Kaç gündür acı gerçekleri yazmama adına direniyorum ama yeter artık. Birbirimizin küllüklerini halının altına süpürmekten vallahi yorulduk.
Bugünkü konumuz yine sıkıntılı pek çok öğretim üyemizi, hocalarımızı üzeceğiz. Ama benim sözün ne rektörlerimize ne üniversitelerimizin yöneticilerine ne de garip ve çaresiz öğretim üyelerine. Ne acıdır ki Sayın Cumhurbaşkanımızın ilim ve bilim adına kesenin ağzını bu kadar açtığı ve bu kadar imkan tanıdığı üniversiteleri siyasi partilerin şubeleri haline getirenlerden hiç kimse hesap sormaz ise bunları yapanlardan, alet olanlardan öbür tarafta Cenab-ı Allah’ım soracaktır diye ümit ediyorum.
Hafta sonunda bir dostum uyardı. Üstelik de tebrik mi etti üstü kapalı dokundurdu mu onu da anlayamadım ama şöyle dedi; “Uğur abi biraz sonra senle paylaşacağım üniversitelerde ki memnuniyet raporundan haberin var mı?”
-“Yok abi”
-“Sana göndereyim ama yazabilir misin onu da bilmiyorum. Gerçi sen de yazamazsan bunu Konya’da kimse gündemine de almaz ya”…
“Al bir kaya nerene dayarsan daya”…. Misali bir giriş idi.
Sonra dostumuz bu raporu gönderdi.
Burada Türkiye’de resmi olarak faaliyet gösteren profesörlerden öğretim üyelerine kadar insanların görev aldığı, üstüne üstelik de bu unvanlı koca koca öğretim üyeleri ne emekli ne de uzaklaştırılmış öğretim üyeleri hala üniversitelerde görev yapan insanlar bu insanların kurduğu oluşturduğu “Üniversiteler Araştırmalar Laboratuvarı” nın “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması 2019” raporuydu.
Okumadan not almaktan başım döndü. Belki de çuvalladım. Belki de gözden kaçırdığım pozitif detaylarda vardı ama aldığım notları, Konya’mızdaki özel vakıf üniversiteleri ve devlet üniversiteleri ile ilgili heybemizdeki bazı notları da bugün siz değerli samimi okurlarımızla paylaşıvereyim istedim.
……………
Selçuk Üniversitesi benim üniversitem. Ömrümün gençliğimin en deli ve en güzel yıllarımın kıymetini dahi bilemediğim günlerimin üniversitesi.
Allah rızası için eğer doğru ise şu rapora ve benim üniversitemin haline bir bakar mısınız?
- Genel memnuniyet sıralaması
42. sıradan 62. sıraya düşmüş.
- Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralaması
19. sıradan 35. sıraya düşmüş
- “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” Sıralaması
47. sıradan 81. sıraya düşmüş
-“Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu” Sıralaması
53. sıradan 65. sıraya düşmüş
- “Akademik Destek ve İlgi” Sıralaması
45. sıradan 65. sıraya düşmüş
- “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” Sıralaması
73. sıradan 87. sıraya düşmüş
- “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği” Sıralaması
27. sıradan 31. sıraya düşmüş
- “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” Sıralaması
38. sıradan 57. sıraya düşmüş
………………
Başımı döndüren rapor içerisinde Vakıf Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralamasında bir tek yerde 19. sırada KTO Karatay Üniversitesine rastladım.
Allah var ya bizim şehrimizin güzel Konya’mızın muhteşem üniversitelerini ben hep ilk onlarda bile değil de ilk 20’nin içinde aradım. Tabii meğer bu aramalar hep boşuna imiş.
………………
Burada Selçuk Üniversitesine de haksızlık yapmayalım hani.
Mesela geçen haftadan önümde bir not var.
Hani Selçuk Üniversitesinde servisler kaldırılmıştı yaaa. Bunun içinde üniversite yönetimi tasarrufa gitti diye eleştirilmişti yaaa. Bu işin tasarrufla filan bir alakası yokmuş. Maliye Bakanlığı Selçuk Üniversitesine bu konuda ödenek vermediği için böyle bir karar alınmak zorunda kalınmış. Selçuk Üniversitesi yönetimi servis işine devam edebilmek için Maliye Bakanlığından ek ödenek çıkartabilmek için hâlâ çalışıyormuş. Bunu da ilgili camiaya iletelim istedik.
KONYA’NIN ÜNİVERSİTELERİ DEMİŞ İKEN
Bize hâlâ ilginç bilgiler geliyor. Hani Selçuk Üniversitesini böldük Necmettin Erbakan Üniversitesini çıkardık. Ama özellikle siyasilerin çabası ile bu yetmedi Selçuk Üniversitesini bir daha böldük Teknik Üniversiteyi çıkardık.
Önümdeki nottan anlıyorum ki hâlâ Selçuk Üniversitesi ile Teknik Üniversite bölüşmesinden bazı şeyler muallakta. Ve yine anlıyorum ki bu kez top YÖK’e gitmiş.
Bunu da şuradan öğrendim “Geçen yıl bazı üniversitelerin bölünmesiyle kurulan üniversitelere devredilen bina ve tesislerin bulunduğu taşınmazlardan, halen bu bina ve tesislerin eski maliki üniversitelerin mülkiyetindeki taşınmazlar, talepleri halinde YÖK’ün onayıyla bu üniversitelere devredilebilecek. Kurulan üniversitelere bağlanan birimlerin hangi bina, tesis ve taşınmazları kapsadığı konusundaki tereddütleri YÖK giderecek.” (miş)
………….
Teknik Üniversite demişken yine akıl defterimizde geçen haftadan kalma garip bir not var
Konya Teknik Üniversite Rektörlüğünden diye bir ilana çıkılmış (Bunun fotoğrafı filan da elimizde mevcut)
İlan metni oldukça ilginç geldi;
Şöyle ki
1)Kimya bölümüne jeolog alınıyor… Bir kişi başvuruyor o da giriyor.
2) Mülkiyet Koruma’ya yine jeolog isteniyor ve o da alınmış. Bu da Karadeniz eşrafındanmış.
Bu işlerle ilgili elimizde ama doğru ama yanlı daha çok iddia var.
Üniversite camiasında bu tür iddialar çok olur. Bunları biliyorum. Ama siyasallaşmasa üniversiteler bir ülkenin ciğerleridir. Şahsen Konya’mızın herhangi bir üniversitesinin bu şekilde konuşulmasından dahi rahatsız olurum. Hele hele geldiği günden bu yana yakın çevresinde bu işlere asla izin vermeyen Rektör Babür Hoca’nın yıpratılmasına da katılmam.
Ama iddialar ve bize gönderilenler o kadar üzücü ki.
Ben ne diyeyim.
Şimdilik bu kadar.
Çünkü dam alçak değnek kalkmıyor.
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Aslan ve kaplan çok daha güçlü olabilir. Ama hiç kimse bir kurdun sirkte gösteri yaptığına şahit olmamıştır.
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Dününü bilmeyenlerin, hatırlamayanların yarını asla olmayacaktır.