Saray ve şölen mutfağı kabul edilen ancak standardize edilememiş, tescillenmemiş, giderek kaybolan, maalesef sıradanlaşan ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı internet sitesinde bile “kurtarıcısını aradığı” ilan edilen Konya mutfağına ilişkin artık umudum var. Umudum bir sivil toplum kuruluşu olan KOGAT. (Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği) Hedeflerini kısaca şehrimizdeki gastronomi profesyonellerinin meslek ahlakını geliştirmek, Türk Aşçısının kişisel gelişimine ve Konya mutfağı ile turizminin gelişmesine destek sağlamak, ülkemizde yeterli önemi bulamamış olan Konya mutfağını yeniden canlandırmak, geçmişteki yemeklerimizi günümüze taşımak için çalışmalar yapmak olarak açıklayan bu sivil toplum kuruluşumuzu Konya mutfağı ve turizmi açısından çok önemsiyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Markalaşmak ciddi emek ister. Yönetim, denetim ve danışma kurullarında meslek duayenlerinin bulunduğu Kogat’ın mutfağımıza standart ve nitelik getirmesini diliyorum. Umarım kısa zamanda Kogat, marka tesislerin ortaya çıkmasını sağlar. Hayalim Konya Mutfağının yenilenmiş şekil ve sunumuyla bir lansmanla tanıtıma çıkması. Adı “Ateş Baz-ı Veli’yi anma ve Konya Gastronomi Günleri” olabilecek böyle bir tanıtım yeni başlangıçlara vesile olabilir ve mutfağımız gastronomi dünyasının gözde markası haline gelebilir. Başarılar diliyor, destekçilerin artmasını umuyorum.
AVRUPA BİRLİĞİ HİBELERİNDE ÜLKE BEŞİNCİSİYİZ
Uzayıp giden Avrupa Birliği üyelik görüşmelerimiz sürerken katılım öncesi mali yardımlar kapsamında sivil toplum kuruluşları katılımlarıyla geliştirilen projeler Hibe Programı yöntemiyle finanse edilmektedir. Konya 2002-2009 döneminde Avrupa Birliği hibelerinde ülke birincisi iken 2012 yılı istatistiklerine göre İstanbul, Ankara, Kayseri ve Van ilinin ardından ülke beşincisi konumundadır. İlimiz 176 projeye 17.469.725,92 euro hibe almıştır. Yeni projelerin destek alması ve çalışmaların Konya’m ve memleketime katkı sağlamasını diliyorum. Saygıyla…