TÜRKSOY OLMADI; TARIM ŞEHİRLERİ BİRLİĞİ HAYIRLI OLSUN

Ahmet Öztemel

TÜRKSOY Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı. Kazakistan Başkanı Nazarbayev’in deyişiyle Türk Unesco’su. Türk dili konuşan 14 devleti topluluğun çatısı altında birleştiriyor. Kültür ve sanat ülkeler arasında en kalıcı ilişki kurma nedeni. Türksoy, festivallerle ortak kültürü yaşatıp gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. İlk kez 2012 yılında Astana’da yapılan festivalde ülkemizden 2013 yılında Eskişehir kültür başkenti olmayı başarmış. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak için ülkemizden Konya, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Erzurum yarışmış ancak üye ülkelerin Kültür Bakanları oy birliğiyle Kastamonu’yu seçmişler. Kastamonu, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla 21 Mart tarihinde başlayacak festivalde bu yıl yüzlerce kültür ve sanat etkinliğine, sempozyuma ev sahipliği yapacak ve elbette bu işbirliği ekonomik canlanma nedeni de olacak.

Henry Kissenger yıllar önce “Birleşik Devletlerin yiyecek silahı Arap petrol kartellerinin petrol silahıyla baş edecek düzeydedir” demiş. Konya 19.6 milyon hektar ile ülkemin en büyük tarım alanı.  13 Büyükşehir Belediyesi katılımıyla Konya merkezli Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği kurulması elbette önemli. Hayırlı olmasını diliyorum. Tarımda atılacak çok ciddi adımlar var. Ülkemdeki Ziraat Fakülteleri bölgelerinde tarımsal ar-ge’nin ve saha çalışmalarının yönlendiricisi, önderi olmada bence yeterli efektiflikte değil. Mesela kentimde 5 milyon dekar alan nadasa bırakılmakta, nadasa bırakma yerine bakliyat ekimi önerenler var ama Ziraat Fakültemiz ne düşünüyor bilmiyorum. Büyükşehir Yasası Büyükşehir Belediyelerini tarım ve hayvancılığın birinci sorumlusu yaptı,  çok ciddi adımlar da atılmakta elbette ama o konuda da yapılabilecek çok şey var daha. Ürünlerin ekonomik değerleri coğrafi işaretlerle artmakta. Konya’mın tarım ürünü olarak sadece Akşehir Kirazı bu belgeye sahip. Oysa kentimin Hadim kirazı, Aladağ üzümü, Ereğli beyaz kirazı, Bozkır elması, Konya çileği, Kaşınhanı havucu kesinlikle bu listeye eklenmeli. Büyükşehir Belediyemizin Yöresel Ürünler Pazarı pek de bilinmemekte ve internet üzerinden satış yapmamakta maalesef.      Kuru fasulye, pekmez, siyah üzüm, sarı kiraz reçeli, İvriz peyniri, menengiç, sarı kuru üzüm, sarı kantaron, şeker fasulye, çeşitli organik ürünler gene tanıtıma muhtaç Yöresel Ürünler Pazarı’nda satıştaki bize özgü ürünler.  Büyükşehir Belediyemiz yöneticileri geçen yıl Kozanlık, Plevne, Letnistka, Filibe, Eski Zağra, Sofya’da yurt dışı inceleme gezisi yaptılar ve gezi amacı “lavanta ve gül yetiştiriciliği incelemesi, Osmanlı Güllerini ve Konya şehir peyzajında kullanılabilecek ürünleri incelemek “olarak açıklandı. Gezinin kentime olumlu dönüşümlerini bekliyorum. Konya’mın önümüzdeki dönemlerde Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla ev sahipliği yapmasını, Tarım Şehirleri Birliği işbirliğinde yararlı çalışmalar gerçekleşmesini, ürünlerimizin lâyık olduğu bilinirliğe ulaşmasını, alanında kentimin gurur markası Torku’ya başarılar diliyorum. Saygı ile.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.