TYB Konya Şubesinde Prof. Dr. Orhan Türkdoğan'ın Türk Sosyolojisine katkıları konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 30. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlediği 45. programını tamamladı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 30. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlediği 45. programını tamamladı. Karatay Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlik, TYB Konya Şubesi Kültürevi D. Mehmet Doğan Kütüphanesi'nde "Prof. Dr. Orhan Türkdoğan'ın Türk Sosyolojisine Katkıları" başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı. Etkinliğin düzenleyicisi Dr. Faruk Yazar, konuşmacılar ise Prof. Dr. Nevin Güngör ve Prof. Dr. Orhan Gökçe oldu.

PROF. DR. NEVİN GÜNGÖR: ALEVİ-BEKTAŞİ YAPILANMALARI VE MODERNLEŞME

İlk konuşmayı yapan Prof. Dr. Nevin Güngör, Orhan Türkdoğan’ın Türk toplumu üzerine önemli katkılarını vurguladı. Alevi-Bektaşi yapılanmalarının, Türk toplumunun önemli bir dinamiği olarak sosyolojik açıdan ele alınması gerektiğini belirten Güngör, Türkdoğan’ın bu toplulukların geleneklerini sadece sözlü kültürle sınırlı tutmayıp, bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkdoğan’ın modernleşme anlayışının kılık-kıyafet düzeyine indirgenmesini eleştirerek, modernliğin fikir düzeyinde değerlendirilmesi gerektiğini öne sürdüğünü belirtti. Türkdoğan’ın, toplumdaki gelir eşitsizliğine ve bunun yarattığı sosyolojik sonuçlara dikkat çektiğini, gecekondu bölgeleri ile lüks yaşam süren kesimler arasındaki farkın toplumsal yapıya zarar verdiğini ifade ettiğini söyledi. Etnik farklılaşmanın da Türk toplumunun karşılaştığı önemli bir sorun olduğuna değinen Güngör, Türkdoğan’ın azınlık-çoğunluk ayrımı üzerinden yaptığı analizlerle bu soruna bilimsel bir bakış açısı getirdiğini belirtti.

PROF. DR. ORHAN GÖKÇE: TÜRKDOĞAN’IN SOSYOLOJİYE KATKILARI

Prof. Dr. Orhan Gökçe ise Orhan Türkdoğan’ın, Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’ten aldığı düşünsel mirası günümüze taşıyan önemli bir sosyolog olduğunu ifade etti. Türkdoğan’ın sosyoloji alanında yaptığı tespitlerin zamanla daha iyi anlaşılacağına ve bilim dünyasında öncü olmaya devam edeceğine inandığını belirtti. Gökçe, Türkdoğan’ın Türk devletine ve toplumuna dair cesur sorular sorduğunu, çözüm önerileri sunduğunu ve saha araştırmalarıyla çalışmasını zenginleştirdiğini söyledi. Türkdoğan’ın, Türk toplumunun sorunlarını anlamanın yolunun tarihsel yöntemlere dayalı yaklaşımlardan geçtiğini savunduğunu belirten Gökçe, Türk toplumunun milletleşme sürecinin en temel problem olduğunu vurgulayan Türkdoğan’ın, bu sürecin Mustafa Kemal Atatürk ile başladığını ifade ettiğini söyledi. Türkdoğan’ın sosyolojisinin, İbn Haldun’un asabiyet teorisi ve Ziya Gökalp’in milli hars ve millet kavramlarına dayandığını ve Türk milletini yeniden inşa etme çabalarının, onun düşünce sisteminin temel taşlarını oluşturduğunu belirtti.

Program sonunda, katılımcılara teşekkür beratı ve TYB Konya Şubesi Yayınları takdim edildi. Takdimleri TYB Konya Şube Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Prof. Dr. Hasan Bahar ve Türk Ocağı Konya Şube Başkanı Dr. Vedat Erden yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri