Teknoloji, hayatı şarja taktı: İşte günlük hayatta kullandığımız ve vazgeçilmezimiz haline gelen şarjlı aletler
Günümüzde küçük ev aletlerinden kişisel ürünlere, ulaşım araçlarından iletişim araçlarına kadar hayatın her alanına nükseden teknolojik cihazlar, bir taraftan kolaylaştırdıkları günlük hayatı diğer yönüyle de enerji kablolarına bağımlı hale getiriyor
117
Gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün hayatımıza yeni bir teknolojik cihaz giriyor. Başta birçoğunu kabullenemesek de bir süre sonra bu cihazlara ihtiyaç duyulabiliyor. Her geçen gün kendini yenileyen elektronik cihaz teknolojisi, sunduğu kolaylıklarla birlikte insan hayatını daha konforlu hale getiriyor. Ancak aynı cihazlar insanları şarj kablolarına da mahkum edebiliyor. Başta cep telefonları olmak üzere, akıllı saatler, şarj için yanımızda taşıdığımız bataryalar, taşınabilir bilgisayarlar, şarjlı hoparlörler, fotoğraf makinaları, su pompaları, şarjlı süpürgeler, şarjlı bisikletler, elektrikli otomobiller, matkap ve deliciler…
Hayatı bataryaların ömrü yetene kadar kolaylaştıran cihazları sizler için derledik
217
ŞARJLI OTOMOBİLLER
Benzin, mazot ve LPG gibi fosil yakıtlardan elde edilen petrol ürünleriyle hareket eden bireysel ve toplu taşıma araçları yerini yavaş yavaş elektrik teknolojisiyle çalışan hemcinslerine bırakmaya başladı. Türkiye’nin otomobil devi TOGG da bu süreçte teknoloji çağının gerekleriyle birlikte insan hayatına girerek ulaşımı daha ekonomik hale getiren bir taşıma aracı olarak yerini aldı.
317
ŞARJLI BİSİKLET VE SCOOTER
İnsan gücüyle çalışan ve pedala bastıkça hareket eden bisikletler de teknolojideki gelişim ve değişim sürecinden nasibini aldı. Pedallı bisikletler ve itekleme gücüyle hareket eden scooterlar özellikle kısa mesafeli yolculuklarda kullanılmak üzere tercih edilmeye başladı. Trafiğin yoğun olduğu büyükşehirlerde menzili 65 kilometreye kadar çıkan elektrikli bisikletler ve scooterlar kısa mesafeli yolculuklarda daha çok tercih edilir hale geldi.
417
ELEKTRİKLİ MOTOSİKLETLER
Son yıllarda trafikte sıklıkla karşılaştığımız ulaşım araçlarından biri de elektrik enerjisi ile çalışan motosikletler… Şarj ünitesine bağlandıktan birkaç saat sonra üzerinde bulunan bataryası tamamen dolan elektrikli motosikletler şehir içi ulaşımda önemli bir misyonu üstleniyor. Menzili 70 kilometreye kadar çıkan bu motosikletler de ulaşım kolaylığının yanında çevreci olmaları ile dikkat çekiyor.
517
HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ HALİNE GELEN CEP TELEFONLARI
Teknoloji çağının insan hayatına getirdiği en önemli kolaylıklardan biri olan taşınabilir iletişim cihazları da batarya ömürleri nispetince hayatı kolaylaştıran, insanların birbirileriyle olan iletişimini kolaylaştıran teknolojik cihazlar olarak öne çıkıyor. Birçoğumuzun hayatında vazgeçilmez hale gelen cep telefonları artık yerini akıllı telefonlara bıraktı. Bu cihazlar telefon ile yapılacak olan sesli görüşmelerin yanında dünyayı birbirine entegre ederek görüntülü görüşme, anında mailleri kontrol etme, anlık mesajlaşma ve sosyal mecra uygulamalarına internetin olduğu her yerde erişme olanağı sağladığı için vazgeçilmez bir hal almış durumda.
Akıllı telefonların şarj süresinin kullanım durumuna göre ortalama 24 saat ile sınırlı olması bu soruna bir çözüm getirilmesi gerektiği fikrini de ortaya getirmiş olacak ki akıllı telefonların taşınabilir şarj aletleri ile şarj edilmesini sağlayan ve adına powerbank denilen bataryalar da kısa sürede hayata entegre oldu. Akıllı cep telefonu kullanan hemen herkes yanında bir de taşınabilir batarya bulunduruyor.
717
AKILLI SAATLER
Birçoğumuzun hangi zaman diliminde olduğumuzu, saatin kaç olduğunu dahi cep telefonu ekranına bakarak öğrendiğimiz günümüzde akıllı saatler de eskiden kullanılan kurmalı veya sonradan kullanılmaya başlayan pilli saatlerin yerini almaya başladı. Birçok insan kol saatini bir aksesuar olarak görüyor olsa da akıllı saatler, cep telefonları ile entegre edildiğinde cep telefonlarındaki iletişim kurma, mesajlara erişme gibi birçok fonksiyonu yerine getirdiği için popülerliğini koruyor.
817
KABLOSUZ ŞARJ EDİLEBİLİR KULAKLIKLAR
Cep telefonu, bilgisayar ve benzeri tüm elektronik aletlerle entegre olan, ses kalitesiyle dikkat çeken ve kişiye özel olan kulaklık ve mikrofonlar kısa bir süre öncesine kadar kabloluydu. Kablosuz ve şarj edilebilir hale gelen kulaklar şimdilerde başta gençler olmak üzere bu ürüne ihtiyaç duyanların hayatını kolaylaştırıyor.
917
DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR
Her ne kadar akıllı telefonlar ile iş hayatında ve özel hayatta ihtiyaç duyulan sözlü iletişim, mesajlaşma ve mail gibi alanlar kontrol edilebiliyor olsa da akıllı telefonları aşan bazı programlar ve uygulamalar için özellikle iş hayatında dizüstü bilgisayarlar vazgeçilmez birer unsur olarak öne çıkıyor. Şarjı kullanım durumuna göre 3-4 saate kadar çıkabilen dizüstü bilgisayarlar, geniş bir hafıza alanına da sahip olmaları nedeniyle insanın olduğu her yerde varlığını ve önemini koruyor.
Genel adıyla elektrikli küçük el aletleri olarak anılan ve özellikle evlerde mutfaklarda sıklıkla rastladığımız mutfak robou, blander, tost makinesi, damacana, süpürge gibi evlerde kadınların hayatını kolaylaştıran cihazlar da teknolojiyle birlikte büyük adımlar atarak büyük değişime uğradı. Bu tür cihazların neredeyse tamamı artık şarj teknolojisine entegre oldu. Evde elektrikler gitse bile bu cihazları batarya ömürleri boyunca kullanmak mümkün…
1117
ŞARJLI BLANDER
Mutfakta kadınların en büyük yardımcısı olan mutfak eşyalarından biri blander… Bir çoğumuzun değer verdiği insanlara ev hediyesi olarak da götürdüğü, et, sebze ve meyve gibi gıda ürünlerini doğrayıp çırpmaya yarayan blander ya da diğer adıyla mikser de şarj edilebilir bir hal aldı. Birçok kadının mutfağından eksik etmediği bu küçük ama etkili cihazlar şimdi şarj teknolojisiyle daha keyifli ve pratik bir hale büründü.
1217
ŞARJLI SÜPÜRGE
Yıllar önce üretilen şarjlı süpürgeler, hayatımıza yeni girmiş olmasa da teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha işlevsel bir hal aldı. Kablosuz olması, çekim gücünün yüksekliği gibi özellikleriyle kendini güncelleyen şarjlı süpürgeler, robot süpürge, dik süpürge ve benzeri modelleriyle de gelişim göstererek çağa ayak uydurdu ve varlığını korumasını bildi.
1317
DAMACANA SU POMPASI
Hayatın her alanına giren şarjlı elektronik alet teknolojisi su damacanalarında da kullanılıyor. Halen üzerine basıldığında damacananın içinde oluşan basınçla suyu kontrollü bir şekilde akıtan manuel damacana pompaları kullanılmakla birlikte, bunların yerini de yavaş yavaş şarj edilebilir su pompaları almaya başladı. Tek tuşla açılıp kapanabilen şarjlı damacana su pompaları da artık mutfaklarda en sık rastlanılan teknolojik cihazlar arasında.
1417
ŞARJLI TEKNOLOJİ ERKEKLERİ DE DÜŞÜNDÜ
Özünde insanların hayatını daha konforlu hale getirme düşüncesi bulunan ve bu düşünceden hareketle üretilen teknolojik cihazların şarjlı versiyonları erkekleri de düşünmüş. Erkek için en önemli cihazlardan biri olan şarjlı tıraş makineleri de en çok revaçta olan teknoloji ürünleri arasında yerini alıyor. Olabildiğince küçük, şarj süresi uzun ve sessiz çalışan taşınabilir tıraş makineleri hem evde hem de seyahat halindeyken erkeklerin vazgeçilmezleri arasında.
1517
NEREDEYSE GECEYİ GÜNDÜZ EDEN EL FENERLERİ
Yine uzunca bir süredir insan hayatına var olan el fenerleri de yeni teknolojiyle birlikte daha kullanılabilir ve işlevsel bir hal aldı. Birçok el fenerini şarja bağlamaya dahi gerek duyulmayan günümüzde, el fenerleri enerjisini güneşten alarak hiç bitmeyen bir ışık saçabiliyor. Başta karanlık ortamlarda ve gece çalışanlar olmak üzere ekstra ışığa ihtiyaç duyulan her ortamda bir kurtarıcı olan el fenerleri, led ışık teknolojisiyle birlikte neredeyse geceyi gündüze çevirebilecek bir ışıtma gücüne sahip olabiliyor.
1617
ŞARJLI TEKNOLOJİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DE YERİNİ ALDI
En ağır işlerin yapıldığı sektörler arasında yer alan inşaatta da artık şarjlı teknolojilerin getirdiği rahatlık ve konfordan faydalanılabiliyor. Şarjlı deliciler, kırıcılar, vidalama aletleri, matkaplar, kesiciler ve benzeri birçok el aletleri kablosuz olması nedeniyle inşaatlarda çalışan ustaların tercihleri arasında yer alıyor.
1717
SUNDUKLARI KONFOR ŞARJLARININ SÜRESİ KADAR
Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Teknisyen Uzmanı Enes Doğan, hayatı kolaylaştıran, konfor sunan bu teknolojilerin günlük hayatta rutin olarak kullanılır hale geldiklerini ancak hepsinin bir ömrünün olduğunu hatırlattı. Enes Doğan, “Teknolojinin gelişimi ve değişimi ön görülemez bir şekilde hızla devam ediyor. Hayatımızın bir parçası hale gelen teknolojik ve şarjlı ürünler ilk ürettikleri dönemlerden sonra zaman içerisinde büyük bir dönüşüm içerisine girerek hayatımıza entegre oldu. Özellikle priz erişimi olmayan durumlarda, cihazlarımızın şarjının bitmesi büyük bir sorun olabilir. İşte tam bu noktada taşınabilir güç kaynakları, yani powerbank'ler devreye giriyor. Powerbank'ler, tıpkı bir priz gibi elektronik cihazlarınızı şarj edebileceğiniz taşınabilir pillerdir. Hayatımız şarjlı bir hayat olmaya ve bir şeylere olan bağlığımız gösteriyor. Fakat bu kolaylıkların bozulması bir şarj süresi kadardır” dedi.