Yabancı sermaye, Yabancı yatırımcı...

Nimet Dönmez

Yabancı sermaye, yabancı yatırımcı için bugüne kadar Konya Organize Sanayi Bölgelerinde yapılan çalışmaları anlattık ve önemine değindik. Konya sanayisi giderek gelişmesini sürdürürken, önemli yatırımlar ve çalışmalara da imza atıyor. KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ün dile getirdiği ihracat rakamları bunun en güzel açıklamalarından sadece bir tanesi.

Özellikle yabancı sermayenin ilimize gelmesi için belediyelerin altyapı çalışmalarından tutunda, arsa tahsisi konusunda onlara tanıdıkları ayrıcalıklar önemli ve güzel. Yatırımların daha kolay yapılabilmesi, çalışma alanlarına daha çabuk ulaşılabilmesi yatırımcı için cazip gelen konulardan… Üstelik makine sanayi üretiminde çıtayı bir hayli yükselten Konya Sanayisi de yabancı yatırımcıların taleplerini karşılaması yönünden onlara kolaylıklar sağlıyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada; Konya’da ki yabancı yatırımcıların yüzdesinde Suriyelilerin öncelikli sırayı alması bir hayli ilginçti… İlimizde bulunan Suriyelilerin sayısını tam olarak bilemesek de; küçük işletmelerle faaliyet gösterdiklerini, kendi imkanlarıyla küçük atölyelerde üretimler yaptıklarını biliyoruz. Bunların bize ne kadar fayda sağladığını rakamsal olarak şu anda değerlendiremiyoruz. Size de yeterli açıklamayı yapamıyoruz. Bu küçük işletmeler vergilendiriliyor mu? Kayıt altına alındılar mı? Bizim çalışma koşullarımızı ve işletme şartlarını yeterince yerine getiriyorlar mı? gibi ardı ardına sıralayacağımız çok soru var.

Konya sanayi ve tarım kenti olacaksa ve bu alanda büyüyüp gelişecekse, yatırımları kanalize edecekleri alanları da bu konuda çalışmalar yapanlar yönlendirmeli. Kalkınma ajanslarının açıklamaları beni çok memnun eder nitelikte olmasa da yapılabilecek çok çalışma var.

Yatırımcılara ilimizi cazip hale getirmek, Konya sanayisini tanıtmak ve burada yapabilecekleri alanları bire bir aktaran gönüllü elçiler sanayicilerimiz ve oda başkanlarımız var. Biliyorum ki onlar bu konuda ellerinden geleni fuarlar, yurtdışı ziyaretleri ve ikili ilişkilerle en üst düzeye taşımaya gayret gösteriyorlar.

İlimizde yatırımların artması demek diğer sorunlarında çözümünde, özellikle istihdam seferberliği diye yola çıkılıp dağ fare doğurunca daha bir önem kazanıyor.  Tarım alanlarının giderek küçülmesi, hayvancılığın ithalatla desteklenmesinden ve köyden şehre göçün bir türlü durdurulamaması da tahıl ambarı Konya için en önemli sorunlardan. Özellikle yabancı yatırımcının bu alanlarda yatırım yapabilmesinin de önündeki engeller kaldırılmalı, tarımsal alanlar daha aktif hale getirilip üretim artırılmalıdır.

Tarımda teknolojik yatırımlarla  daha çok üretim yapan ülkelerin yatırımcılarına kapılar açılmalı, üretilen ürünlerle ihracat rakamları daha yukarılara çekilmelidir.

Öyle veya böyle ülkemiz ve ilimiz için yabancı yatırımcı önemli… Açıklanan rakamlar yüz güldüren cinsten olsun ki; halkın gözü de yapılan çalışmaları görebilsin.

Üretmeden kazanamayız.

Üretelim kazanalım.

Nasıl?

Yatırımları artırarak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.