Trafik poliçesini uygun yaptırmanın ''püf'' noktaları

Hüseyin Akıncı

Trafik sigortasında yaşanan prim artışlarıyla kimi araç sahipleri zorunlu olmasına rağmen sigortadan vazgeçmeye, kimileri de ince eleyip sık dokumaya başladı. Biz de pusula gazetesinin okurları için “en uygun fiyata trafik sigortası” yaptırmanın yolunu paylaşalım dedik.

Her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası primlerine ortalama yüzde 300’e varan zamlar aylardır gündemden düşmüyor. Sigorta yetkilileri bir yandan prim artışının nedenini açıklarken diğer yandan tüketiciler bu artışa isyan bayrağını açmış durumda. Kimi tüketiciler zorunlu olduğu için trafik sigortasını yaptırdığını söylüyor, kimileride‘o kadar prim ödeyeceğime para cezası öderim daha iyi’ diyor kimi de trafik sigortası primi nedeniyle abartılı olsa da aracını satışa çıkarıyor Hatta trafik sigortasında yüksek prim artışından kaçmak için bazı vatandaşlar araçlarını kaza yapmayan akrabalarının üzerine alıyor. Böylece hasarsızlık indiriminden yararlanıp poliçe fiyatının düşmesini sağlamış oluyorlar.

Nitekim 2015’in başından itibaren sigortasızlık oranı yüzde 4’lere kadar düştü ve 700 binden fazla araç,sigorta primi yüksek diye trafik sigortası yaptırmadı veya yaptıramadı.  Zorunlu olmasına rağmen trafik sigortası yaptırma oranının düşmesi demek, aslında trafikte güvencesiz dolaşan araç sayısının artması anlamına geliyor. Bugün 3.8 milyon araç trafikte sigortasız dolaşıyor.

Size güven verecek, sizi yönlendirebilecek sigorta danışmanı edinin. Çünkü sigorta danışmanı sigorta primini etkileyen tüm faktörleri bildiği için doğru yönlendirme ile müşterisini uygun poliçeye yönlendirecektir.

Birden fazla sigorta şirketinin fiyatlarını acentenizden isteyin. Böylece size daha fazla şirketin fiyat teklifini sunacaklardır.

İyi sürücü olmaya, herhangi bir kazaya karışmamaya gayret gösterin. Bir yıl içerisinde ne kadar çok kaza yaparsanız o kadar yüksek prim ödemek durumunda kalırsınız.

Kazanın maddi boyutuna göre karşılıklı tutanak tutmak yerine, kusurlu olan kişi kusursuz tarafın aracını normal yollarla tamir ettirebilir. Böylelikle sigortadan alınacak kaza sürprizinin önüne geçmiş olacaksınız.

Aracınızın yaşı trafik primlerini etkileyeceğinden, aracınızın eski olmaması gerekiyor.

Ruhsat sahibinin yaşı da fiyatlar üzerinde etkili oluyor. Uzun yıllar trafikteyseniz kaza yapmamışsanız sizin sunulacak teklifler, trafiğe yeni çıkan bir sürücüye sunulandan daha uygun olacaktır.

Aracın plakası ve markası da fiyatı etkiler. Örneğin; 34 (İstanbul) plakalı bir araç ile 72 (Batman) plakalı bir araç için aynı sigorta primi ödenmeyecektir. Gerçi yeni sistemde adres bilgi bankasında bir çok şirketin fiyatı kişinin ikametgahı ile alakalıdır.

Poliçenizi vaktinde yenileyin. Poliçe tarihi geçmiş ise sigorta şirketi prim fiyatında indirim yapmayacaktır.

Ticari olarak kullanılacak bir araç, hasarsız da olsa kişisel araçlara göre daha yüksek trafik sigortası primi ödeyeceğinden, ticari amaçla kullanılmayan araçlara göre kıyaslama yapmayın.

KAZASIZ GÜNLER DİLERİM.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.