Ankara Ticaret Odası Congressium Kongre Salonlarında üç gün süreli Travel Expo 2017 Ankara Turizm Fuarı konuklarını ağırlıyor. Endonezya, KKTC, Etiopya, İran, Ukrayna, Ruanda, Malezya, Kolombiya temsilcilikleri; Crown Plaza ve Holiday Inn otelleri; Tursab (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) dışında Trakya’dan Ardahan’a; Adana’dan Ordu’ya; Fethiye’den Ağrı’ya değişik coğrafi bölgelerden konuklar ile Selçuklu miras ortaklığımız bulunan Kayseri’nin de yer aldığı 134 katılımlı fuarda gözlerim memleketim Konya’yı boş yere aradı. Ben katılmasını dilerdim ancak yetkililer gereksiz bulmuş ki fuarda yer almamıştı Konya’m.
Fotoğrafını paylaştığım semazen maketi Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü standında yer alıyordu. Görevlilerden “Afyon ve semazen; ne iş?” soruma tatmin edici cevap alamayınca Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne telefonla ulaştım, Zehra hanım isimli görevliyle memleketim, görevim, amacım gibi hiçbir bilgi vermeden yaptığım görüşmede son derece ilgili hanımefendi “Afyon’da semazenlik, Mevlevilik vardır” açıklaması yaptıktan kısa süre sonra isteğim üzerine mesaj ile de bilgi aktardı. Mevlevi (Türbe) Camisinin 1884 yılında Abdülmecit tarafından yeniden yapıldığı, yangından sonra 1905 yılında II. Abdülhamit’in emriyle on dört bin altın harcanarak yenilendiği; türbe kısmında Mevlevi Şeyhlerine ait on iki ahşap sanduka bulunduğu, Hz. Mevlânâ torunları Abâ Pûş-i Veli, Sultan Divâni, Hızır Şah Çelebi’nin de türbede yattıkları; Sultan Divâni Mevlevihane Müzesi’nin bulunduğu Afyonkarahisar’ın Konya’dan sonra en önemli ikinci Mevlevihane olduğu bilgilerini gönderdiği mesajdan öğrendim. Günümüzde maalesef ticari meta olarak düğün, nişan, sünnetlere kadar giren, özellikle Kapadokya bölgesinde folklor gösterileri arasında sergilenen Sema gösterileri anlaşılan bundan sonra Afyonkarahisar ilinde de ön plana çıkarılacak.
Değerlerimize sahip çıkılması, tanıtılması ve kentimin Turizm hamleleriyle daha da ön plana çıkarılmasını diliyorum. Saygı ile.