İnsanın hayatındaki önemli bir değer olan sükût, İslam öğretisinde de özel bir yere sahiptir. Kuran'da belirtilen "(İnsan) hiçbir söz söylemez ki yanında (onu) gözetleyen, dediklerini zapteden (bir melek) hazır bulunmasın." (Kâf/18) ayetiyle vurgulanan susmanın mükâfatlarını şu 8 maddeyle özetleyebiliriz:
Tehlikeden Kurtuluş: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Susan tehlikeden kurtulmuştur." (Tirmizi, Kıyame; 50) hadisiyle susmanın kişiyi tehlikelerden koruyabileceğini belirtmiştir.
Hikmet Sahibi Olma: "Susmak hükümdür (hikmettir), ancak yapan pek azdır." (Deylemi, Firdevü’l Ahbar/3667) hadisiyle sükûtun içinde hikmet bulunduğu ve bu vasfıyla bilgelik kazanılabileceği öne sürülmektedir.
Cehenneme Sebebiyet Veren Konulardan Kaçınma: Ashabtan rıdvanallahu teala aleyhim ecmain'den bir sahabe, Efendimize "İnsanları en fazla cehenneme sokan şey nedir?" diye sorduğunda, "İçi boş olan iki şey, ağız ve tenasül uzvudur." cevabını alır. Bu da sükûtun, cehennemden uzak durmada önemli bir rol oynadığını gösterir.
İmanın Muhafaza Edilmesi: Hazreti Enes Bin Malik radıyallahu anh'ın rivayetine göre, "Kulun kalbi doğru olmadıkça imanı düzgün olmaz, dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz." hadisiyle susmanın, imanın korunmasına katkı sağlayabileceği ifade edilir.
Ayıpların Örtülmesi: İbn Ömer radıyallahu anh'ın aktardığı bir hadise göre, "Dilini kötülüklerden alıkoyanın Allah ayıbını örter." bu durumu vurgular, yani sükût, kişinin ayıplarını örtme konusunda etkili olabilir.
Selâmet ve Kârda Olma: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in ifadesiyle, "İnsanlar üç sınıftır: Kârlı olanlar, selâmette olanlar ve günahkârlardır. Kârlı olanlar Allah'ı zikredenlerdir. Selâmette olanlar sukût edenlerdir ve günahkârlar ise batıl ve boş işlere dalanlardır." sükûtun selâmeti ve kârı beraberinde getirebileceğini belirtir.
Diğer Azaların Muhafaza Edilmesi: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şu sözleriyle vurgulanır: "Ademoğlu sabaha çıktığı vakit, bütün uzuvları dile derler ki: Bizim hukukumuzu korumak hususunda Allah'tan kork! Eğer sen dosdoğru olursan, biz de doğru oluruz, doğruyu buluruz. Şayet sen eğrilirsen, biz de öyle oluruz." Bu da sükûtun diğer azaların doğruluğunu koruma konusundaki önemini ortaya koyar.
Kötü Akıbetlerden Emin Olma: Son olarak, Allah'ın izniyle bazı kötü akıbetlerden emin olunabileceği ifade edilir. Kul, doğru kelimeleri kullanarak cennetteki derecesini yükseltebileceği gibi, hoşnutsuzluk sebebiyle sarf edilen kelimelerle de cehennemde düşebilir.