gibi yapıp köpeğe doğru elini boş olarak salladığın zaman sanki taş yemiş gibi bağırarak kaçarlar. Belediyelerimiz maşallah her yeri asfalt ve parke taş döşedi. Saldıran köpeklere kendini korumak için taş atmak isteyen vatandaşlar Hani bir söz var “Burası nasıl bir şehir taşları bağlamışlar köpekleri salmışlar”
TAŞLARI BAĞLAMIŞLAR KÖPEKLER SALMIŞLAR !
Soğuk bir kış gecesi, üstü başı çırılçıplak soyulup yabancı bir köye bırakılan Ada'mın hikayesidir. Zaman'ın birinde şair hükümdarı eleştiren şiirler yazar. Hükümdar da şairi çağırıp iyice azarlar, üzerindeki elbiseleri çıkarttırıp sokağa bırakır. Şair açtır, hava soğuktur, hükümdarda merhametsizlik. Soğuktan da ölemez ya! Mecbur yakınlardaki köye(öyle çıplakta olsa) sığınmayı dener. Köye girdiğinde vakit geçir, ileriden aç köpekler üzerine doğru hücum etmektedir. Çareyi kaçmakta görmeyen şair yerden bir taş alıp fırlatmayı dener. Fakat o da ne ? Taşlar bağlıdır. Bir tane taş alıp atamaz köpeklere çünkü taşların hepsi donmuş.
Ve tarihi cümle dökülür ağzından: Bu köyde taşları bağlamışlar köpekleri salmışlar !!
Bu sözü duyan ve beğenen hükümdar tekrar şairi sarayına alır. Belediyelerimizden isteğimiz Köpeklerin çok olduğu yerlere vatandaşlarımızın kendisini koruyabilmesi için variller içerisinde taş ve sopa depolaması yararlı olacak. Karayolları kış günü rampa yollarda araçların kaymaması için variller içerisinde tuz depo ediyor. Vatandaşlara hizmet veriyor ise Belediyelerimizde aynı duyarlılığı göstermesi gerekir diye düşünüyorum. Polislerimiz Üniversite öğrencisi kızımızı sağ salim evine kadar götürmüşler kendilerine teşekkür ederiz.
KONYA'DA YAŞADIĞIM 2. SOKAK KÖPEKLERİ SALDIRISI OLAYI
Aralık ayı içerisinde misafirliğe gittim. Eski meram yolu sanayi siteleri çıkışı Sültem siteleri önündeki kavşak hava sisli akşam saat 19.30 civarı 3 veya 4 köpek ana yoldan geçen tüm araçlara saldırdıklarını gördüm, saat 22,30 sıralarında misafirlikten ayrıldım aynı köpekler hiç durmadan gelen giden araçlara saldırmaya devam ediyordu. O yoldan yaya olarak geçmek mecburiyetinde kalan vatandaşlar ne yapacaklar diye düşündüm. Köpeklere hangi belediye plaka taktı ise sahip çıksın ama halk arasında bir söz var (Menzilsiz itin nereye gideceği belli olmaz) Meram'ın iti Karatay'a, Karatay'ın iti, Selçuklu'ya gider çünkü plakalı.
1989 YILI BELEDİYE MECLİS ÜYESİYİM SOKAK KÖPEKLERİ İLE İLGİLİ MECLİSTE YAPTIĞIM
KONUŞMAMI ARADAN 27 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
Konya Büyükşehir, Selçuklu, Karatay, Meram ilçe belediyeleri yeni kuruldu.1989 yılı yapılan seçimler sonunda Konya ili 4 Belediye Başkan'ı ile 4 Meclis üyeleri ile yönetilmeye başlandı. Vatandaşlarımız o yıllarda sokak köpeklerinden günümüzde olduğu gibi çok şikayetçiler. Bazı yerleşim yerlerinde kuduz olayları meydana gelmişti. Belediye Başkanlarımız sokak köpekleri ile mücadeleye hemen başladılar o yıllarda köpek itlaf ekipleri vardı. Tüfekle köpekleri vurup sayısını azalmaya çalışıyorlardı ama vatandaşın içerisinde tüfekle öldürülmesi tepki çekti. Kısırlaştıralım kararı çıktı Almanya’dan köpeklere uyuşturucu iğne atarak yakalamak için özel tüfekler getirtildi atıcıları eğittiler ama pek başarılı olamadılar.
İTİ ÖLDÜRENE SÜRÜTÜRLER SÖZÜ HER ZAMAN GEÇERLİ DEĞİLMİŞ.
Bir akşamüzeri eve gidiyorum şimdiki Kule sitenin yerinde otogar vardı Nalçacı caddesinin ortasına iki taraflı raylı sistem hattı döşenmesi için kazılmıştı. Seçim çalışmaları süresince Anavatan Partisi Belediye Başkan'ı Ahmet Öksüz'ün Almanya'dan getirdiği hurda tramvayları söküp atacağız yerine metro sistemi yapacağız diye propaganda yaparak seçimi kazanan Refah Partili Belediye Başkan'ı Halil Ürün raylı sistem Konya'ya uygun değil diyerek İstanbul Teknik Üniversiteden bilirkişi istedi yapılan projenin Konya'ya uygun olup olmadığını inceletti yaklaşık İnşaat bir yıl durdu.
Otogar kavşağına çukurun içerisinde yaklaşık 10 köpek bir birleri ile boğuşuyordu. Tahminim kızan zamanı idi, hemen Selçuklu Belediyesine telefon ettim. Dedim raylı sistem çukuru içerisinde köpekler tramvay hattının geleceğini tartışmışlar anlaşamamışlar ki boğuşmaya başlamışlar yetişin ayırın şu köpekleri dedim. 15 dakika sonra kırmızı arkası acık Dodge pikap içinde iki kişi kasasında eli tüfekli itlaf ekibi geldi. Köpekler onlar gelinceye kadar Adnan Menderes Cami karşısındaki İnönü parkının içine gittiler. Arabanın üzerindeki iki kişi arka arkaya tüfeklerini ateşledi birisi köpeği vurdu, diğeri yaraladı çocuklar köpeğin başına toplandı gelenlerde gitmek için hazırlandı. Onlara öldürdüğünüz köpeği de arabanıza atı götürün dedim biz itlaf ekibiyiz köpeği temizlik ekipleri götürecek dediler. Bende bir söz var iti öldürene sürütürürler dedim ama almadan gittiler.
BU KONUDA MECLİSTE YAPTIĞIM KONUŞMAM.
Meclis toplantısında Belediyeler başıboş köpeklerle mücadeleden ve kısırlaştırma işlemlerinde başarı sağlayamadılar. Selçuklu Belediyesine bağlı temizlik işçileri gece 30 köpek yakalayıp damperli kamyona yükleyip Meram bölgesine boşaltıyorlar. Meram Belediyesi temizlik işçileri üzerine 10 köpek ilave edip 40 köpeği yakalayıp kamyonla Karatay belediye hudutları içine boşaltıyorlar. Karatay Belediyesi'nde köpek çok çöplük onların hudutları içerisinde temizlik elemanları bir gelen 40 köpeğin üzerine 20 köpek ilave ederek 60 köpek toplayıp damperli kamyona yükleyip Selçuklu Belediyesi hudutları içine boşaltıyorlar dedim. Selçuklu Belediyesi 30 köpekten kurtuldum diye sevinirken 3 gün sonra 60 köpeği sınırları içerisinde buldular dedim. Kısırlaştırılmamış iki köpekten 5 yılda 5.000,ömür boyu toplam 60.000 adet köpek üretebileceğini bu konuda uzman olan kişilerce belirtiliyor. Konya Belediyelerimizin işi şimdi daha da zor, Büyükşehir yasası değişikliği ile birçok belediye köy mahalle olarak Büyükşehir belediyesine bağlandı. Orada yaşayan köpekler çöplerde ekmek bulamadığı için şehre geldiler sayıları daha da arttı. Kısırlaştırma yapacak veteriner ve sağlık görevlerinin, köpek barınaklarının kapasitesini 3 katına, köpeklerle mücadele edecek ekipleri 5 katına çıkartsa dahi belediyelerimiz bu işin üstesinden gelmek için 26 yıl önce başlattıkları mücadelede başarı oranları her yıl daha düşmekte. Plakalı, plakasız sokak köpekleri sayısı gün geçtikçe artmakta.
Çocuklum köyde köpekler içerisinde 6-7 koyun köpeğimiz vardı. Rahmetli annem bir günde 6 tandır insan ekmeği,4 tandır it ekmeği yapardı. Şimdi tesisimizde 3 Kangal,2 kurt,3 golden köpeğimiz yanında 30 yakın kedimiz, at, ördek, kaz, gibi hayvanlarımız var.
Onlara bakmak için görevli elemanımız her gün düzenli bakımlarını yapmaktadır.