İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce düzenlenen 8. Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda jüri üyeliği yapmak üzere Konya’ya gelen Benin Prensesi Ester Tissot Bigo’yla kadınların sanattaki yerini konuştuk. Dünya İnançları ve Pencereler başlıklı yarışmada jüri üyeliği yapacak olan Prenses Bigo, kendi penceresinden ne gördüğünü anlattı…
Bir Afrika ülkesinde yaşıyorsunuz. Siz ülkenizde nasıl bir pencereden bakıyorsunuz?
Ben penceremden baktığım zaman tarih, insanlık, krallık, kendi krallığımız gibi duygular görüyorum. Benim ülkemde yaşamak zor değil. Kötü de değil. Çünkü, Benin rahat bir ülke, savaş da yok ve Afrika’daki ilk demokratik ülke. Bunun için orada yaşam daha kolay. Küçük zorluklar elbette var. Kadınların tanıtımı zayıf. Ben şanslıyım. Burada sizin festivalinize temsilci olarak geldim. Bu bir şans.
Ülkenizde kadınların sanata olan eğilimi nasıl?
Ülkemde fotoğraf sanatıyla uğraşan tek kadın benim. Dolayısıyla kadın fotoğrafçıların çoğalması için uğraşıyorum. Başka sanat dalları da aynı. Ülkemde resim sanatıyla uğraşan kadın sayısı dördü geçmez. Bu açıdan Türk kadınına imreniyorum. Sanatın her alanında kendini gösteren, başarı elde eden Türk kadını var. Ülkemin toplamda 1 milyon 700 bin nüfusu var ve kadın sanatçılarımızın sayısı çok az. Ben şarkı söylüyorum, kadın toplantıları yapıyorum, fotoğrafla uğraşıyorum. Aslında tüm bunları tek kişi olarak yapmak zor. Ben ülkemdeki kadınlara örnek olmak istiyorum. Ayrıca sosyal bir görev olarak kız çocuklarına yardımcı oluyorum.
Bu ilgisizliği neye bağlıyorsunuz?
Ülkemde ev işlerinin çok olması nedeniyle, daha doğrusu kadınların daha çok ev işleriyle ilgilenmeleri nedeniyle sanata ilgi az diyebilirim. Ben şanslıyım çünkü evimde hizmetçiler var. Öyle olmasaydı her şey farklı olabilirdi.
Sanatsal etkinliklerinizden bahseder misiniz?
Önümüzdeki Ocak Ayı’nda Benin’de bir sanat festivali düzenliyoruz. Sille Sanat Sarayı’nın kadın üyelerinin fotoğraf sergisinin de yer alacağı bir festival. Türkiye ile birlikte 10 ülkeden fotoğraf sanatçılarını davet ettik. Özellikle de kadın sanatçıların katılmalarını arzu ediyoruz. Türkiye’nin de Benin’de tanıtımını sağlayacak bir organizasyon ve aracılık yapmaktan çok memnunum. 5. kez düzenlediğimiz bir festival.
Benin Kültür Bakanı ile birlikte organize ediyoruz. İsviçre, Çin, Türkiye, Fransa, Arjantin, Senegal, gibi ülkeler katılıyor. Türkiye’den dünyaca tanınan fotoğraf sanatçısı Reha Bilir ve bir kadın fotoğraf sanatçısı yer alacak. Reha Bilir ayrıca bir de seminer verecek. Bir yılda maksimum beş festival düzenliyoruz.
Siz neden fotoğrafı seçtiniz?
4, 5 yaşlarındayken büyük babamın fotoğraf makinesi vardı. Ben onu elime aldığımda annemle babam onun tehlikeli olduğunu, düşürebileceğimi söylerlerdi. Ama dedem hayır der izin verirdi. Çok küçükken fotoğraf çekmekten keyif alırdım.
Zamanla geliştirdim. Fotoğrafın yanı sıra müzikle de ilgileniyorum. Sanatın her dalının güzelliği var. Sanatın her türlüsünün ülkemde de gelişmesini istiyorum ve tüm uğraşlarım bu yönde.