Sosyal Medya, Gençlik ve Matrıx Sendromu

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

TARİHE YOLCULUK  (303)

 

Yarının Büyük Türkiye’sini şekillendirecek olan Müslüman Türk gençliğini bilgisayar, tablet ve cep telefonlarının etrafa yaydığı ve genç beyinleri uyuşturan mavi ışıklarından koruyamaz ve “Hayır diyebilen bir gençlik” eğer yetiştiremez isek, geleceğimiz tehlike altında demektir.

 

İsterseniz sosyal medya ile konuya girelim.

Aslına bakarsanız esas adı bana göre; “a-sosyal medya”dır. İnsanlar ancak ve ancak birbirleriyle karşılıklı olarak sohbet ederlerse o zaman sosyal bir varlık haline gelirler.

Dünyada önce bir ve sonra birkaç vakıf, dünya üzerindeki açık verinin dolaşımını sağlayıp bunun insanlara ulaşımını kolaylaştırdılar. Bu vakıflar daha sonra bununla kalmayıp açık verinin dünya üzerinde bir ekonomi oluşturmasını sağlayacak mekanizmalarını da kurdu. Dünyadaki veri merkezi büyüklüğünün 1 milyon metrekare olduğunu düşünün. Buradaki işlemci gücü ona her sene 16 milyar dolar elektrik harcamasını gerektiriyor. Google, sadece bilgileri işleyen bilgisayarların enerjilerini sağlamak için yılda 16 milyar dolar ödüyor.

 

Zihninizi biraz daha kurcalamak için isterseniz Wikipedia Vakfı’nda söz edelim. 

Wikipedia nedir?

Wikipedia Google’nin yapay zekâyı uygulayabilmesi için ihtiyaç duyduğu kelime literatürünü sözlüğünü oluşturmakla görevli bir vakıf. Yıllık bütçesi 100 milyon dolar. Şimdiye kadar 1 milyar dolar para harcamış bir vakıf.

Ne yapıyor?

Dünyadaki bütün dillerdeki kelimeleri bir ansiklopediye dönüştürüyor. Yâni bir dünya ansiklopedisi oluşturuyor. Dolayısıyla Google bu ansiklopediyi kullanıyor.  Dünyadaki her kelimeyi çıkışıyla, dil bilimiyle, anlamıyla ve literatür kavramıyla tanıyor, o kelimeyi biliyor.  Bu vakıf her ülkenin ortalama nüfusun milyonda biri kadar uzman çalıştırıyor. Türkiye’deki uzman sayısı da 70-80 kadar falan. Google, “headerreader” diye bir teknoloji geliştirerek harcadığı bu enerji masrafını ülkelere dağıtmak itiyor. Siz bir bilgisayar kurun, bizim yükümüzü alın ve burada bitcoin gibi bir para üretin (şifreli varlık)buradan hem siz para kazanın hem de yükümü taşıtmış olayım size, diyor. Bunu tüm dünya ülkelerindeki insanlara kurdurdular. Çiftlik Bank, bu bitcoin’li çiftliklerin yanında belki de masum kalır!..

Sosyal medya ağları olan Facebook’un, Twitteer’in, Instagram ve Lınkedın’ın ayrı ayrı sosyal gruplara yönelik misyonları vardır. Onu da bir başka zaman değerlendiririz.

Yalnız Google Pazarlama Müdürlerine çok dikkat edilmesi de gerekiyor.

21 yüzyılda küresel güç dengeleri acaip şekilde değişime uğruyor.

Aman petrol, canım petrolün gücü dijital güce doğru hızlı bir değişime yol açıyor.

Sizi anlayacağınız dünyada, küresel anlamda bir Dijital Devrim yaşanıyor.

Biz bunu bilgisayar ve akıllı cep telefonları ve sosyal medya ağlarıyla hissediyor ve bu ağlarla bütün ülkeler çepeçevre kuşatılıyor.

Bu kuşatmanın asıl muhatapları ise o ülkelerin genç nüfusları ve nesilleri oluyor.

Çocuğunuz elinde cep telefonuyla yataklarına uzandıklarında Mavi Işık Sendromuna doğru uzanıyor demektir.  Kontrol etmezseniz, ikazda bulunmaz ve odasını denetlemezseniz; nasıl bir akıbetle karşı karşıya kalacağınızı kestirmeniz biraz güçleşir.

Petrol ve silahtan sonra dünyada üçüncü bir gelir kaynağı olarak ne yazık ki uyuşturucu sektörü oluştu. Bunun yıllık geliri 1 trilyon 300 milyar dolardır. Eğer Türkiye’de devlet ve eğitim politikaları değişmez ise, Türkiye’yi bekleyen en büyük tehlike uyuşturucu ve Mavi Işık Sendromu olacaktır. Bunun bir diğer adı da Matrıx Sendromu’dur. Oradaki akıllı Neo’ları yetiştirmediğimiz taktirde 25 milyona ulaşan genç neslin ve beynin başına nasıl tehlikelerin açılacağını varın siz tahmin edin.

Büyük Türkiye’yi oluşturacak ve yarının Büyük Türkiye’sini şekillendirecek olan Müslüman Türk gençliğini bilgisayar, taplet ve cep telefonlarının etrafa yaydığı ve genç beyinleri uyuşturan mavi ışıklarından koruyamaz ve “Hayır diyebilen bir gençlik” eğer yetiştiremez isek, geleceğimiz tehlike altında demektir.

 

YARIN: Tokyo Camii ve Japonya’da Ramazan…

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.