YOĞUN SAATLERDE EK SEFERLER HAYAT KURTARDI

Ahmet Bilgiç

15 Mart tarihinde olağanüstü bir gün yaşandı. Suudi Arabistan’da Umre ibadeti için bulunan ve Türkiye’ye dönen 10.330 kişinin 4.938 kişisi Konya’da Tahir Büyükkörükçü, Kutalmışoğlu ve Diğer öğrenci yurtlarında karantinaya alındı.

Havaalanı ile yurtlar ve yurtlar ile hastaneler arasında servis hizmetini 56 otobüs ile Konya Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım araçları ile gerçekleştirildi.

Araçlar her seferden döndüklerinde detaylı dezenfektasyonları yapılı ve 72 saat boyunca sefere gönderilmedi. Araç sürücüleri de 14 gün kuralı gereğince karantina altında tutuldu.

ULAŞIMDA YENİ KARARLAR ALINIYOR
İlgili Bakanlıklardan gelen genelgelere göre yeniden personel planlaması yapıldı. Planlama her geçen gün değiştirildi. 16 Mart tarihinde 186 engelli, kronik hasta çalışan ve şoföre idari izin verildi. Salgın hastalık dönemlerinde dönüşümlü çalışma hayati önem taşımaktadır. Uzaktan yapılabilecek işleri evlerden yapmayı sağlamak ve ofis kalabalığını azaltarak işgücünü verimli kullanmak önümüzü göremediğimiz dönemler için emniyet supabıdır. Hem hastalığın yayılma riski azaltılmakta hem de en kötü senaryo için işgücü planlaması yapılmasını sağlamaktadır. Salgın hastalık dönemlerinde dönüşümlü çalışma hayati önem taşımaktadır.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun en önemli uyarıları arasında el hijyeninin sağlanması gelmekte. Toplu ulaşım açısından bu durumu değerlendirerek 17 Mart’ta yolcu yoğunluğu olan noktalara el dezenfektan aparatları montaj edildi. Böylece toplu ulaşım kullananların araçlara binmeden önce ellerini sterilize etmesi sağlandı.

Bu çalışmalar yapılırken toplu ulaşım kullanan yolcuların Koronavirüs ile ilgili bilgilerini artırmak ve korunma yollarının neler olduğunu anlatmak için hazırlanan afişler ile el notlarının dağıtımına başlandı.

TOPLU ULAŞIMDA YOLCU SAYILARI DÜŞTÜ
Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin tüm resmi makamları mümkün oldukça evde kalınmasını ve zaruri ihtiyaçlar haricinde dışarı çıkılmamasını öneriyor. Bu sese kulak veren duyarlı Konyalılar evlerinde kalınca toplu ulaşımda taşınan yolcu miktarı her geçen gün düştü. Yolcu sayısının düşmesi ulaşım üstünde baskıyı azaltmıyor, aksine artırıyor.

18 Mart 2019’da toplu ulaşım kullanan yolcu sayısı 329.807 iken bu rakam 18 Mart 2020’de 100.719 oldu. Bu düşüş ilerleyen günlerde daha çok kendini gösterdi. Bu tarihte 347 sefer azaltıldı.

YOĞUN SAATLERDE EK SEFERLER HAYAT KURTARDI

Burada dikkat edilmesi gereken husus seferler azaltıldı ama yoğunluğun olduğu saatlerde ek seferler konuldu. Azaltılan seferler çoğunlukla gün içi seferler. Bu azaltma aynı zamanda kriz dönemlerinde eldeki imkanları en uygun şekilde kullanmak ve kaynak israfını önlemek adına da örnek oldu. İhtiyaç nerede var ise o hat ve seferler takviye edildi, yolcu olmayan seferler kaldırılarak kaynak israfının önüne geçildi.

Bu tarihlerde en önemli husus sağlık çalışanlarının transferleri. Daha hızlı transfer ve destek için resmi ve özel sağlık kurumlarında çalışan tüm sağlık çalışanlarına toplu ulaşım ücretsiz hale getirildi. Bu karar içine daha sonra eczane çalışanları da dahil edildi.

Toplu ulaşım gücümüz ve ağımızdan sağlık çalışanlarının daha verimli faydalanması için Meram Eğitim Araştırma Hastanesi ile Yazır Mahallesi ek binası arasında direk servis hizmeti verilmeye başlandı. Burada amacımız hastaneler arasında koordinasyon ile işgücünün hızlı transferini sağlamak.

KONYALININ HASSASİYETİ DE ÖRNEK OLDU

Konya’da topyekûn bir mücadele var. Çoğunlukla herkes bilinçli davranıyor ve elinden geleni yapıyor. Halkın bilinçli davranması kamu yönetimini de rahatlatıyor. Ulaşımda maske ile binişlerde, sosyal mesafe kurallarına uygunlukta hemşehrilerimizin hassasiyetine bu vesile ile teşekkür etmek gerekir.

Sokağa çıkılmaması ile ilgili duyurular devam ettikçe ulaşımdan yararlanan yolcu sayıları da azalıyor. 21 Mart tarihinde 40 binli sayılara düşen yolcu sayısına istinaden günlük sefer sayıları da azaltılıyor. Sefer sayıları 18.03.2020 tarihinde merkezde günlük 347 sefer azaltılarak 2.457 sefere düşürülmüştür. Yolcu sayısının düşmesine müteakip 21.03.2020 tarihinde yeni bir düzenlemeye daha gidilmiş ve 900 sefer daha kesilerek günlük 1.904 sefere düşürülmüştür. Alınan önlemler kapsamında 23 Mart itibariyle ilçelerde haftalık seferler 483 azaltılarak 961 sefere düşürüldü. Yolcu sayısındaki düşüşün devam etmesinin ardından 06.04.2020 tarihinde ilçelerin sefer sayısını 961 den 461’e merkezde ise 1.573 sefere düşürülmüştür.

HASSAS KONU; 65 YAŞ ÜSTÜ YOLCULARIN TOPLU ULAŞIM KULLANIMI

Devletimizin aldığı önlemler kapsamında 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan yolcuların toplu ulaşım kullanımı sınırlandırıldı. 20 Mart Cuma günü 65 yaş üstü yolcu sayımız 7.677 iken 23 Mart Pazartesi günü 512 olarak gerçekleşti.

Burada en önemli husus, 65 yaş üstü büyüklerimizden bu kurala uymayanların kırmadan sürecin yönetilmesi. Ulaşım aracı kullanan şoför ve vatandaşlarımıza duyarlılık gösterilmesi için bilgi verildi. Bu gurupta yer alan büyüklerimizin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için devletimizin açıkladığı iletişim numaralarını kullanmalarının hatırlatılması ileride sayının azaltılmasında katkısı oldu. Ayrıca 65 yaş üstü büyüklerimizin komşuları da uyarılarak büyüklerimizin gündelik işlerinde kendilerine yardımcı olunması tavsiye edildi.

Yarın: Yerel İdarede başarının rolü ve ekip çalışması

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.