Sanayi Odası Başkanı, Ticaret Odası Başkanı, MÜSİAD’ın Başkanı ekonomide gelişmelerle ilgili açıklama yaptılar ve büyüdüğümüzü söylediler. Şimdi gelin bütün bu açıklamalardan sonra kısa da olsa bazı değerlendirmeler yapalım.
Tarımda üretim artışı yüzde 2.8 oranında.
Çok çok düşük bir üretim artışı var.
Sanayinin genelinde artış yüzde 14.8, imalat sanayinde yüzde 15.2 gibi büyük oranda üretim artışı var. İnşaat gene de sanayideki büyümenin önüne geçmiş durumda. Büyüme yüzde 18.7’yi buldu. Hizmetler kesimi de hızlı büyüdü. Büyüme yüzde 20.7 oranında. Finans ve sigorta faaliyetlerinde beklenmedik bir gelişme var. Yüzde 5.6 küçülme gerçekleşti.
Ekonomi yüzde 11.1 büyürken, halkımızın tüketimindeki artış yüzde 11.7 ile büyümenin üzerine çıkmış durumda. Kamu tüketimi yüzde 2.8 oldu.Yatırım artışı ise yüzde 12.4 oranında.Yüksek bir yatırım oranı ile karşı karşıyayız.Yatırım denilince, yatırımın, inşaat yatırımı mı, makine ve teçhizat yatırımı mı olduğu sorusu gündeme gelir. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki artış yüzde 15.3 gibi yüksek bir oranda oldu.
İnşaat yatırımlarındaki artış oranı ise yüzde 12.0 olarak belirlendi.
Halkımızın tüketimi büyümenin üzerinde yüzde 11.7 oranında artarken, acaba halkımız neleri tüketti?
Dayanıklı mallar tüketimi yüzde 31.1 arttı. Buzdolabı, mobilya, taşıt araçları satışlarındaki artışın boyutunun büyük olduğu görülüyor.
Yarı dayanıklı mallar tüketimindeki artış yüzde 9.7 oranında.
Halkın günlük harcamalarından oluşan dayanıksız tüketim harcamaları da üçüncü çeyrekte yüzde 10.7 arttı.
2017 yılının üçüncü çeyreğindeki yüzde 11.1 büyümenin: 7.0 Puanı özel tüketimden geldi. Kamu tüketiminin büyümeye katkısı 0.3 puan. Yatırımın katkısı 3.6 puan. Net ihracatın katkısı 0.3 puan
Tüketime dayalı büyümeden, yatırıma ve ihracata dayalı büyümeye geçemiyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz üretmeden büyüyemeyeceğimiz gerçeğinden yola çıkarak yatırımlara hız kazandırmak, yeni çalışma alanları oluşturmak ve ihracat rakamlarını da yükseltmemiz gerekiyor.