Konya Sanayisi’nin bel kemiğini oluşturan Tarım Makineleri sektörü, bu ara yeni bir tebliğle mücadele ediyor.
Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü(TAMTEST) tarafından bir tebliğ hazırlandı. Bu tebliğin içeriği tarım makine sektöründeki üreticilerin moralini ciddi oranda bozmuş durumda.
Geçtiğimiz gün birkaç üretici ile bir araya geldim. Yeni tebliğle şu zor dönemde masrafların iyice artacağından, hem maddi hem manen yorulacaklarından bahsetti.
Tarım makinesi üreticilerinden bir dostum, önceden makinelerle ilgili testler Konya’da üniversite bünyesinde yapılırken şimdi Ankara’da yapılacağını söyledi.
O üreticimiz, tarım makinelerinin denetim raporu ve testinin, bakanlığın bünyesinde Ankara’da yapılıyor olmasının, artan deney raporlarının ve makinelerinin nakliyatlarının, masraflarını artırdığını belirtti.
Üretilen 6 makinenin Ankara’ya nakli için en az 3 TIR gerekiyormuş. Bir TIR’ın maliyeti bin 600 lira. KDV ile birlikle gidiş geliş 4 bin 800 lira bir maliyeti var. Yükleme ve vinç giderlerini da katarsan ciddi bir külfet.
Bugün kar marjının düştüğü bir dönem ek masraf olması sanayicinin canını baya bir yakıyor.
Bu konu ile ilgili Konya Sanayi Odası Başkanımızın devreye girip, testlerin şehirde yapılmasının devamına ilişkin bir baskı kurması bence önemli.
Çünkü Konya, Türkiye’nin tarım makinelerinin yüzde 65’ini üreten, yine Türkiye geneli ihracatın yüzde 45’in tek başına karşılayan bir şehir.
Sektörün 2019 yılı ihracatı toplam 1 milyar 40 milyon dolar. Sektörde 1 milyar dolar ihracatı aşan 15 ülkeden bir tanesiyiz. Bu ihracatın neredeyse yüzde 45’ini Konya üstleniyor.
Diyeceğim o ki 2006 yılından bu yana ciddi bir ivme yakalayan tarım makineleri üreticileri, daha fazla üretmeye ve ihraç etmeye teşvik edilmesi gerekirken, bu tür uygulamalarla heveslerinin kırılması uygun değil.