1925'te Konya'da doğan Tahir Büyükkörükçü, ilkokulu mahalle okulunda okuduktan sonra Konya'da Karma Ortaokulu olarak bilinen meşhur okula devam etti. Bu sıralar ilk defa hoca olmak ister ve Konya'nın meşhur hoca efendilerinden olan Mustafa Kurucu'dan hadis dersleri aldı. Hayran olduğu Mahmut Sami Ramazanoğlu'dan da mânevî ders alan Tahir Büyükkörükçü, 1945'ten sonra askerlik dönüşü, eski garaj civarındaki Boncuk Camii'nde imamlığa başladı. Vaizlik ve müftülük yaptı. Zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin Konya'ya gelişinde vaazını dinlediği Tahir Hoca, prosedür gereği yapılan bir imtihanla 1951 yılında Konya merkez vaizliğine tayin edildi ve 1965 yılında da Konya müftüsü oldu.
1965'te Denizli'de başlayan salon konuşmalarıyla tanınmaya başlayan Tahir Büyükkörükçü'ye ilgi, 1960-70'li yıllarda Adana, Ankara, Bursa, Ceyhan, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Isparta, Karaman, Kayseri, Malatya, Maraş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas gibi merkezlerdeki çeşitli camilerde verdiği vaazlara ilgi her geçen gün arttı. 1968'deki meşhur İzmir Alsancak Spor Salonu konuşması, o günün siyasilerinin fevkalade dikkatini çekmiş ve İsmet İnönü bir meclis konuşmasında Tahir Büyükkörükçü'den söz ederek şöyle demiştir: “hükûmeti destekleyen üç saç ayak var. Birisi Said-i Nursi, birisi Konya Müftüsü, birisi de Gazâlî...”. Türkiye, onu İsmet İnönü'nün korkulu rüyası olarak tanıdı.
Yedi yıla yakın devam eden müftülük döneminden sonra kendi arzusu ile tekrar kısa bir süre vaizlik yaptı ve 1973 yılında emekliye ayrıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tekrar Kapu Camii'ne dönerek 2000 yılına kadar vaaz verdi.
1977 yılında Millî Selamet Partisi'nden Konya milletvekili olarak Meclis'e giren Büyükkörükçü, 12 Eylül 1980 darbesinde Erbakan'la birlikte tutuklanarak 'İslâmî esaslara dönülmesini ve İslâmî devlet kurulmasını istemek' iddiasıyla askerî mahkemece yargılandı ve 11 ay cezaevinde kaldı. Başta Mahmut Sami Ramazanoğlu olmak üzere Ali Ulvi Kurucu, Hacı Veyiszâde Mustafa Efendi, Havlucu Ahmed Efendi, Lâdikli Hacı Ahmed Efendi, Konyalı Dişçi Mehmed Efendi, Mehmed Zâhid Kotku, Mekkeli Üstad Muhammed Alevî Mâlikî, Muhammed Harrânî, Musa Topbaş, Necip Fazıl Kısakürek, Yahyalılı Hacı Hasan Efendi gibi kişiler, Büyükkörükçü'yü ziyaret edenler arasındaydı.
Konya'nın manevi dinamiklerinden İslam âlimi Tahir Büyükkörükçü, 5 Mart 2011 yılında 86 yaşında öldü. Kendisi evli olup Abdürrahman Büyükkörükçü adında bir oğlu vardır.
Eserleri
Hakîkî Vechesiyle Mevlâna ve Mesnevî
İslâm'da edep
Mevlânâ ve Mesnevî gözüyle Peygamber Efendimiz
Mübarek Ramazan ve oruç
Müslüman Peygamberini tanımalısın