ÜRETİM VE AR-GE'YE TEŞVİK VE DESTEKLER

Mehmet Emin Bozkulak

Türkiye’nin en büyük teşvik-destek merkezi KOSGEB, imalat sanayinin, teknoloji firmalarının ve yatırım bölgelerinin beklenti, talep ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılıyor. KOSGEB yeni dönemde yerli ve milli üretimi arttıracak, katma değerli ürün üretiminin önünü açarak, Ar-Ge çıktılarının ticarileşmesini sağlayacak, planlı yatırım bölgelerini teşvik edecek yepyeni destek kalemleri oluşturulacak.

KOSGEB, merkez ve taşradaki revizyon yapılanmasını büyük ölçüde tamamladı. Mevcut destek kalemleri iyileştirilerek devam edecek ve endüstriye dinamizm katacak desteklerin oluşturulmasına yönelik çalışmalara başlanıyor. Muhtemelen yılın 4. çeyreğinde yeni destek kalemlerinin açıklanmasını bekliyoruz. 

Yeni destekler ile, imalat sanayindeki KOBİ’lere, yurt dışından ithal edilen ürünleri üretecek işletmelere, Ar-Ge çıktılarını ticarileştirmek isteyen teknoloji firmalarına, katma değeri yüksek ürün üretmek isteyen sanayi kuruluşlarına çok güçlü ve özel destekler geliyor. Planlı yatırım bölgeleriyle iş birliğinin de geliştirilerek, yeni destekler artarak devam edecek.

Buradan üreticilerimize birde müjde verelim. Bilindiği üzere ihracatımızın yüzde 95’ini imalat sanayimizdeki KOBİ’lerimiz gerçekleştiriyor. İmalat yapan KOBİ’lere özel desteklerin verileceği sinyallerini alıyoruz. Verilecek destekler ile KOBİ’lerin üretim kapasitelerini arttıracak, teknoloji seviyelerini yükseltecek, katma değeri ürün üretimine katlı sağlaması hedeflenmektedir.

İthal ettiğimiz çok fazla ara ürünler var, KOSGEB’in bunlarla ilgili çok detaylı bir çalışma yürüttüğünü de biliyoruz ve yakın bir zamanda da bu ara ürünlerin listesi yayınlanacağını öğrendik. Ara ürünler içerisinde stratejik olanları, birkaç yıl içerisinde ticari karşılığını kaybetmeyecek olanları tespit edip, endüstri ve Ar-Ge firmaları ile paylaşılması düşünülmekte. Bu ara ürünleri millileştirecek potansiyele sahip olan firmalar tespit edilip desteklenecektir.

KOSGEB’in Ar-Ge ve inovasyona önem veren firmaların taleplerini önemsediğini gözlemliyor ve ticarileşmeyle ilgili yaşadıkları sıkıntı ve beklentileri ile ilgili ciddi çalışma yürütüldüğünü biliyoruz. Ayrıca Ar-Ge çalışmasını tamamlamış, prototip ürününü veya yazılımını ortaya çıkarmış teknoloji firmalarını takibe alan KOSGEB, bunların içerisinde stratejik ve ticarileşme değeri olanları tespit ederek ön ödemeli teşvik verilmeye de önümüzde ki süreçte başlanacağını müjdeleyelim.

Firmaların katma değeri yüksek ürünler üretmesini sağlamak için üretim altyapılarının güçlendirilmesine yönelik desteklerde yine ilerleyen dönemlerde verilmeye başlanacak. Özellikle orta yüksek ve ileri teknoloji üretenleri ayrıcalıklı şekilde, onlara ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede hibeler verilecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.