Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk çini sanatına yenilik katma ve kendini yenileme potansiyeli, bu sanatın geçmişinde var olan bir olgu olduğunu söyledi.
Yüzyıllara dayalı Türk çini sanatında her zaman var olan güzeli, kalıcı olanı yakalama çabasının günümüzde de devam ettiğini dile getiren Özel, "Biz Türk çini sanatının geçmişten geleceğe geçmesini hedefliyoruz, bu nedenle çini sanatına yenilikler getirdik. Türk çini sanatında iki yeni teknik oluşturduk" diye konuştu.
Yeni bir çini tekniği olarak sunulan "katmanlı çini", sıraltı gibi bilinen çini yapım tekniklerinin de kullanıldığını anlatan Özel, şunları kaydetti: "Katmanlı çininin üretimi, belirlenen figür veya motiflerin tespiti ile başlar. Bu motifleri oluşturan alçı kalıba vakumlu çamur basılır. Elde edilen bu motifler, bisküvi pişirimi gerçeklemiş parçalar durumuna getirilir. Motiflerin, renklendirmesi tamamlandığında, katman oluşturacak motiflerden daha geniş bir yüzeye sahip karo üzerindeki önceden belirlenmiş yerlerine birleştirilir ve karoların katman motiflerle birlikte sırlanıp fırınlanması ile sonuç 'katmanlı çini' elde edilir. Katmanlı çini, daha önce yapılmış bir çalışma tekniği değil. Seramik yüzeyinde üçüncü bir boyut kazandı, diyebiliriz."
"Türk çini sanatında modüler sistem" olarak adlandırdıkları sistem hakkında bilgi veren Özel, bu yeni teknikte Türk sanatlarında da görülen geometrik süsleme ögelerinden ve Selçuklu çinilerinde çokça yer alan yıldız şekillerinden esinlenerek yaptıklarını belirtti.
"Modüler sistemde amaç, farklı form ve desende birbirini tamamlayan çini karoların uygun düzenlemelerle bir araya getirmek ve tekrarlı kullanımları ile hedeflenen bütünü, yüzeyi veya bordürleri elde etmektir. Burada sonuç eser, parça-bütün ilişkisine dayalıdır. Geliştirdiğimiz modüler sistem, Türk çini sanatında karoların birbirini tamamlamasının yanı sıra desen olarak ta bütünlük ve süreklilik sağlamak için gereken önemli bir tekniktir. "