SORUNLAR YUMAĞI

Muammer Bingöl

Para piyasalarında spekülasyon yapmak için her türlü bahane kullanılıyor.

      Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye için negatif bakış açılarını her fırsatta kamuoyuna duyuruyorlar ve ileride bir not indirimi olacağının sinyallerini veriyorlar.

    Evet, piyasalarda dalgalanma yaratmak için her türlü bahane çok kolay speküle edilebiliyor. Örneğin yeni Başbakan kim olacak. Sayın Ali Babacan yeni ekonomi yönetimi içerisinde olacak mı?

Kredi derecelendirme kuruluşlarının büyük abisi Moddy’s ne söyleyecek?

İçeride bunları kullanarak borsadaki sert satışlar, dövizde yükselişler speküle edildi. Şimdi yeni haberler bekleniyor. Yeni haberde dışarıdan gelecek.

   FED Başkanı Janet Yellen Jaksonhale’de ne konuşacak faiz artırımlarına ne zaman başlayacak gibi soruların cevapları aranacak.

   Rusya-Ukrayna arasında bitmeyen atışma ve çatışmalar Irak’ta IŞİD terörünün geldiği boyut 49 vatandaşımızın ve konsolosumuzun hala IŞİD teröristlerinin elinde esir olması ve Suriye’de yaşanan gelişmeler piyasaların speküle edilecek bahaneleri ve bunu da kullanıyorlar.

     Yabancılar her yıl sonbahara doğru dövizde yukarı doğru hareket, borsada satışlar yapmaktalar. Fakat bu yıl sonbahar gelmeden bu hareketler başlamış gibi görünüyor. Bunun için de yukarıda belirtmiş olduğum olaylar bahane olarak kullanılıyor. Hatırlayacaksınız bayram öncesi ve sonrası yazılarımda dolar/TL 2,100 seviyesinde alım fırsat diye yazmıştım. Euro/TL için ise 2,800-2,820 aralığını işaret etmiştim. Bu rakamları bayram öncesi gördük, piyasa bize alım fırsatını verdi. Borsa İstanbul için ise 82,000 seviyelerin ve 84,000 seviyelerini yükseliş için önemine vurgu yapmış 84,000 kırılırsa yukarı gider demiştik. Bu seviyeler görüldü ve çeşitli haberlerle piyasalar satışa geçti. Bu günlerde hem Moddy’s açıklamaları hem de dışarıdaki olumsuz hava borsaya nefes aldırmayacak gibi görünüyor.  

     Kredi derecelendirme kuruluşu büyük abi Moddy’s beklenen açıklamalarını önceki gün yaptı. Kısaca Moddy’s şu açıklamaların üstüne vurgu yaptı.

-Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye’nin önemli ekonomik kurumsal kredi zorluklarını çözmez.

-Yurt içi politik gerilim 2015 genel seçimlerine kadar sürecek, belirsizlikler nedeniyle kurumsal kredi zorlukları devam eder.

-Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin etkileri yeni Başbakan atanmadan ve parlamento seçimleri yapılmadan tam olarak netleşmez.

    Evet söylemiştik ya piyasalar her türlü olayı bahane olarak kullanılıyor diye. Moddy’s ‘in bu açıklamalarından sonra Dolar/TL ve Euro/TL’de yukarı yönlü hareketler ivme kazandı. Borsa İstanbul(BİST) ise iki gün içersinde %6 seviyesinde değer kaybetti.

Şimdi piyasalar kendine yeni bir yön arıyor. Kendisine bahane üretecek o kadar çok gelişme var ki yeni spekülasyonlara açık dalgalanmalar devam edecektir.

    Yine içeride TCMB Para Piyasaları Kurulunun önümüzdeki hafta faizlerle ilgili toplantısı var. Piyasalar karışık bir bekleyiş içerisinde, enflasyonun son iki aydır yüksek çıkması TCMB’nin rahat hareket etmesini zorlaştırıyor. Biraz daha büyüme odaklı hareket edilmeye çalışılıyor. Fakat riskler ortada piyasa karıştığında doğru pozisyonda değilseniz büyük kaybedebilirsiniz.  TCMB bunu bildiği için temkinli. Rusya’nın ABD ve AB ile arasının açılması sonucu bazı gıda maddelerini bizden karşılamaya başlaması yâda başlayacak olması söylentisi yurt içi fiyatları hemen hareketlendirdi yeterli önlem alınmaz ise orta ve uzun vadede buda enflasyonu artıracaktır ve TCMB nin hareketlerini kısıtlayacaktır. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs TCMB’den 0,25 baz puanlık bir indirim beklediğini açıkladı. Hatırlayacaksınız iki hafta önceki yazımda TCMB’den benim beklentim de 0,25 baz puanlık bir faiz indirimi diye yazmıştım. TCMB’nin üstünde faiz indir baskısı hiç dinmeden devam ediyor. Bu kadar karışık durum içerisinde de merkez ne yapacak bekleyip göreceğiz. Kredi derecelendirme kuruluşları daha fazla faiz indirimini risk olarak görüyor. Genel görüntüye bakacak olursak ekonomide bazı olumsuzlar olduğunu rahatlıkla görüyoruz. İhracatımızı sekteye uğratan önemli gelişmeler yaşanıyor. Örneğin Irak-Suriye özellikle Irak pazarını olaylardan dolayı kaybetmek üzereyiz. Bu durumda ihracatımız bir an önce düzelmesi birçok şeyi değiştirebilir. Irak’a ihracatımızda % 46’lık bir azalma olumsuzluk yaratıyor.

Avrupa ekonomisi ile ilgili yine kötü haberler gelmeye devam ediyor. AB eski ve yeni yöneticileri AB ekonomisinin hala iyileşmeden uzak bir görüntü verdiğini, yeni tedbirler alınmaz ise 2008 yılından bile kötü sonuçlar çıkacağından endişeli olduklarını söylüyorlar. AB ekonomisi ile ilgili yaklaşık 6-7 yıldır yazdığım bütün köşe yazılarımda olumsuzlardan bahsetmiştim. Düzelmesinin de en az 5 yıl alabileceğini de belirtmiştim. Fakat bizim iyimser tahminimizi bile gölgede bırakan açıklamaları kendileri yapıyorlar. Hala krizin bitmediğini AB sorunla ülke sayısının giderek arttığından bahsediyorlar. Bu demektir ki Avrupa Birliğinde krizin hala bir 5 yılı var. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.