301 kişinin canını kaybettiği Soma’dan akabinde Ermenek’te 18 işçi sular altında. Türkiye maden kazalarındaki ölümlerde rekorlar kırıyor. Dünyanın en çok büyük kömür üreticisi ABD ve Çin’i geçmiş durumda. Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın mayısta açıkladığı rapora göre 100 milyon ton kömür üretimi başına düşen ölüm sayısı ABD’de 1 ile 6, Çin’de 150-411 şahıs arasında. Türkiye’de bu sayı yıllara göre 900’ü bile aşıyor. Yine TEPAV’ın saptamasına göre ölüm oranlarının 2005’ten bu yana yükselmesinin ardında kömür ocaklarındaki üretim artışı var. Üretim niye artıyor? Hükümet 2023 için çok fazla emin bir hedef koydu. İlk 10 iktisat arasına gireceğiz. Milli gelir de 2 trilyon dolar olacak.
Bu hedefe nasıl varılacak? Her sene % 5 büyümek mecburiyetinde olan Türkiye’nin enerji ihtiyacının % 73’ü dışardan sağlanıyor. Yüzde 44 doğalgaz, % 25 kömür kullanılıyor.
Devletin politikası enerji üretiminde yerli kaynakları artırmak. Artabilecek yerli kaynak ise kömür olarak seçildi. Zira Türkiye’nin kömür rezervleri 11.5 milyar ton. Stratejik planda rezervlerin maksimum kullanılması kararlaştırılmış durumda.
Bu sebepten ötürü zeytin ağaçlarının kesilmesini engelleyen Zeytincilik Yasası bile değiştirilmeye çalışılıyor. Enerji Bakanı Enerji Bakanı Taner YILDIZ önceki hafta Soma’da kömür hususunda ne kadar kararlı olduğunu şu sözlerle bildirmişti : “ABD’de üretimi yapılan kömür miktarı % 45 civarında. 2035’te dünya, enerji üretiminin % 35’ini kömürden karşılayacak. Şu anda bütün eller kömürden yaksın, Türkiye’ye gelince kömür pis olsun. Mahallenin delisi biz miyiz yav?” Bu kararlılıkla artık ne çevre, ne ÇED raporları ne de amele güvenliği gündemde. Şu anda sual şu: Türkiye kömür kaynaklarını % 25’ten 40’lara çıkarırken, daha kaç işçinin ölümünü izleyeceğiz?
HÜRRİYET