Piyasalara iyi haberler yine içeriden geliyor, Fakat piyasaları bozan kötü haberler ise yine FED’den gelmeye devam ediyor.
Hafta sonu ilk çeyrek büyüme rakamları geldi. Beklenti 4,5 iken 4,8 gelerek piyasalara moral verdi. Beklentilerden iyi gelen veri sonrası Borsa İstanbul ‘a alım gelmesi beklenirken yurtdışı kaynaklı tüm borsalara satışlar gelince Borsa İstanbul’da satışlardan nasibini aldı. Küresel piyasalarda dolar endeksinde başlayan yükselişle birlikte gelişmekte olan ülkelerden çıkışların olduğunu gözlemledik. Önümüzdeki hafta İngiltere‘nin Euro bölgesinden ayrılıp ayrılmayacağı ile ilgili referandum yapılacak. Bu riski almak istemeyen küresel oyuncular yine dolar talep edince tüm gelişmekte olan ülke para birimleri hafta sonu değer kaybetti. Kısacası piyasaları bozan yine ABD Merkez Bankası FED faktörü olduğunu söyleyebiliriz.
İçeride ilk çeyrek büyüme verisi beklentilerden iyi geldi. Yıl sonu enflasyon beklentisi 6,8’e revize edildi. Enflasyondaki düşüş ve büyümedeki bu artış devam ederse FED’den bir faiz adımı gelmediği müddetçe döviz baskı altında kalmaya devam edecektir. Fakat FED’den gelecek faiz arırımları bu büyülü havayı bozacaktır.
Geçtiğimiz hafta dolar/TL ile ilgili yazılarımızda 2,880 seviyelerinin dip seviyeler olacağını alım içinde fırsat yaratacağını yazmıştık. Hafta içinde 2,880-2,890 bandına kadar gelen dolar/TL bu seviyelerden güç toplayarak yönünü yeniden yükselişe çevirdi.
Yukarıda da belirttiğim gibi olumlu gelen içerideki verilerden sonra bu olumlu havayı yine küresel piyasalar bozdu. FED başkanı Yellen hafta içinde bir üniversitede yapmış olduğu sunumda kötü gelen bir veriyle her şey değişmez. Geçtiğimiz hafta beklentilerden çok kötü gelen tarımdışı istihdam rakamlarını kast ederek önümüzdeki ayki verilere bakıp faizlerle ilgili öyle karar vereceğiz dedi. Kötü gelen tarımdışı istihdam verisi sonrası piyasalar ilk etapta faiz artırımlarının yılsonuna kayacağını fiyatlamaya başlamışlardı. Ama Yellen’in bu açıklamaları sonrası yeniden Haziran ayındaki toplantı veya Temmuz ayındaki toplantı sonrası faizlerin artırılabileceğini yani faiz artırımlarının Haziran ve Temmuz için hala masada olduğunu fiyatlamaya başladı. Birde bunlara İngiltere’nin referandumu eklenince piyasalar fazla riske girmeyerek dolar almaya başladı. Ben haftaya başlarken bugün dolar/TL’de yükselişler bekliyorum. Piyasaların önümüzdeki hafta yapılacak olan FED toplantısı ve İngiltere referandumu öncesi pozisyonlarını kapatmalarını bekliyorum. Açılış fiyatlarının 2,930 seviyesinde olmasını toplantıya kadar da 2,900 ile 2,980 bandında dolar/TL’nin hareket etmesini bekliyorum. FED toplantısından çıkacak faiz kararı ve İngiltere referandumu fiyatların yönünü belirleyecektir. Euro/TL için geçtiğimiz hafta düşüşlerin olacağını yazmıştık. Çünkü Euro’nun yükselişinin kalıcı olmayacağını Euro/Dolar paritesindeki yükselişlerin son gelen tarımdışı istihdam rakamlarından sonra olduğunu bunun geçici olduğunu yazdım. Görüldüğü gibi Euro bu hafta başta dolar karşısında olmak üzere tüm para birimlerine karşı değer kaybetti. Euro/Dolar paritesi 1,14’lü seviyelerden 1,1250 seviyesine kadar geriledi. İçeride Euro/TL 3,320 seviyelerinden 3,270 seviyesine kadar düştü. Ben İngiltere’nin oylamasından sonra Euro’daki kan kaybının hızlanmasını bekliyorum.
Altın için yine pozitifiz yine pozitif geçtiğimiz hafta daha önceki destek seviyelerine kadar düşüşler olacak demiştik. 112-113 seviyeleri buralar görüldü. Alım için uygun dedik bir hafta geçti, altın yine zirve yaptı. 24 ayar altının gramı 119-120 TL aralığında seyrediyor. Altının Ons’u 1275 dolar seviyelerinde altının yeni hedefi 121-122 bandıdır. Bu seviyelerden altını satmak gerekir diye düşünüyorum. Çünkü artık FED’in faiz artırımlarında iyice sona yaklaşıldı. Bu süreçten sonra FED faizleri kaçınılmaz olacaktır. Bu da altına satış getirir dikkat etmek gerekir.
Borsa için beklediğimiz kritik seviye 80,000 seviyeleriydi. Bu seviyeyi geçmesinin bu günkü ortamda zor olduğunu yine söylüyorum. 80,000 seviyesi geçilse bile bu günkü ortamda oralarda kalıcı olamayacaktır. Borsa İstanbul yine satışlarla karşılaşacaktır.
Dip Not; cari açıktaki iyileşme büyüme rakamlarının beklentilerden iyi gelmesi enflasyondaki düşüş bizi şimdilik ayakta tutan gelişmelerdir. Bu üç kalemde yaşanacak olumsuzluklar kurun tekrar yukarıya hareketini hızlandıracaktır.