Tescilli 'Konya Kenevir Helvası' tarifi

Tescilli 'Konya Kenevir Helvası' tarifi
Geçmişi Selçuklu dönemine dayanan Konya Kenevir Helvası, soğuk kış gecelerinde yapılan eğlence kültürünün önemli bir parçası olup “eğlencelik” olarak tanımlanırdı

Konya Kenevir Helvası; kavrulmuş kenevir tohumlarının ceviz içi, badem içi ve fıstık içi ile tekrar kavrulup üzerine kaynar üzüm pekmezi ilave edildikten sonra, tabanı leblebi tozuyla kaplanan tepside soğutulması suretiyle hazırlanan helvadır. Geçmişi Selçuklu dönemine dayanan Konya Kenevir Helvası, soğuk kış gecelerinde yapılan eğlence kültürünün önemli bir parçası olup “eğlencelik” olarak tanımlanırdı. Konya mutfağı içindeki önemini koruyan Konya Kenevir Helvasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

kenevir.jpeg

MALZEMELER:

200 ml üzüm pekmezi

250 gr kenevir tohumu

150 gr fıstık içi

150 gr badem içi

150 gr ceviz içi

150 gr susam

50 gr leblebi tozu

HAZIRLANIŞI:
Üzüm pekmezi kısık ateşte kaynatılır. Kenevir tohumu; tavada kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Ceviz içi, badem içi ve fıstık içi iri dövülerek kenevir tohumlarının üzerine eklenip birlikte kavrulduktan sonra üzerine kaynar pekmez dökülür. Bir tepsinin tabanına leblebi tozu serpilir. Pekmezli karışımı, leblebi tozu serpilen tepsiye dökülür. Konya Kenevir Helvasının servisi, oda sıcaklığına gelince yapılır. Muhafazası nemsiz, doğrudan güneş almayan ortamda yapılır. Raf ömrü 1 aydır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri