Geçtiğimiz günlerde TUSKAD (Toplumsal Uzlaşı ve Sosyal Kalkınma Derneği), “Üniversite Sanayi İşbirliği” çalıştayı düzenledi. Derneğin daveti üzerine bizde programa yoğunluğum arasında katılma fırsatı buldum. Programa çok sayıda akademisyen ve öğrencilerin yanı sıra Konya’mızın önde gelen sanayicileri de ciddi bir ilgi gösterdiler.
Çok değerli kardeşim TUSKAD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz ÇİVİ, derneklerinin siyaset üstü bir konumda olması gerektiğini vurgulaması ve demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu dile getirmesi çok anlamlı ve de güzeldi.
Cengiz kardeşim özellikle ÜN-SA BİR projesinde önceliklerinin, Balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmek olduğunun altını özellikle çizmesi projenin sürdürülebilirliğinin sorunsuz bir şekilde ilerleyeceğinin bir işareti olduğunu düşünüyorum.
Toplumsal Uzlaşı ve Sosyal Kalkınma Derneği (TUSKAD), “Üniversite Sanayi İşbirliği” çalıştayından çıkarttığım sonuç eksikleriyle beraber projeye emek harcanmış hazırlığı çok iyi yapılmış. Ülkemizde ve Konya’mızda görülen sıkıntının başında üniversitelerde okuyan gençlerimizin mezun olduktan sonra karşılaştıkları iş bulma sorununu güzel bir şekilde tespit edilerek çözüm bulmaya çalışmaları takdire şayandır.
Benim buradan önerim ise,
İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak Konya’mıza bir şehir enstitüsü kurulması sağlanmalı ve burada uzmanlar yetiştirilmeli…
Şehir enstitülerinde, uluslararası projelerde çalışabilecek nitelikte bilişim uzmanları yetiştirilerek. Gençlerimiz; krizlere rağmen büyümenin sürdüğü dünya bilişim sektöründe yerlerini almaları sağlanmalı. Şehir enstitüleri; üretime yönelik eğitimlerle, istihdam projeleri ile ekonomiye katkı vereceği de unutulmamalıdır.
İsteyen herkese, tam veya yarı zamanlı iş imkanı sağlanmalı…
Üretime katılmak isteyen herkese; şehir enstitülerinde eğitim verilerek tam/yarı zamanlı iş fırsatları sağlanmalı. Öğrenciler-Vatandaşlar, “Üretim Peronları”nda bir arada üretim yaparak; dünya markaları oluşturacaklardır. Başka bir projeyle; evlerde de üretim yapılabilecektir.
“Üretim Peronları” planlanırken, yeni üretim alanlarından ziyade; üreticilerin atıl durumdaki atölyeleri, fabrikaları tercih edilerek. Eldeki kaynakları verimli kullanarak; mümkün olduğunca çok kişiye gelir sağlamak hedef olarak alınabilir.
Atıl kaynaklar, bilgi ve yetenekler faydaya dönüştürülebilir.
Toplumsal Uzlaşı ve Sosyal Kalkınma Derneği (TUSKAD)’a ÜN-SA BİR projesi ile çıkmış olduğu bu yolda başarılar diliyorum.