Geçenlerde Ankara’ya gitmişken çok sevdiğim Mustafa Everdi’yi de ziyaret edeyim dedim, lâkin günlerden cumartesiydi ve noterler kapalıydı. Ben de cep numarasından aradım; “elini çabuk tut görüşmek için, iki hafta sonra emekli oluyorum” deyince “ne güzel işte, emekli olunca daha çok boş vaktiniz olur, sohbet imkânı doğar” dedim, kısa zamanda görüşme dileğiyle Konya’ya döndüm.
Mustafa Everdi’yle her karşılaşmamda yahut sosyal medyada sık sık Esved’le Behiye’nin yeni maceralarını ne zaman okuyacağımızı sorar dururum, görünen o ki şimdilik bekleyeceğiz.
Mustafa Everdi kültür sanat ve edebiyata hakkıyla kafa yoran, asıl işi avukatlık (noterlik yapıyor) olan güzel bir insan. Hayata pozitif bakar, muhabbeti güzeldir, ironi eksik olmaz sözlerinde, Ankara’da ikâmet eder. Bugün bahsedeceğimiz ve Everdi’nin en son çıkan öykü kitabı ‘Metropol Mücahidi’ Bilge Kültür Sanat etiketi taşıyor.
İlk örneklerini de kendisinin ve yakın arkadaşı Hasan Boynukalın’ın verdiği hibrit hikâyeler bunlar. Bu teknikte, okuyucu da hikayenin yazılma sürecinde yorumlarıyla yer alıyor. Hikayeler parça parça sosyal medyada yayınlanırken, akademisyeninden halka her kesimden okuyucu yorumlar yazıyor dijital mecrada. Kitap nihayete erdiğinde bu yorumlar her bir hikayenin sonuna ekleniyor. Buradaki yorumlar da hikaye kadar ilgi çekici ve hatta hınzırca değerlendirmeler içeriyor. Yani Mustafa Everdi’nin Facebook sayfasına girip olur da hikayeler yayınlamaya başladığında bir yorum da siz yaparsınız, bakmışsınız kitapta sizin de adınız geçiyor. Yeni nesil yayıncılık böyle.
‘Metropol Mücahidi’ birbiriyle bağlantılı, temel kahramanları ortak on bir öyküden müteşekkil. Ev eşyaları satan bir esnaf olan Esved, kendi halinde bir ev hanımı olan eşi Bahriye ve üç çocuktan mürekkep tipik bir ailenin sürüklediği on bir öyküde tatil kültürü, iktidardan nemalanma, akademinin durumu, statü değişimleri gibi toplumsal önemi haiz konular belli bir sosyal sınıfın penceresinden hikaye rahatlığı ve akıcılığıyla işleniyor.
Her bayramı köylerinde kutlayan ailenin ‘Ali kıran baş keseni Bahriye’, bu kez tatile gitmeyi önerir kocası Esved’e. Esved’in bu öneriye; ‘Hanım, dedim. Ben bir kıroyum sen kırolayn. Denize gidip n’apacağız? Hem yüzme bilmiyorsun ki sen’ şeklinde cevabı bolca güleceğimizin işaret fişeği. Sadece mizah değil aforizmalar da okuru kitapta bekliyor. Meselâ; Esad’ın karısı için söylediği; “Nişanlıyken neler vaat ettim Bahriye’ye. Hayat ona kestiğim bütün çekleri karşılıksız çıkardı” demesi… Daha nelerle karşılaşacaksınız okurken.
Esved, tatilde Bahriye ile sürekli dalga geçer. Oteldeki ebeveyn yatağının büyüklüğünü “Bahriye’yle buluşmak, Adem’le Havva’nın buluşmasından daha uzun sürer”, sözüyle başlar olaylar. +18 ibaresiyle verilen ‘Bahriye ve Esved’in Avm Seferi’ başlıklı öykü ise Esved’in Bahriye ile dalga geçmede zirve yaptığı yer bence. Yeşil cinsellik olarak adlandırabileceğim unsurların sınırlarını da görebileceğimiz şu satırlar okuru bolca güldürür; “Baktım, Bahriye uzanmış, ihtişamlı bedeni haritaya sığmıyor. Gönlüme sığdırıvereyim bari, diye düşündüm. Hangi devlet olsa sınırlarına bir saldırı, taşkın, istila teyakkuza geçer. Bende de fesatlık olunca bu bir sinyal diye algıladım. Zaten radarlar sürekli açık. Ülke teyakkuzda. Şuna bir iki el elense çekeyim istedim. Gönül bu, neler istemiyor ki? Bahriye’de bir kımıltı yok. Sanki karaya oturmuş gemi gibi yan yatıyor. Daha güzel bir tanımı, bir kayalığa tünemiş fok balığı. Kaygan tutulmuyor, ele avuca sığmıyor. Denize de sürükleyemiyorsun. - Bahriye, dedim. Sen de atağa çıksan, rakip sahaya hücum etsen biraz. Tek kale maç olur mu? - Erkek değil misin sen, çalış çabala” dedi.
Macera ve mizah, ve dahi ironi tatil dönüşü de hız kesmez. Arabayla çarptıkları bir kızın odağında rant kültürü, katıldıkları bir düğünde okurun şahitlik edeceği Türk insanının maskeli halleri hem güldürücü hem de düşündürücüdür.
‘Metropol Mücahidi,’ yazımızın başında belirttiğimiz gibi dijital dünyadan okuyucu yorumlarıyla ilerleyen, alışveriş merkezine tüplü aracın alınması gibi ufak tefek maddi hataları okurun haber verdiği, yazarın da her an tetikte durmasını sağlayan yeni nesil metinler. Okuyunca çok seveceğinizi, gülüp düşüneceğinize garanti veririm.