Türkiye’nin dik duruşu AB’yi şaşırttı. New York Times, Brüksel’deki kritik AB-Türkiye zirvesinde Türkiye’nin zor durumdaki Avrupa’nın önünde dik durarak liderleri şaşırttığını yazdı. Dünyanın en itibarlı gazetelerinden biri olan New York Times, Türkiye’nin dik durarak AB liderlerini şaşırttığını yazdı. Öyle ki AB-Türkiye Zirvesi’nde Türk tarafının gündeme getirdiği yeni öneriler hakkında da kısaca bilgi veren Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, “Sığınmacı krizinin çözümü konusunda Türkiye çok ilginç önerilerde bulundu” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, zirvede yeni bir öneri getirerek düzensiz göç sorununa kalıcı çözüm istedi. Avrupa Konseyi’nde, basına kapalı gerçekleştirilen Türkiye-AB zirvesi, yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Davutoğlu, Avrupa Konseyi’nde gerçekleştirilen Türkiye-AB zirvesinde, düzensiz göç meselesine kalıcı çözüm içeren Türkiye’nin önerisini sundu.
Türkiye, AB’nin vereceği, üzerinde mutabık kalınan 3 milyar euro’ya ek olarak bir 3 milyar euro daha verilmesini önerdi. Böylece rakam 6 milyar euro’ya çıkmış olacaktı.
Avrupa’ya vizesiz seyahatin daha önce mutabık kalınan ekim ayından daha erken başlaması da bir diğer talepti. Türkiye bu tarihin, haziran ayı sonuna çekilmesini istedi. Türkiye’nin Ege’deki insani dramı önlemek için de formülü vardı. Bu öneriye göre, Yunanistan’a belli bir tarihten sonra giden göçmenler geri iade edilecekti. Ancak Türkiye’nin geri aldığı her bir kişi için, bir Suriyeli mülteci de düzenli şekilde Avrupa’ya gönderilecekti. Böylece Yunanistan’ın yükü azaltılmış, Ege’deki düzensiz göç durdurulmuş olacaktı. Türkiye’nin bu önerisine göre, göçmenler geri iade edileceklerini bildikleri için yola çıkmayacak, bu durum da Ege’deki insani dramın önüne geçilmesini sağlayacaktı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği liderlerine yaptığı önerinin ardından AB Konseyi toplantıya geçti. Toplantı sonucunda Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, “AB liderleri Türkiye‘nin göçmen planı üzerinde anlaşamadı, plan üzerinde çalışmaya devam edecekler” dedi. Yetkiliye göre, birçok ülke planı beğendi ve Türkiye’nin “yüksek çabası”nı memnuniyetle karşılıyor ancak çok kısa hazırlık süresi nedeniyle bu gece bir anlaşma çıkmadı.
AB yetkilisi, bütün konuların ele alınamadığını ve bazı noktalara açıklık getirilmesi gerektiğini belirterek, ülkelerin daha fazla süreye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yetkili, ilerleyen günlerde teklif üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaları sürdüreceklerini de ekledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ortak açıklama yaptı. Stoltenberg, “NATO gemileri, Türk ve Yunan otoritelerine yardımcı olmak için Ege Denizi’nde olacak” dedi.
Stoltenberg, “Rusya’nın Suriye’deki varlığı bizi endişelendiriyor. Aynı zamanda NATO hava sahasını da ihlal ediyor. NATO olarak Türkiye’nin yanındayız” dedi.
NATO gemileri, Türk ve Yunan otoritelerine yardımcı olmak için Ege Denizi‘nde olacak” dedi. Stoltenbeg, NATO‘nun mülteci botlarını geri çevirmek gibi bir görevi olmayacağını, amaçlarının insan kaçakçılarını engellemek olduğunu belirtti.
Bu görüşmeler esnasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dik duruşu ve toplantıda Türk bayrağının AB bayrağı ile yan yana asılması Türkiye için çok büyük önem arz etmektedir.
Bu gururu bize yaşatan, Türkiye’nin dünyada adından gurur ile söz ettiren hükümetimiz ve hemşehrimiz Sayın Ahmet Davutoğlu ile ne kadar gurur duysak azdır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlara yaptığı konuşma aslında tüm dünyaya verilen bir mesajdı.
Türk, savaşmadığı zaman en merhametli millettir… Türk savaşmadığı zaman en hamiyetperver bir millettir… Hatta Türk savaşmadığı zaman yerine göre aldanan bir millettir. Çünkü o merttir. Kalleşlik nedir bilmez… Ağızdan çıkan söze inanır… Güvenir… Kendisi de verdiği söze kanun gibi sadakat gösterir…
Bu Türklüğün şanındandır…
Türk savaşmak zorunda kaldığı zaman hiçbir şeyden korkmaz. Parolası bellidir:
“Ölürsem şehit, kalırsam gazi!” diyebilendir.