DİNİ meselelerde yazı yazarken tereddüt ederim, bir yanlış yaparmıyım diye. Bunedenle hoca efendilerden şimdiden özür dilerim.Yılbaşına doğru yaklaşırken yüzde 99’u Müslüman diye gururlandığımız ülkemizde hatta Konya’da bile neyazıkki bir çok esnaf dükkanının noe lbaba ile figürleri ile süslüyor. Çam ağaçlarını görünce ne kadar dinden uzaklaştığımızı örf adetlerden sıyrılmış olduğumuzu hüzünle görerek üzülüyorum. Acaba bu yabancıların dini adetlerine heves edenler,dinimizin gereklerini,esas yılbaşımızı ne kadar biliyor,merak ediyorum. Bundan 55-60 yıl önceleri namazlıklarımızı ve kuranın harflerini öğrenmek için hoca mektebine gittiğimiz yıllar aklıma geldi ve o elleri öpülesi,rahmeti rahmana kavuşmuş olan hocalarımızın bizlere bu dini bilgileri öğretme metotları aklıma gelince düşündüm acaba şimdi de bu tür yöntem ler var mı diye? 60 yıl dedim de daha yakın tarihte bile ben otuz yaşlarıma yaklaşmışken 1970’li yıllarda bir hocamızvardı, Allah gani gan irahmet eylesin,ondan da dini eksiklerimi tamamlamak için ders alırdım. Hatta bu ders alışım da o merhum Yozgatlı Mustafa Şahin hocamdan ders sırasında değnek bile yediğimi hatırlıyorum.Ancak o ilerlemiş yaşıma rağmen,hocanın sert tavrına katlanıyordum. Hani Hz. Ali efendimizin“bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözü benim için çok değerliydi halen de öyle. Mesela 32 farz İslam’da gençlerin kız,oğlan yuva kurarken ve günlük yaşamımızda mutlaka bilinmesi ve fiilen uyulmasıgereken dini bilgilerdi .Bunları gençlerimiz mutlaka bilmelidir .Şimdi öğretiliyo rmu bilmiyorum. Bazı bilginlerimiz 32 farzı bilmeyen Müslüman insanın nikahı bile kıyılmaz diye bu farz bilgisinin önemine deği irlerdi. 32 farzı bir hatırlayalım isterseniz. 12’si Namaz şartlarıdır .6’sı İmanın şartlarında ,5’i İslamın şartında, 4’ü Abdestin farzında, 3’ü Gusül abdestinde, 2’si Teyemmüm abdestinde olmak üzere akil baliğ olan Müslüman kadın erkek herkesin mutlaka bian Müslüman kadın erkek herkesin mutlaka bilmesi ve yaşaması uyması gereken farzlardır. Namazdan olanları sayalım: O yıllarda öğrendiğimiz şekli ile hem Arapçasını hemdeTürkçesini anlatalım. Namazda olan 12 inin 6 sı namazın içinde 6sı da namazın dışında olanlardır. Namazın dışında olanlar nedir?
1 Hadestentaharet.
2Necâsettentahâret.
3.Setr-iavret
4.İstikbâl-ikıble
5.Vakit
6.Niyet
Şimdideiçindenolanlarısayalım.
1.İftitahtekbiri.
2.Kıyam.
3.Kıraat
4.Ruku
5.Sücut
6.Kaide-iahire.
Gelelim imanın şartlarına. İmanınşartı 6 ’dır
1.Allah’ın varlığına birliğin einanmak.
2.Meleklerine inanmak.
3.Kitaplarına inanmak.
4.Peygamberlere inanmak.
5.Kaza ve kadere, hayrın veşerrin Allah-t angeldiğineinanmak.
6.Ölünce ahrette tekrar dirileceğimize inanmak
Şimdi İslam’ınşartı. 1.Savum (oruçtutmak)
2.Salât(namazkılmak)
3.Hac(maddi durumu niyi ise ömründe enaz bir defa hac yapmak)
4.Zekatvermek. (Zengin olanların mal ve paralarının kırkta birini fakirlere vermesi) 5.Kelimei şahadet getirmek (Eşhedüenlailaheillallah ve Eşhedüen ne Muhammeden abdühüverasülühüdemek. Şimdi abdestin farzlarınısayalım.
1.Elleri bileklere kadar yıkamak.
2.Yüzün tamamını alın kulaklardan çene altına kadar yıkamak.
3.Başın dörtte birini meshetmek.
4.Ayaklarıtopukbileklerinekadaryıka-m ak.
Guslün farzıda 3’tür Mazmaza,iştinşak,cemi(bütün)bedeni paketmekyıkamak. 1.Mazmaza Ağzımıza üç kere dolu dolu su verip gargara yapmak çalkalamak. 2.İştinşak.Burnumuz üç defa dolu dolu su vermek ve içini temizlemek. 3.Bütün bedenimizi bir iğneucu değecek kadar bile kuru kalmaksızın yıkayıp temizlemek. Teyemmüm iki darp bir de niyet. 1.Suyun bulunamadığı yerlerde Teyemmüm abdesti almaya niyet etme k(Allahım niyet ettim teyemmümle abdes talmaya) 2.Temiz bir toprak’a veya taşaellerin içkısmını parmakları açarak vurup önce yüzümüze iki elimizi çalmak,sonra tekrar vurup önce sol elimizle sağ kolumuzu dirseğimize kadar sıvarız. Ardından sağ elimizle sol kolumuzu dirseğimize kadar sıvarız abdest tamam olur.Su bulunun ca bu abdestin h ak mübiter (su geldi teyemmüm bozuldu) Allah hepimizi bilip de amel edenlerden kılsın.