Efendim! Miladi yılbaşı, Aralık ayının son günü gece yarısından sonra yeni bir yılın ilk günü başlar. Dünyanın; biri Güneş, öbürü kendi ekseni çevresinde olmak üzere iki türlü hareketi vardır. Yani dünyanın güneş çevresinde bir kez dolanması bir yılda tamamlanıyor. Malumunuz bu hareket ise mevsimleri oluşturuyor.
Dünyamız Güneş çevresinde dolanırken yumurta biçiminde bir yol izliyor. İşte bu yola da dünyanın yörüngesi deniyor. Hani derler ya “dünyanın yörüngesini bozdular” diye… Bir kısım aklı evvel desem yeri midir bilemem ama ne bu yörüngede ne de inançlarımızda yılbaşı kutlamasının olmadığını bir kez daha vurgulayalım.
İnsanlar tarihin ilk çağlarından beri olayları zaman içinde kolaylıkla belirlemek için yılı aylara, ayları haftalara, haftaları günlere bölmüşler ve buna da takvim demişler tamam… Her takvim önemli bir olayı başlangıç olarak ta alır.
Nasıl ki; Müslümanlar, peygamberimiz Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç olayını takvim başı olarak kabul etmişlerdir. Bunun gibi… Bugün dünyada genel olarak kullanılan takvim, Hz.İsa Peygamber’in doğumunu başlangıç olarak alan Miladi Takvimdir.
Yeni bir yıl başlarken; Geçen yıl neler yaptığımızı, neler öğrendiğimizi gözden geçirmemiz daha doğru olmaz mı? Çevremize yararlı olup olmadığımızı, zamanımızı iyi kullanıp kullanmadığımızı… Her yeni yıl; yeni atılımlar, yeni umutlar, kısaca yenilikler yılı olmalı…
Noel Baba, bir Müslüman olarak beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Hani şu sözde Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişi var ya… Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirlermiş sonra da Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur, evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtırmış.
Bir arkadaşım anlatmıştı. Sultanhanı’n da bir Fındık Emmi varmış. O da evlerin çöplüklerine bakarak kimin zengin kimin fakir olduğunu anlar sonra da gecenin ikisinde kapıların önüne yardım paketleri koyarmış. Bu 4. yüzyıl Hristiyan azizinin yaptığı gibi yani bacadan girip evin mahremiyetini görmezmiş.
Noel Baba birçok dilde, aziz, Nikola, Klaus, Noel ve baba sözcüklerinin türevlerinden oluşturulmuş isimlerle anılıyor. Santa Claus, Papa Noel vs. Bunun haricinde bazı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde kullanılan Kris Kringle ismi, ilk kez Martin Luther tarafından kullanılan Almanca Christkind (Çocuk Mesih) adının yozlaşmış halidir.
Gençlerimize, çocuklarımıza kötü örnek olan ebeveynleri de buradan müsaadenizle kınamakta istiyorum. Şurada bir gün kaldı. Geziciler! Bir ağaç için milli serveti heba ettiniz. Yılbaşında çamların kesilmesine ne diyeceksiniz?
Yoksa kutlamak için çamları kesmeye çalışan karanlık gölgeler sizler misiniz?
Devam edecek…
Selam ve muhabbetle…