Irak'ın Erbil kentindeki tarihi Kayseri Çarşısı'nın 2011 yılında başlatılan restore çalışmasında sona yaklaşıldı. Restore tamamlandıktan sonra aslına kavuşacak çarşıyı daha fazla alışveriş müdaviminin ve turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Erbil'in en büyük çarşısı olarak bilinen Kayseri Çarşısı yüzyıllardır altın, hediyelik eşya, baharat, şifalı otlar, köylerden gelen organik ürünler, kahve, pekmez, bal, şekerleme, kuruyemiş, bakliyat ve geleneksel kıyafet arayanların uğrak yeri. Ancak uzun yıllar ihmal edilen çarşıda 600 dükkan hizmet verse de yağmur suları nedeniyle duvarlarda çatlaklar oluştu.
Erbil Valiliği, kentin en renkli çarşısını restore etmek için iki yıl önce çalışma başlattı. Hızla ilerleyen restorasyonda çarşının temeli güçlendirildi. Özel üretilen taşlarla yıkılan duvarlar örülerek yapının eski görüntüsüne kavuşması sağlandı.
"Saddam döneminde harap haldeydi"
Erbil Vali Yardımcısı Tahir Abdullah, çarşıdaki restore çalışmasının yüzde 70'inin tamamlandığını, geri kalan işlerin ise yıl sonunda bitirileceğini söyledi. Saddam Hüseyin döneminde çatısı çinko ile kaplanan Kayseri Çarşısı'nın harap halde olduğunu ifade eden Abdullah, "Çarşıyı kurtarmak için restore çalışmasını başlattık. Çarşı artık yağmur sularından, rüzgardan vesaire etkilenmeyecek. Çatlak duvarları onardık. Çarşıda esnafın kullandığı sular dışarıdan aktığı için kötü kokulara sebep oluyordu. Kanalizasyonla çarşıyı daha modern bir sisteme kavuşturduk" dedi.
Restorasyon nedeniyle bir kısım esnafın bir süre iş yapamadığını anlatan Abdullah, "Valilik olarak tarihi eserlerimizi onarmak ve korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Esnafımızdan ve halkımızdan iki ay daha sabretmelerini istiyoruz" diye konuştu. Esnaf Muhammet Aydın da restore nedeniyle işlerine bir süre ara vermek zorunda kaldıklarını belirterek, "Ancak bunu sorun etmedik. Çünkü esnaf olarak çarşının aslına uygun restore edilmesini öteden beri istiyorduk. Restorasyondan sonra işlerimizin iki katına çıkacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Mimarisiyle İstanbul'daki Kapalı Çarşı'yı andıran Kayseri Çarşısı, Selahaddin Eyyubi'nin ünlü Türk komutanlarından Sultan Muzaffer Gökbürü tarafından 1232 tarihinde inşa ettirildi. Zamanla zarar gören ve yıkılmaya yüz tutan çarşı, 1850'de Suriyeli ustalar tarafından klasik Osmanlı mimarisine uygun olarak restore edildi. Tarihi kaynaklara göre çarşı, eski dönemlerde Çin, Afganistan ve Pakistan'dan gelen kervanların konaklama ve mallarını sergilemede kullanıldı.