Bugün de farklı farklı birkaç konuyu yazmak istiyorum ama yer olarak sığdırabilir miyiz? Bilemiyorum. Bir de okumayı pek sevmeyen bir millet olduğumuz için bazı okurlarımız “Uğur fazla uzun yazma” demeye başladılar. Ama içimizden geliyor, sizlerden geliyor duramıyoruz. Yoksa biz de frensizlerden miyiz? (Allah korusun)
Neyse önce Milli Görüş’ün merhum lideri, Türk siyasetinde kaybedildikten sonra kıymetlenen, vefatından sonra da milletin ancak anlayabildiği “efsane” isimlerinden Erbakan Hoca’yı ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyoruz. Nur içinde yatsın. Mekanı cennet olsun.
……………
Dün Konya’nın UNESCO 2020 Kitap Başkenti unvanına layık olabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’ten Vali Yakup Canbolat’a, Uğur İbrahim Altay’dan Mehmet Hançerli’ye (Fatma Toru Hanımefendi İstanbul’da olduğu için yoktu) Rektör Prof. Muzaffer Şeker Hoca’dan, tüm üniversitelerin rektör yardımcılarına, KTO ve Karatay Üniversitesi adına Hasan Hüseyin Karapınar’dan Sanayi Odasından Veli Tekelioğlu’na, üniversitelerin bu alanla ilgili hocalarından Büyükşehir’in ilgili daire başkanlarına kadar herkes tek yumruk olmuş vaziyette bir arada idiler.
Esas konuya girmeden Valimiz Yakup Bey’e Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve A protokol hazuruna huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.
Toplantı 11 denmişti ve 11’e 5 kala bu heyet salondaki yerini alıyordu. Daha benim meslektaşlarımın 10 tanesinden 9’u salona girmemişti bile. 40 yıldır siyasilerin ve bürokratların bu tür toplantılarda bildirilen saate uymamaları ve bu iğrenç alışkanlıklarının dün olmadığına şahit olmak gerçekten şehrimiz ve yöneticilerimiz adına gurur verici bir durum idi.
Bu toplantı ile ilgili detayları gazetemizde, internet sitelerinde ve televizyonlarda bol bol görüp okuyacaksınız. Ben sadece toplantının bazı detaylarına değinmek istiyorum.
Tahir Başkan son dönemlerde ekibi ile tam kadro bu tür faaliyetlerde yer alıyor. Tahir Başkan’ın prensleri Hasan Kılca, Ercan Uslu, Ahmet Köseoğlu, Murat Közoğlu, Abdülmelik Ötegen, Mücahit Sami Küçüktığlı ve Selim Yücel Güleç yine omuz omuza Başkan’ın yanındaydılar. Allah için bu ekip aslan gibi taş gibi sağlam. İşlerini de adam gibi yapıyorlar.
………………..
Hani konu Kitap Başkenti olmak ya, şimdi sizde millet gibi diyeceksiniz ki “Geç Uğur Özteke geç. Kitap mı kaldı bu teknoloji devrinde…”
Ama Sayın Valimiz Yakup Bey konuşurken ince bir detay verdi “Konya’da İl Halk Kütüphanesinden faydalanan insan sayısı 2 milyon kişi. Bu iki milyon ile Konya, Türkiye birincisi”…
Hani bizim büyüklerimiz Mevlana anma törenleri de dahil şehre 2 milyon 2.5 milyon turist geldi diye sevinirler ya. Bakın İl Halk Kütüphanesine 2 milyon kişi geliyormuş (!)
Programı her ne kadar Tahir Başkan açsa da sunumu Mücahit Sami Küçüktığlı yaptı. 2004’ten 2018’e çalışmaların yer aldığı bu sunumda yine önemli bir detay vardı. Hani Sayın Cumhurbaşkanımız yakın zamanda Vatikan’ı Papa’yı ziyaret etmişti. İşte bu ziyarette Sayın Cumhurbaşkanımız Papa’ya İtalyanca Mesneviyi hediye etmiş. Bu da Büyükşehir Belediyesinin kültürel belediyecilikteki önemli bir imzasıdır.
Şimdi gelelim Hatice’ye… pardon neticeye.
Bu UNESCO’nun Kitap Başkenti olayı İspanya’da Madrid’de başlamış. Bu yıl Yunanistan’da Atina’da imiş. Gelecek yıl Birleşik Arap Emirliklerinde imiş. İnşallah ondan sonra da Türkiye’de Konya’da olacak.
Şimdi bu işler ne nasıl oluyormuş diye biraz da o malum lüzumsuzluğumdan dolayı gurdalamak istedim.
Benim ulaştığım bilgilere göre UNESCO’nun bu işleri gidiyor gidiyor bir yerde paraya yani finansa dayanıyor.
Bizim kaba tabirimiz ile “Biz sizi başkent yaparız ama bize ne vereceksiniz? Bunun bütçesi şu. Bu bu… gibi bir sürü resmi yasal prosedürü varmış”… Ne olur yanlışım olursa yarın düzeltir özür dilerim. Ama bilenlerin bana aktardığı bu. Dün de zaten bu işler ucundan kenarından kanadından konuşulmuş.
………….
Burayı da geçtik.
Bizler yanlış bildik diyelim.
Dünkü gördüğüm manzara ve kokladığım hava yeni Başkentlik Konya’ya hayırlı uğurlu olsun dedirtti. Bizi yöneten büyüklerimiz bu konuda tek kelime ile tek yumruk idiler.
Bu arada bir yiğide bir hakkını da vermek gerekir. Tahir Bey benim bu şehirde tanıdığım en çok kitap okuyan değil her gün bir iki kitap okuyan siyasetçi ve yöneticidir. Bu Başkentlik işi Tahir Başkan’a da yakışır, Konya’ya da…
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Kişiyi yücelten makamı değil adabıdır. Makama hürmet eden adabı adaba hürmet eden makamı aramaz.
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Elektrikli bisiklete binen hanımlar o küçük araca üç çocuğunu birden bindirmediği zaman daha iyi ADAM oluruz.