Zor seçimin zor yazısı

Rasim Atalay

Biz bu satırları kaleme aldığımız sırada resmi olarak sonuçlanmamış ve henüz sayım tamamlanmamış olmakla birlikte 2,7 milyon oy farkı ile önde giden Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, bu oy farkına rağmen yüzde 50’nin üzerinde oy alamadı.

En yakın rakibi olan Millet İttifakı’nın adayı ise yüzde 44’lerde kaldı…

Seçmenin iradesi sandıkta tecelli etti…

Bu tecelli sonucu getirmeye yetmedi.

İlk kez bu kadar nefes nefese giden, nefeslerin tutulduğu bir seçim dönemi yaşadı Türkiye belki de…

Tekraren söylüyorum, biz bu satırları kaleme aldığımız sırada kıl payı diyebileceğimiz bir oranla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sonuca ulaştı. Sonra sonuç, Cumhurbaşkanının belirlenemeyeceği yönünde değişti. Gitti geldi, gitti geldi…

Sonuç belli olmamakla birlikte seçimin ikinci tura kalma ihtimali kuvvetle muhtemel bir hale geldi.

Türkiye en uzun gecelerinden birini yaşadı adeta…

Demokrasinin keskin kılıcı başta liderler olmak üzere tüm siyasi partilerin üzerinde kendisini hissettirdi.

Bu durum biz gazetecilere de yansıdı. Son ana kadar seçimle ilgili en doğru verileri paylaşmak için gayret ederken bir taraftan da zamanla yarışıyorduk.

Bu yarışta gazetelerimiz zamana yenik düşmesin diye adeta saniyeleri hesap ederek sayfalarımıza en güncel verileri vermeye gayret ettik.

Kıymetli okurlarımız, anlık tablolar üzerine birinci sayfamızı dizayn ettik. Seçime ilişkin siyasi haberlerimizi de yine anlık veriler doğrultusunda sizlerle paylaştık.

Olur da bir değişiklik yaşanacak olursa şimdiden affınıza sığınıyoruz, zira bugün elinize almış olduğunuz gazetenin size ulaşabilmesi için biz 14 Mayıs günü bitmeden gazetemizi baskıya göndermek durumundaydık.

Tüm bunları söyledikten sonra elde ettiğimiz veriler ışığında şöyle bir tablonun ortaya çıktığını özetle sunabilirim:

Seçimde rekor bir katılım ile seçmen sandığa gitti.

Türkiye geneli Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarına bakıldığında Cumhur İttifakı’nın Adayı, aynı zamanda galibiyete en yakın isim olan Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 50’yi görüp, 49.8’e kadar geriledi.

Diğer taraftan Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranı yüzde 45 bandında kaldı. Yani Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanmak gibi bir ihtimali yok. En uç ihtimalle seçimin ikinci tura kalma durumu söz konusuydu. Nitekim öyle de olmuş gibi duruyor…

O nedenle Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin kesin bir yargıda bulunmak bu saat itibariyle mümkün değil.

Gelelim milletvekilliği seçimlerine…

Anadolu’da Cumhur İttifakı’nın çok büyük bir oranla önde olduğu aşikar.

Ama diğer yandan İstanbul, İzmir gibi şehirlerdeki üstünlüğü ile Kılıçdaroğlu da farkı kapatmak için hamleler yaptı.

Bu sonuçlarla AK Parti zaferlerine bir yenisini daha eklerken, CHP ve beraberindeki partiler yeni bir yenilgiye daha imza atmış oldu.

Seçimin önemli sürprizleri de vardı…

MHP, oy oranları itibariyle büyük bir patlama yaptı. Lakin aldığı oy oranı ile Meclis’e gönderdiği milletvekili kıyaslandığında DONT sisteminin azizliğine uğradı. Şöyle ki, aldığı oy oranı Yeşil Sol Parti’ye göre daha yüksek olmasına rağmen Meclis’e gönderdiği milletvekili sayısı Yeşil Sol’un gerisinde kaldı.

Seçimin sürpriz partilerinden biri hiç şüphesiz ki Yeniden Refah Partisi’ydi. Cumhur İttifakı içerisinde yer alan Yeniden Refah Partisi’nin aldığı oy Türkiye genelinde yüzde 3’e bile ulaşamamışken, Konya’da yüzde 5’in üzerine çıktı. Bu sonuçlarla Yeniden Refah Partisi Türkiye genelinde 5 milletvekili çıkarırken, bu milletvekillerinden biri de Konya’dan Meclis’e gitti. Konya’da birinci sıra milletvekili adayı olan Ali Yüksel, milletvekili oldu. Hayırlı olmasını diliyorum.

Negatif yöndeki etki itibariyle bakıldığında ise İYİ Parti’nin oylarının önce büyük bir erime yaşadığı son düzlükte ise toparlandığı görülüyor.

CHP kanadından bakacak olursak, CHP, diğer partilerin oylarını da arkasına almış olduğu halde oy oranı artmadı. Yani 7 partinin biraraya gelmesiyle birlikte çıkan sonuç değişmedi.

Bu durum CHP açısından şu sonucu da ortaya koyuyor. Arkasında Yeşil Sol’un yani HDP’nin desteğini de alan CHP, İstanbul ve Ankara’da dahi beklediği büyük zaferlere imza atamadı. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni alan Millet İttifakı, bu seçimde kendisine kocaman bir eksi yazmalı.

Seçimde en çok merak edilen bölge ise deprem bölgesiydi. Deprem bölgesinde de AK Parti’nin bariz üstünlüğü görülüyor. Bu durum, depremzede seçmenlerin de AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan güvenini ortaya koyuyor.

Konya açısından bakıldığında ise yukarıda kısaca bahsettiğim üzere Yeniden Refah Partisi Konya’dan milletvekili çıkardı. AK Parti’nin milletvekili sayısı 10’dan 9’a düştü.

Hızlıca genel tabloya baktığımız zaman ise Cumhur İttifakı Meclis’teki sandalye çoğunluğunu da korumuş oldu.

Bitirirken bir hatırlatma daha yapalım. İkinci tura kalma ihtimali bulunan bir seçim sonucunu yorumlamak ve bunu yaparken de zamanla yarışmak gibi bir zorluğun içerisindeyiz.

Sonuç ne olursa olsun, vatanımızın, milletimizin, ülkemizin hayrına bir sonuç çıksın duasıyla bitirelim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.