Konya Devlet Tiyatrosu (KDT) tarafından 7’ncisi düzenlenen “Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” 7 ülkenin katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı.
KDT tarafından 7'ncisi düzenlenen “Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” Irak, Kazakistan, Dağıstan, Gagavuzya, Azerbaycan, Balkarya ve Hollanda tiyatro topluluklarınca oluşturulan kortejin yürüyüşüyle başladı. Yöresel kıyafetleriyle korteje katılan tiyatrocular şarkılar eşliğinde KDT bahçesinden Mevlana Meydanı’na kadar yürüdü. Topluluğu Mevlana Meydanı’nda Konya Valisi Muammer Erol karşıladı.
Konya Valisi Muammer Erol, “Konya Hz. Mevlana’nın tam da arzu ettiği gibi ve Türk insanına da yakışan şekilde gönlünü tüm misafirperverliği ile kardeşlerine Türk dünyasından gelen kardeşlerine açtı ve tiyatro sahnelerini açtığı gibi gönlünü de açtı. Bunu da inşallah yakinen göreceksiniz. Konya bu ev sahipliğiyle inşallah bundan sonraki yıllarda da tek bir Türk devlet topluluğu kalmaksızın hepsini inşallah Konya’da ağırlayarak, bu işi olması gerektiği şekilde devam ettirecek. Ben de bu işte emeği gayreti geçen kültür bakanlığımızın Konya’daki tiyatro yetkililerimizin başta genel müdürümüzün ayrı ayrı teşekkürleri hak ettiklerini düşünüyorum” diye konuştu.
Etkinliğin Türki Cumhuriyetlerle bir köprü oluşturduğunu belirten Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ise, “Bugün Mevlana diyarında, Konya’da olmaktan son derece mutluyuz. Bütün oyunlarımız dolu geçiyor. Konya halkı da tiyatroyu seviyor, sanatı seviyor. Zaten bildiğiniz gibi kültür ve sanatın dili barıştır. Biz de dünyayla bir köprü kurmak istiyoruz. Bu sene 7'ncisini düzenlediğimiz festivalimiz var. Festivalimizde de dünyadaki bütün Türk toplumlarını davet ediyoruz. Onlarla bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Baktığınız zaman Türki Cumhuriyetlerden Balkanlara kadar, Afrika’ya kadar pek çok Türk topluluğunu Konya’ya davet ediyoruz. Konya hem festivaline sahip çıkıyor, hem sezon içindeki oyunlarına sahip çıkıyor. Son derece başarılı da bir festival yürütüyoruz. Bu anlamda kültür ve turizm bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Konya valimize çok teşekkür ediyoruz. Tüm kamu ve kuruluşları bu işe sahip çıkıyor. Festival bildiğiniz gibi tek başına yapılmaz. Şehre mal olursa o güzel ve anlamlı bir festival olur. Konya’da bunun en güzel örneğini görüyoruz. Ümit ederim ki bu festival uzun yıllar devam eder ve Konya halkı da sahip çıkar. Bütün katılımcılara da çok teşekkür ediyoruz. Baktığınız zaman Kazakistan’dan Azerbaycan’a kadar, Kerkük’e kadar, Balkanlardaki Türk topluluklarına kadar, Avrupa’da Almanya’da Hollanda’da Türk toplulukları var, onları da bu yıl davet ettik. Bu festival devam ettiği sürece dünyadaki hiçbir tiyatro topluluğu kalmayacak hepsini Konya’da ağırlayacağız. Bu anlamda aynı zamanda bir barış mesajı veriyoruz. O yüzden ümit ederim bu festival aramızda bir köprü olur ve ilişkilerimizi kuvvetlendirir” ifadelerini kullandı.
Festivalin devamını getirmeyi ümit ettiklerini aktaran Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum da, “Festivalimize bugün itibariyle başlamış bulunmaktayız. Akşam ilk oyunumuz Ankara Devlet Tiyatrosu ‘En Son O Gitti’ oyunuyla açılışımızı yapacak. Biz Konya’da bu festivali yıllardır sürdürmekten ve halkımızla iç içe olmaktan, buluşmaktan çok mutluyuz, memnunuz. İnşallah biz ümit ediyoruz ki devamı gerçekleşecektir. Kimi zaman insanları güldüreceğiz, kimi zaman ağlatacağız, kimi zaman düşündüreceğiz ve hep bir sözümüz olacaktır, sözümüz olmaya devam edecektir. İnşallah alkışımız bol olsun, perdelerimiz hep daim olsun” dedi.
Festival bu akşam düzenlenecek açılış töreninin ardından Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sunacağı “En Son O Gitti” oyunla sürecek.
4-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale, Irak, Kazakistan, Dağıstan, Gagavuzya, Azerbaycan, Balkarya ve Hollanda ülkeleri katılıyor.