Konya’m Turizm Haftası’nda Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Devlet Tiyatrosu organizasyonunda Konya, İstanbul, Sivas, İzmir, Van Devlet Tiyatroları ile Kazakistan, Bulgaristan, KKTC ve Moldovya’dan katılımcıları ağırlıyoruz. Lâlezarda Semâ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün fotoğrafçılara özel Semâ gösterileri organizasyonu ki bu da haftanın önemli bir faaliyeti. Düşünen, planlayan, organize edenleri kutluyor, teşekkür ediyorum. Sille Sanat Sarayı 60’ı aşkın il ve 22 ülkeyi sanatın evrenselliğinde Konya’m adına buluşturan Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (FIAP) Dünya’daki 5 ofisinden biri ve sevgili Reha Bilir önderliğinde kentim ve ülkemin tanıtımına müthiş katkı sağlayan işler yapıyor; bence kentimin Turizm Tanıtma ödülünü gönüllerde çoktan aldı. Kutluyorum.
Birkaç gün önce GPU( Global Photographers Union) topluluğundan Hermes ve 3 star; PSA (Amerikan Fotoğraf Federasyonu) ve Uzakdoğu’da Iupp federasyonundan ünvanlı tanınmış fotoğraf sanatçısı ve hekim Adana’lı arkadaşım Sefa Ulukan facebook sayfasında “yanı başınızda bulunan güzellikleri görmeniz dileğiyle” başlığı altında lâle, kelebek ve çiçek fotoğrafları paylaştı. Çokca beğeni alan fotoğrafların nereden olduğu soruldu hemen ve Lâle ile kelebeklerin Konya’dan olduğunu açıkladı değerli arkadaşım. “Bayıldım” mesajı atan takipçisi aracılığıyla tüm gruba “bayılmakla kalmayınız, gidiniz ve Konya’da görünüz lütfen” mesajı ile cevap verdim ve aslında tanıtımda daha almamız gereken çok yol olduğunu bir kez daha anladım. Ülkemde yayınlanan birçok gezi vb aylık süreli yayınlarda kentlerin tanıtım ekleri geliyor. Konya’m bu konuda Şeb-i Arus zamanı dışında hemen hiç gündemde değil. Büyükşehir Belediyemizin turizm tanıtma broşürü bari bu dergilerin eki olarak tüm ülkeye ulaştırılsa. Bahar ve yaz ayları malumunuz gezi zamanı. Bu dönemlerde en çok gündemde olan destinasyonlar arasında “Erguvan Zamanı İstanbul Boğaziçi yapıtları”, “Anadolu’nun en eski Uygarlığı Hitit Kültür ve Mutfağı”,” Uygar Eskişehir, Frig Vadisi ve Kırım lezzetleri”, “Doğu Expresi ile masal şehir Kars”,” Kemaliye ve çevresi gezi ve lezzetleri”,” İnci Kefali peşinde Van Erçiş ve Akdamar”, “Isparta Gül hasadı”, “Kahramanmaraş ve Gaziantep Coccinella (uğurböcekler) yaza uyanışı”, “Safranbolu safran çiçeği hasadı”, “Antakya”, “Antalya- Isparta- Yalvaç lavanta hasadı” , “Karadeniz turları” ön plana çıkıyor. Türkiye’ye lâle yetiştiren Konya lâlelerle bezendiği bu dönemde bile Lâle Festivaline ev sahipliği yapmıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Akyürek Turizm haftası nedeniyle İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sn. Abdüssettar Yarar beyin ziyareti aracılığıyla şahsen beni çok heyecanlandıran ve umutlandıran turizm projeleri ile çalışmalarından söz etmiş. Beyşehir içeri şehir turizm adası, Seydişehir Seyit Harun Veli türbesi, İvriz, Halkapınar, Kadınhanı, Hadimi Türbesi çevre rekreasyon çalışmaları, Taşkent Sultansuyu çevresi düzenlemeleri, Ereğli Rüstem Paşa Kervansarayı ve Taş evler bölgesi restorasyonu, Akşehir Arasta Çarşısı restoresi, Sarayönü yeraltı şehri, Çatalhöyük tanıtım merkezi, Glistra Havzası projesi, bitişi yaklaşan İslam Kültür Merkezi, Panorama Mevlana, Sanayi Müzesi, Konya Şehir Müzesi, Spor Müzesi ve başka eserlerin müjdesini verdiği açıklamayı elbette bir taahhüt olarak mutlulukla öğrendim. Konya’ma değer katacak projeler olduğu kesin. Tabii bitişini umutla beklediğim Kılıçaslan köşkü restoresi, unutulmamasını dilediğim Meke Gölü, açık hava müzesi haline geleceği daha önce açıklanan Alaattin Tepesi projelerinin gerçekleşmesini de bekliyoruz. Aslında Mart 2014 tarihinde potansiyellerimizi belirleyip yayınlanmış olan Valilik Kültür ve Turizm Sektörü Tanıtım raporu önemli bir rehber kentimde turizmi canlandırmak için. Başkanımızın turizmde 5 milyon konuğu ağırlama hedefi daha önce açıklanmıştı. Elbette bu hedefin henüz çok gerisindeyiz ama köklü tarihe ve önemli eserlere sahip kentimde vaatler ve projeler gerçekleşirse hedefler asla hayal değil. Umut ediyor ve bekliyoruz efendim. Saygıyla.